Întrebări şi răspunsuri - Transferul prestațiilor de șomaj

După 4 săptămâni de la înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, puteți solicita formularul U2 în țara în care ați rămas șomer. Acest formular vă permite să vă mențineți prestațiile de șomaj în timp ce căutați un loc de muncă în altă țară. Odată intrat în posesia formularului, înaintați-l agenției naționale de ocupare a forței de muncă en din noua țară.

Când ajungeți pe teritoriul acesteia, trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă autoritatea competentă. Pentru a evita eventuale pierderi, trebuie să faceți acest lucru în termen de 7 zile de la data la care ați devenit indisponibil pentru agenția de ocupare a forței de muncă din țara pe care ați părăsit-o.

Pentru a fi sigur că nu pierdeți nimic din prestațiile care vi se cuvin, trebuie să solicitați o prelungire cât mai repede posibil. În principiu, trebuie să faceți acest lucru înainte de expirarea primelor 3 luni.

DA, în toate țările UE. În schimb, din rândul statelor SEE, Elveția continuă să aplice restricții cetățenilor bulgari, croați și români.

Uneori, aceste restricții vă afectează capacitatea de a vă transfera prestațiile de șomaj în această țară. Dacă doriți un loc de muncă într-o țară care vă restricționează accesul la piața muncii, consultați mai întâi un consilier european în materie de ocupare a forței de muncă Deschideți ca link extern .

DA. Ca cetățean al UE, aveți dreptul de a căuta de lucru și de a obține asistență din partea agenției de ocupare a forței de muncă din Irlanda, în aceeași măsură ca și cetățenii irlandezi.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 21/12/2023
Partajați această pagină