Valikko

Lähetetyt työntekijät

Työntekijöiden lähettämistä työkomennukselle toiseen EU-maahan koskevat erityiset säännöt. Työnantajan on noudatettava työntekijöiden lähettämistä koskevia EU-sääntöjä, jos

  • se on lähettänyt työntekijänsä tietyksi ajaksi työskentelemään toiseen EU-maahan, koska se on tehnyt liikekumppanin kanssa sopimuksen työprojektista
  • se lähettää työntekijöitä toiseen EU-maahan omaan toimipisteeseensä tai tytäryhtiöönsä.

Molemmissa tapauksissa työntekijän ja lähettävän yrityksen välillä on oltava työsuhde.

Työntekijöiden lähettämistä koskevia EU:n sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun yritys hankkii työntekijän tilapäistyövoimaa välittävän yrityksen kautta jostakin toisesta EU-maasta kuin siitä, johon työntekijän työllistävä yritys on rekisteröity tai jossa se harjoittaa toimintaansa. Tässä tapauksessa työntekijän on oltava työsuhteessa työvoiman vuokrausta tai tilapäistyövoiman välittämistä harjoittavaan yritykseen. Myös EU:n ulkopuolisen maan kansalainen voi olla lähetetty työntekijä, jos hän oleskelee laillisesti jossakin EU-maassa. EU:n työntekijöiden lähettämistä koskevia sääntöjä sovelletaan myös heihin.

Tärkeää

Yleisenä ohjeena on, että lähetetyn työntekijän on oltava rekisteröitynä kotimaansa sosiaaliturvajärjestelmään vähintään kuukauden ajan ennen kuin hänet voidaan lähettää toiseen maahan. Lyhyempiä ajanjaksoja arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kohdemaassa sovellettava työehdot

Työnantajan on taattava työntekijöilleen työkomennuksen ajan samat työolot ja työehdot, jotka ovat voimassa kohdemaassa joko lainsäädännön tai yleisesti sovellettavien työehtosopimusten perusteella. Näitä ovat muun muassa

  • vähimmäislepoajat
  • enimmäistyöaika
  • palkallisten vuosilomien vähimmäiskesto
  • kansallisessa lainsäädännössä tai yleisesti sovellettavissa työehtosopimuksissa määritelty palkka sekä kaikki sen pakolliset osat
  • työterveys ja työturvallisuus
  • raskaana oleviin naisiin ja äskettäin synnyttäneisiin naisiin sekä nuoriin työntekijöihin (alle 18-vuotiaat) sovellettavat suojatoimenpiteet
  • miesten ja naisten yhdenvertainen kohtelu
  • työntekijöiden majoitusolosuhteet kohdemaassa, jos työnantaja tarjoaa majoituksen
  • matka-, ruokailu- ja majoituskustannusten kattamiseen tarkoitetut avustukset tai korvaukset tarvittaessa komennuksen aikana.

Jos työehdot ovat lähtömaassa paremmat kuin kohdemaassa, työnantajan tulee soveltaa näitä ehtoja työntekijöihinsä myös työkomennuksen aikana.

Muilla aloilla kuin rakennusalalla ei ole pakko noudattaa palkka- ja vuosilomasääntöjä, jos

  • tiettyjen tuotteiden ensimmäinen kokoonpano- ja/tai asennustyö on olennainen osa toisessa maassa toimivan kumppanin kanssa tehtyä sopimusta ja näihin tehtäviin erikoistuneiden lähettävän yrityksen työntekijöiden on suoritettava nämä työt ja
  • työntekijät ovat komennuksella toisessa maassa alle 8 päivää vuodessa.

Tärkeää

EU-maat voivat päättää työnantaja- ja työntekijäpuolta kuultuaan, että kohdemaassa voimassa olevia palkka- ja vuosilomasääntöjä ei sovelleta, jos koko työkomennus kestää alle kuukauden. Tämä poikkeus ei koske tilapäistyövoimaa tarjoavan yrityksen välityksellä työkomennukselle lähetettyjä työntekijöitä.

Lähetetyille työntekijöille annettavat tiedot

Jos työkomennuksen yhtäjaksoinen kesto on yli neljä viikkoa, työntekijälle on annettava kirjallisesti seuraavat tiedot ennen lähtöä:

  • maa tai maat, jossa työntekijäsi työskentelee (vastaanottava maa)
  • ulkomailla työskentelyn arvioitu kesto
  • palkanmaksussa käytettävä valuutta
  • työtehtävään liittyvät (rahalliset tai muut) edut
  • kotimaahan paluuta koskevat tiedot: tukeeko työnantaja kotimaahan paluuta ja jos, niin millaisin ehdoin
  • korvaus vastaanottavan maan lainsäädännön perusteella
  • mahdolliset lähettämiseen liittyvät erityiset korvaukset
  • matka-, ruokailu- ja majoituskustannusten korvaamiseen liittyvät järjestelyt
  • linkki vastaanottavan maan kansallisen viranomaisen lähetettyjä työntekijöitä koskevalle verkkosivustolle.

Huom. eräissä EU-maissa tiedot on annettava myös sellaisille lähetetyille työntekijöille, joiden työkomennuksen yhtäjaksoinen kesto on alle neljä viikkoa.

Pitkäkestoiset työkomennukset

Jos komennus toisessa EU-maassa kestää yli 12 kuukautta (tai yli 18 kuukautta, jos lähettävä yritys toimittaa vastaanottavan maan viranomaisille perustellun ilmoituksen), työnantajan on taattava työntekijöilleen samat työolot ja keskeiset työehdot, jotka ovat voimassa kohdemaassa. Poikkeuksen muodostavat sopimusten purkamiseen ja lisäeläkkeisiin liittyvät ehdot.

Katso lisätietoa perustellun ilmoituksen lähettämisestä vastaanottavan maan verkkosivustolta.

Vastaanottavan maan viranomaisille annettavat tiedot

Työnantajan on myös lähetettävä vastaanottavan maan viranomaisille ilmoitus ennen työkomennuksen alkua (tai viimeistään sen alkaessa). Ilmoituksen on sisällettävä seuraavat tiedot:

  • työnantaja
  • lähetettyjen työntekijöiden määrä
  • työnantajan yhteyshenkilö
  • työpaikan osoite
  • työkomennuksen kesto, myös alkamis- ja päättymispäivä
  • työkomennuksen aikana tarjotun palvelun luonne
  • yhteyshenkilö, joka pitää yhteyttä vastaanottavan maan viranomaisiin.

Huom. vastaanottavat maat voivat pyytää lisätietoja. Ilmoitus on tehtävä vastaanottavan maan virallisella kielellä (tai virallisilla kielillä) tai muulla sen hyväksymällä kielellä.

Lisäksi työnantajan on ilmoitettava vastaanottavan maan toimivaltaiselle laitokselle mahdollisista muutoksista, kuten jos lähettämistä ei toteuteta tai se keskeytyy.

Lue lisää ilmoitusvelvoitteista vastaanottavan maan verkkosivustolta.

Lähetettyjä työntekijöitä koskevat sosiaaliturvasäännöt

Lähetetyt työntekijät tai itsenäiset ammatinharjoittajat, jotka työskentelevät tilapäisesti toisessa EU-maassa, voivat kuulua työkomennuksensa aikana edelleen lähtömaan sosiaaliturvajärjestelmään.

Työnantajan on ilmoitettava tästä etukäteen vastaanottavan maan viranomaisille ja pyydettävä A1-lomaketta (esitettävä asiakirja A1) PDF en sen maan sosiaaliturvalaitoksesta, jossa työntekijät on vakuutettu. A1-lomakkeella vahvistetaan, että lähetetty työntekijä kuuluu yrityksen kotimaan sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, eikä hänen tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksuja työkomennuksen kohdemaassa.

A1-lomaketta pyydettäessä on ilmoitettava työkomennuksen alkamis- ja päättymispäivät. Lomakkeessa ilmoitettavan työkomennusjakson pituus voi olla enintään 24 kuukautta.

Jos työkomennus kestää pidempään kuin 24 kuukautta tai sitä täytyy pidentää, työnantaja voi

  • pyytää A1-lomakkeen myöntäneeltä sosiaaliturvalaitokselta oikeutta pidentää työkomennusjaksoa – pidennys edellyttää sekä lähtömaan että kohdemaan viranomaisten hyväksyntää
  • antaa työntekijän rekisteröityä kohdemaan sosiaaliturvajärjestelmään.

Lähetetyt työntekijät ja liikematkat

Lähetetyksi työntekijäksi ei katsota työntekijää, jonka yritys lähettää toiseen EU-maahan työmatkalle konferensseihin, kokouksiin, messuille, koulutuksiin tai vastaavaan. Lähetettyjä työntekijöitä koskevia sääntöjä ei sovelleta tällaisiin liikematkoihin, sillä tässä tapauksessa työntekijät eivät tarjoa palvelua vastaanottavassa maassa.

Sosiaaliturvaa varten liikematkalle lähetettyjen työntekijöiden matkasta on kuitenkin ilmoitettava mahdollisuuksien mukaan etukäteen vastaanottavan maan viranomaisille ja pyydettävä A1-lomaketta PDF en .

Kansalliset verkkosivustot

Kullakin EU-maalla on verkkosivusto, jolta saa tarkempaa tietoa työntekijöiden lähettämisestä ulkomaille työkomennukselle. Kansallisilta verkkosivustoilta löytyvät myös yhteyspisteiden tiedot. Yhteyspisteet tekevät myös yhteistyötä ja vaihtavat tietoja keskenään, valvovat lähetettyihin työntekijöihin työkomennuksen aikana sovellettavia työehtoja ja -oloja ja tutkivat tapauksia, joissa sääntöjä on mahdollisesti rikottu.

Lisätietoa eri EU-maiden vastaanottokäytännöistä saa niiden kansallisilta verkkosivustoilta:

Valitse maa Avaa Sulje

Kansalliset yhteystahot

Jokaisessa EU-maassa on toimivaltainen viranomainen, joka vastaa työntekijöiden lähettämistä koskeviin kysymyksiin. Yhteystiedot löytyvät napsauttamalla alla olevaa Kysy kansallisilta viranomaisilta -painiketta.

Lisätietoa

Lisätietoja: Työntekijöiden lähettäminen toiseen jäsenvaltioon – EU:n pikaopas

Katso myös: käytännön opas työntekijän lähettämistä koskevaan lainsäädäntöön

Olet itsenäinen ammatinharjoittaja, ja aiot muuttaa ulkomaille töihin muutamaksi kuukaudeksi. Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin. Niistä saat tietoa esimerkiksi viranomaisvaatimuksista.

Katso myös

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Eures-neuvojat hu

Eures-neuvojat antavat tietoa työehdoista ja -olosuhteista ja työhönottomenettelyistä omassa EU-maassasi ja rajaseutualueilla.

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Tarkistettu viimeksi: 15/03/2025
Jaa tämä sivu