Cale de navigare

Vă cunoașteți drepturile de cetățean al UE? Testați-vă cunoștințele cu acest quiz.

Actualizare : 09/06/2015

vehicles

Validitatea permisului de conducere în alte țări

Care este situația dumneavoastră?
Locuiesc în altă ţară din UE

Începând cu 19 ianuarie 2013, toate permisele noi eliberate în UE trebuie să aibă forma unui „card bancar" din plastic și să respecte un model european standard, cu elemente de securitate îmbunătăţite.

Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi înlocuite cu noul format în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033.

Informaţii suplimentare

Validitatea în ţările din UE

Permise de conducere europene

Înainte de a vă muta în altă ţară, asiguraţi-vă că permisul nu a expirat.

Permisele sau certificatele provizorii eliberate în ţara de origine nu vor fi recunoscute în alte ţări din UE.

Dacă vă mutaţi în altă ţară, puteţi conduce utilizând permisul actual,

atâta timp cât acesta rămâne valabil.

Categoriile recunoscute peste tot în Europa sunt: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D şi DE.

Ţările UE trebuie să se asigure că toate permisele aflate în circulaţie respectă formatul european, până cel târziu în 2033.

Dacă aveţi un permis eliberat pe viaţă, veţi afla de la autorităţile din ţara de reşedinţă când trebuie să îl preschimbaţi.

Reînnoirea/ preschimbarea permiselor

Permisul de conducere poate fi reînnoit (sau înlocuit cu un permis eliberat de altă ţară) doar de către autorităţile din ţara în care sunteţi înregistrat ca rezident.

Acestea vor înlocui permisul original cu unul local. Va trebui apoi să vă supuneţi aceloraşi reguli privind termenele de valabilitate, controalele medicale etc. ca şi cetăţenii acestei ţări.

Permis UE eliberat în schimbul unui permis dintr-o ţară terţă

Dacă aveţi un permis european de conducere care v-a fost eliberat de ţara în care locuiţi în schimbul unui permis emis de o ţară terţă şi doriţi să vă mutaţi în altă ţară cu permisul preschimbat, nu trebuie să porniţi de la ideea că acesta va fi recunoscut de ţara în cauză.

Contactaţi autorităţile locale din ţara în care vă mutaţi pentru a afla ce condiţii se aplică pentru recunoaşterea permiselor eliberate de ţări terţe.

Permisul european pe care l-aţi primit în schimbul permisului provenind din afara UE trebuie să conţină un cod care indică ce ţară l-a emis iniţial (de exemplu: 70.0123456789.NL).

Caz real

Angeles este din Chile, dar s-a mutat în Spania în urmă cu câţiva ani. Întrucât Spania recunoaşte permisele eliberate de Chile, Angeles a putut obţine un permis spaniol, după îndeplinirea câtorva formalităţi administrative.

Cu noul permis Angeles poate conduce peste tot în UE. Totuşi, dacă se mută din Spania în altă ţară din UE, ea va trebui să contacteze autorităţile pentru a afla dacă acestea îi vor recunoaşte permisul spaniol.

Dacă şi ţara în care se mută recunoaşte automat permisul original, eliberat în Chile, Angeles va putea folosi în continuare permisul preschimbat în Spania. Dacă nu, va trebui probabil să solicite recunoaşterea oficială a permisului din Chile sau să îl preschimbe în noua ţară.

Sunt turist

Începând cu 19 ianuarie 2013, toate permisele noi eliberate în UE trebuie să aibă forma unui „card bancar" din plastic și să respecte un model european standard, cu elemente de securitate îmbunătăţite.

Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi înlocuite cu noul format în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033.

Informaţii suplimentare

Înainte de plecare, asiguraţi-vă că permisul nu a expirat. Nu puteţi conduce în altă ţară dacă aveţi doar un permis sau un certificat provizoriu.

Permise de conducere europene

Dacă permisul v-a fost eliberat de o ţară din UE, îl puteţi folosi peste tot în UE.

Categoriile recunoscute în Europa sunt: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D şi DE.

Permise UE (eliberate în schimbul unui permis dintr-o ţară terţă)

Dacă aţi înlocuit permisul eliberat de o ţară terţă cu un permis european din ţara în care locuiţi în prezent, îl puteţi utiliza pentru a conduce peste tot în UE.

Permise de conducere eliberate de ţări din afara UE

Dacă doriţi să conduceţi în UE cu un permis eliberat de o ţară terţă, contactaţi autorităţile din ţara pe care o vizitaţi sau contactaţi ambasada sau consulatul ţării dumneavoastră.

Caz real

În atenţia adolescenţilor: Vârsta de la care puteţi conduce în UE diferă de la o ţară la alta

Sofia are 14 ani şi a obţinut în Italia un permis pentru moped. Ea ar dori să meargă cu mopedul şi în Belgia, dar acolo vârsta minimă este de 16 ani.

Prin urmare, Sofia va trebui să mai aştepte încă doi ani înainte de a circula cu mopedul în Belgia. În ziua în care va împlini 16 ani, permisul său italian va fi valabil în Belgia, iar Sofia va putea conduce mopedul fără să mai treacă un test.

Consultaţii publice
Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere

În acest caz, cele 27 de state membre ale UE+ Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

Retour au texte en cours.

În acest caz,cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

Retour au texte en cours.