Cale de navigare

Vă cunoașteți drepturile de cetățean al UE? Testați-vă cunoștințele cu acest quiz.

Actualizare : 04/05/2015

vehicles

Înmatricularea autovehiculelor şi plata taxelor aferente

Şedere temporară

Dacă vă menţineţi domiciliul permanent în ţara de origine, iar durata şederii în altă ţară din UE nu depăşeşte 6 luni, nu sunteţi obligat să vă înmatriculaţi maşina sau să plătiţi taxele aplicabile în ţara gazdă. Maşina va rămâne înmatriculată în ţara de reşedinţă.

În condiţiile în care durata şederii nu depăşeşte 6 luni, iar maşina nu este reînmatriculată, nu aveţi voie să o închiriaţi sau să o împrumutaţi unui rezident al ţării gazdă. Acesta vă poate conduce maşina doar dacă dumneavoastră sunteţi unul dintre pasageri.

Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutaţi maşina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizitează, atâta timp cât aceştia nu sunt rezidenţi ai ţării în care locuiţi temporar.

Dacă durata şederii depăşeşte 6 luni, ar trebui să vă modificaţi, în mod normal, domiciliul permanent. În acest caz, sunteţi obligat să vă înmatriculaţi maşina în ţara respectivă.

Şedere de peste 6 luni

Dacă vă mutaţi în altă ţară din UE şi luaţi maşina cu dumneavoastră, va trebui să o reînmatriculaţi şi să plătiţi taxele prevăzute de legislaţia noii ţări.

În mod normal, reînmatricularea trebuie făcută în termen de 6 luni. Vă recomandăm să contactaţi autorităţile din ţara gazdă înainte de a pleca, pentru a afla dacă acest termen-limită se calculează de la data părăsirii ţării de origine sau de la data la care aţi ajuns în ţara gazdă. Întrebaţi, de asemenea, ce documente trebuie să prezentaţi pentru a dovedi data respectivă.

Atenţie! În unele state membre, termenul-limită este mai mic de 6 luni. Verificaţi din timp ce obligaţii aveţi în ţara în care vă mutaţi.

Alegeţi ţara

Alegeţi ţara

Drepturi comune, aplicabile în toate ţările UE


* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

 

Dacă îndepliniţi anumite condiţii şi respectaţi termenele-limită, aţi putea fi scutit de la platataxei de înmatriculare atunci când vă mutaţi în altă ţară din UE. Vă recomandăm să contactaţi autorităţile naţionale din ţara gazdă înainte să vă mutaţi.

Caz real

Sunteţi bine informat? Aveţi doar de câştigat.

Cristina s-a mutat din Spania în Portugalia, unde îşi găsise o slujbă. Neştiind că ar trebui să-şi înmatriculeze maşina în maxim 6 luni, s-a prezentat la serviciul înmatriculări după 8 luni de la mutare.

De-abia atunci a aflat că, dacă ar fi venit mai devreme, ar fi fost scutită de la plata taxelor de înmatriculare. În Portugalia, termenul-limită de 6 luni se calculează de la data părăsirii ţării de origine.

Excepţii de la regula reînmatriculării în termen de 6 luni

Studenţi

Dacă v-aţi mutat în altă ţară din UE doar pentru studii, aveţi dreptul să vă folosiţi maşina fără să o reînmatriculaţi sau să plătiţi taxele aferente. Acest drept încetează din momentul în care nu mai sunteţi înscris într-o instituţie din învăţământ din ţara respectivă.

Excepția pentru studenți nu se aplică în Danemarca.

Caz real

Mathieu este cetăţean francez, dar locuieşte în Belgia, unde urmează un curs post-universitar de 2 ani. Când maşina sa a suferit avarii, Mathieu s-a prezentat la Poliţie pentru a solicita un proces-verbal destinat asigurătorului. Poliţia a constatat că locuia în Belgia de peste un an fără să-şi reînmatriculeze maşina, motiv pentru care a vrut să-i dea o amendă.

Mathieu a putut dovedi însă că este student internaţional la Universitatea din Anvers, ceea ce îl scuteşte de plata taxelor de înmatriculare din Belgia.

Lucrători transfrontalieri

Sunteţi considerat lucrător transfrontalier (angajat sau independent) dacă locuiţi într-o ţară UE, dar lucraţi în alta şi vă întoarceţi acasă cel puţin o dată pe săptămână.

Dacă vă folosiţi maşina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în ţara în care locuiţi, nu în cea în care lucraţi.

Pe de altă parte, dacă folosiţi o maşină de serviciu (înmatriculată în ţara în care lucraţi), aveţi dreptul să o utilizaţi în interes personal în ţara în care locuiţi, fără să trebuiască să o reînmatriculaţi. Întrucât veţi avea plăcuţe de înmatriculare cu numere străine, este posibil ca poliţia să vă verifice actele mai des - este de datoria lor să se asigure că cetăţenii din jurisdicţia lor şi-au plătit taxele de înmatriculare/ de drum.

Dacă aveţi probleme legate de acest aspect, nu ezitaţi să contactaţi serviciile noastre de asistenţă.

Caz real

Kiril locuieşte în Bulgaria, dar lucrează în Grecia, pentru o companie elenă. Maşina de serviciu pe care o conduce este înmatriculată în Grecia, dar el o foloseşte în Bulgaria şi în interes personal.

În timpul unui control, poliţia l-a amendat pentru că nu a înmatriculat maşina în Bulgaria. Agenţii de circulaţie nu ştiau că lucrătorii transfrontalieri au dreptul să-şi folosească maşina de serviciu în ţara în care locuiesc, motiv pentru care nu au luat în considerare explicaţiile date de Kiril. Acesta a contestat decizia şi amenda a fost ulterior anulată.

Lucrători transfrontalieri independenţi

În calitate de lucrător independent care locuieşte în ţara A şi lucrează în ţara B, aveţi dreptul să folosiţi maşina de serviciu în ţara A, fără să o înmatriculaţi acolo, doar dacă:

  • maşina a fost cumpărată pe firmă;
  • o utilizaţi în ţara A în principal în interes de serviciu şi doar rareori în interes personal;
  • aveţi sediul legal în altă ţară.

Atenţie! Maşina de serviciu trebuie să fi fost cumpărată pe firmă. Dacă aţi achiziţionat-o pe persoană fizică, trebuie să o înmatriculaţi în ţara în care locuiţi.

Consultaţii publice
Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere