Cale de navigare

Actualizare : 21/09/2016

vehicles

Înmatricularea autovehiculelor și plata taxelor aferente

Ședere temporară

Dacă vă mențineți domiciliul permanent în țara de origine, iar durata șederii în altă țară din UE nu depășește 6 luni, nu sunteți obligat să vă înmatriculați mașina sau să plătiți vreo taxă de înmatriculare în țara gazdă. Mașina va rămâne înmatriculată în țara de reședință. S-ar putea totuși să trebuiască să plătiți alte taxe aferente utilizării mașinii în țara respectivă (taxe de circulație).

Dacă durata șederii nu depășește 6 luni, iar mașina nu este reînmatriculată în țara-gazdă, nu aveți voie să o închiriați sau să o împrumutați unui rezident al țării gazdă. Acesta vă poate conduce mașina doar dacă dumneavoastră sunteți unul din pasageri.

Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutați mașina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizitează, atâta timp cât aceștia nu sunt rezidenți ai țării în care locuiți temporar.

Dacă intenționați să stați în altă țară mai mult de 6 luni, ar trebui să vă schimbați, în mod normal, domiciliul permanent. În acest caz, sunteți obligat să vă înmatriculați mașina în țara respectivă, fără întârziere.

Stabilirea în străinătate

Dacă vă mutați în altă țară din UE (adică intenționați să stați acolo mai mult de 6 luni) și luați mașina cu dumneavoastră, va trebui să o reînmatriculați și să plătiți taxele și impozitele prevăzute de legislația din țara respectivă.

Trebuie să vă înmatriculați mașina cât mai repede posibil și, în orice caz, în maximum 6 luni de la data sosirii. Verificați eventual înainte de plecare de ce documente aveți nevoie și ce formalități trebuie să îndepliniți pentru a vă înmatricula mașina.

În unele țări, dacă îndepliniți anumite condiții (printre care aceea de a veni din altă țară a UE) și respectați termenele-limită, ați putea fi scutit de la plata taxei de înmatriculare. Vă recomandăm să aflați din timp care sunt normele naționale valabile în țara în care vă mutați.

Caz real

Sunteți bine informat? Aveți doar de câștigat.

Cristina s-a mutat din Spania în Portugalia, unde își găsise o slujbă. Neștiind că ar trebui să-și înmatriculeze mașina în maximum 6 luni, s-a prezentat la serviciul înmatriculări după 8 luni de la mutare.

De-abia atunci a aflat că, dacă ar fi venit mai devreme, ar fi fost scutită de la plata taxelor de înmatriculare. În Portugalia, termenul-limită de 6 luni se calculează de la data părăsirii țării de origine (nu de la data sosirii în Portugalia).

 

Excepții de la regula reînmatriculării în termen de 6 luni

Studenți

Dacă v-ați mutat în altă țară din UE doar pentru studii, aveți dreptul să vă folosiți mașina fără să o reînmatriculați sau să plătiți taxele aferente. Acest drept încetează din momentul în care nu mai sunteți înscris într-o instituție de învățământ din țara respectivă. Dar, dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, trebuie să vă înmatriculați mașina în țara-gazdă.

Înainte de a pleca din țara de origine, verificați ce norme se aplică în țara în care doriți să studiați , ce formalități administrative trebuie să îndepliniți (de ex., în unele țări aveți nevoie de o adeverință din partea universității/școlii, pe care trebuie să o aveți asupra dumneavoastră când conduceți) sau ce condiții speciale trebuie să respectați pentru a evita problemele la un eventual control al poliției.

În Danemarca se aplică reguli speciale: studenții trebuie să își înmatriculeze mașinile, cu excepția cazului în care locuiesc acolo mai puțin de 365 de zile în decursul unei perioade de 2 ani. În acest caz, le puteți solicita autorităților daneze permisiunea de a conduce un autovehicul înmatriculat în altă țară din UE.

Caz real

Mathieu este cetățean francez, dar locuiește în Belgia, unde urmează un curs post-universitar de 2 ani. Când mașina sa a fost avariată, Mathieu s-a prezentat la poliție pentru a solicita un proces-verbal destinat asiguratorului. Poliția a constatat că Mathieu locuia în Belgia de peste un an fără ca mașina să fie reînmatriculată, motiv pentru care a vrut să-i dea o amendă.

Mathieu a putut dovedi însă că este student internațional la Universitatea din Anvers, ceea ce îl scutește de plata taxelor de înmatriculare din Belgia.

Lucrători transfrontalieri

Sunteți considerat lucrător transfrontalier (angajat sau independent) dacă locuiți într-o țară din UE, dar lucrați în alta și vă întoarceți acasă cel puțin o dată pe săptămână.

Dacă vă folosiți mașina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în țara în care locuiți, nu în cea în care lucrați.

Pe de altă parte, dacă folosiți o mașină de serviciu (înmatriculată în țara în care lucrați), aveți dreptul să o utilizați în interes personal în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o reînmatriculați. Întrucât veți avea plăcuțe de înmatriculare cu numere străine, este posibil ca polițiștii să vă verifice actele mai des - este de datoria lor să se asigure că cetățenii din jurisdicția lor și-au plătit taxele de înmatriculare.

Dacă întâmpinați probleme, nu ezitați să contactați serviciile noastre de asistență.

Caz real

Kiril locuiește în Bulgaria, dar lucrează în Grecia, pentru o companie elenă. Mașina de serviciu pe care o conduce este înmatriculată în Grecia, dar el o folosește în Bulgaria și în interes personal.

În timpul unui control, poliția l-a amendat pentru că nu a înmatriculat mașina în Bulgaria. Agenții de circulație nu știau că lucrătorii transfrontalieri au dreptul să-și folosească mașina de serviciu în țara în care locuiesc, motiv pentru care nu au luat în considerare explicațiile date de Kiril. El a contestat decizia și amenda a fost ulterior anulată.

Lucrători transfrontalieri independenți

În calitate de lucrător independent care locuiește în țara A și lucrează în țara B, aveți dreptul să folosiți mașina de serviciu în țara A, fără să o înmatriculați acolo, doar dacă:

  • mașina a fost cumpărată pe firma dvs.;
  • o utilizați în țara A în principal în interes de serviciu și doar rareori în interes personal;
  • aveți sediul legal în altă țară.

Atenție! Mașina de serviciu trebuie să fi fost cumpărată pe firmă. Dacă ați achiziționat-o pe persoană fizică, trebuie să o înmatriculați în țara în care locuiți.

Dacă întâmpinați probleme, nu ezitați să contactați serviciile noastre de asistență.

Caz real

Jacob s-a mutat în Olanda, în urmă cu un an, dar continuă să-și administreze clinica dentară din Belgia. În timpul unui control de rutină, poliția olandeză l-a amendat și i-a spus că este obligat să-și înmatriculeze mașina în Olanda.

Jacob a contestat decizia poliției și a explicat că mașina a fost achiziționată în scop profesional (lucru pe care l-a dovedit prin prezentarea de facturi) și că este înmatriculată în Belgia în numele companiei. Mai mult, autovehiculul este folosit în Olanda în principal în scopuri profesionale.

Autoritățile olandeze au verificat documentele, iar amenda a fost retrasă.

 

Dacă aveți nevoie de informații suplimentare despre înmatricularea autovehiculelor și taxele relevante sau de linkuri către site-urile autorităților naționale, consultați secțiunea:

Alegeţi ţara

Alegeţi ţara

Drepturi comune, aplicabile în toate ţările UE


* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Comisia Europeană nu răspunde de conținutul site-urilor externe.

Consultaţii publice
Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere