Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 29/03/2017

Costurile de roaming

Când utilizați telefonul mobil în alte țări din UE (pentru a efectua apeluri, trimite mesaje sau naviga pe internet), tariful aplicat de operator nu poate depăși un anumit prag.

Peste tot în UE, „eurotariful" pentru roamingEnglish permite stabilirea unui plafon pentru aceste servicii, astfel încât consumatorii să nu fie nevoiți să plătească prețuri excesive.

Tarifele maxime pentru apeluri, mesaje, internet (descărcare de date) sunt următoarele:

 

30 aprilie 2016**

15 iunie 2017***

Apeluri efectuate (pe minut, fără TVA)

se aplică tarifele naționale + până la 0,05 EUR

Fără taxe suplimentare de roaming; se aplică tarifele naționale 

Apeluri primite (pe minut, fără TVA)

0,0114 EUR

SMS-uri trimise (pe text, fără TVA)

se aplică tarifele naționale + până la 0,02 EUR

Internet (descărcare de date, pe MB*, fără TVA)

se aplică tarifele naționale + până la 0,05 EUR

* Plafonul este stabilit pe MB, dar veți fi facturat pentru fiecare kilobit utilizat.

** Tariful de roaming pentru apeluri și date este egal cu tariful național + 0,05 EUR și nu poate depăși 0,19 EUR/min (în cazul apelurilor) și 0,20 EUR/MB (în cazul descărcării de date). La SMS-uri, tariful de roaming este egal cu tariful național + 0,02 EUR și nu poate depăși 0,06 EUR/SMS.
*** Tarifele de roaming nu se vor mai aplica atâta timp cât folosiți telefonul în străinătate doar temporar. Furnizorii pot încă să vă taxeze pentru utilizarea cartelei SIM în altă țară din UE în mod permanent.

Aceste plafoane tarifare li se aplică tuturor consumatorilor, cu excepția cazului în care aceștia au optat pentru un serviciu sau un pachet diferit. Desigur, furnizorul are libertatea de a oferi tarife mai avantajoase, așa încât nu ezitați să comparați ofertele.

Pentru informații suplimentare despre situația din fiecare țară, contactați autoritatea națională de reglementare English .

Informații despre tarife

Când treceți frontiera unui stat membru al UE, operatorul de telefonie mobilă trebuie să vă trimită un mesaj prin care să vă informeze care sunt prețurile pe care urmează să le plătiți când efectuați apeluri telefonice, când trimiteți SMS-uri sau când vă conectați la internet (pentru a descărca date) în țara respectivă.

Protecție împotriva facturilor exorbitante

Pentru a vă proteja împotriva facturilor exagerat de mari, s-a stabilit o limită pentru volumul de date descărcate pe mobil în regim de roaming. Dacă nu contactați operatorul pentru a stabili o altă limită, aceasta este de 50 de euro. Veți primi un mesaj de avertizare în momentul în care atingeți 80 % din limita convenită.

Caz real

Stop facturilor exorbitante

Aniko, din Ungaria, utilizează intens aplicațiile disponibile pe smartphone: ascultă muzică pe internet, se conectează la rețele de socializare și caută restaurante și magazine cu ajutorul hărților on-line. Când a plecat în vacanță în Grecia, a uitat să dezactiveze actualizările efectuate automat pe smartphone. Chiar dacă aceasta presupune anumite costuri, Aniko nu riscă să primească o factură uriașă. Dacă nu solicită un plafon superior, transferul de date în regim de roaming va fi blocat automat când factura atinge valoarea de 50 de euro (plus TVA).

Ce puteți face dacă aveți probleme

Dacă aveți motive să credeți că furnizorul nu v-a respectat drepturile în momentul în care a stabilit prețurile și condițiile pentru serviciile în regim de roaming:

  • contactați furnizorul/vânzătorul pentru a-i reaminti care sunt drepturile dumneavoastră și obligațiileEnglish sale și pentru a-i cere să soluționeze problema, înainte să fiți nevoit să recurgeți la alte măsuri
  • dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul oferit de furnizorul de servicii, puteți contacta autoritățile naționale de reglementare English . Acestea vor fi în măsură să soluționeze litigiul, deoarece dispun, de cele mai multe ori, de proceduri speciale și pot acționa rapid și echitabil. Le puteți trimite reclamații privind termenii și condițiile, calitatea serviciilor, accesul la servicii și rețele, serviciile în regim de roaming.

Caz real

Nu îi permiteți furnizorului de servicii să vă suprataxeze

Birgit, din Danemarca, a fost în vacanță în Italia și și-a folosit smartphone-ul pentru a ține legătura cu prietenii. La sfârșitul sejurului a primit o factură uriașă. A contactat furnizorul și i-a amintit de plafoanele și prețurile maxime prevăzute de normele UE și a cerut o recalculare a facturii. Birgit a primit o nouă factură revizuită în consecință.

Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere