Cale de navigare

Actualizare : 28/06/2016

travel

În caz de urgenţă

112: numărul unic de urgenţă

112 este numărul european de urgenţă, valabil pe tot teritoriul UE, pe care îl puteţi apela gratuit de pe telefonul fix şi mobil. Veţi intra astfel în contact cu serviciile de urgenţă - poliţie, ambulanţă, pompieri.

Pe lângă 112, sunt valabile şi numerele naţionale de urgenţă. Numărul unic european (112) este însă singurul pe care îl puteţi utiliza pentru a accesa serviciile de urgenţă în toate ţările din UE.

112 este folosit şi de ţări din afara UE, cum ar fi Elveţia şi Africa de Sud.

Mai multe despre numărul 112 în ţările din UE English

Caz real

Prevenirea unui dezastru

Anasthassios din Grecia a plecat la studii în Lisabona. După puţin timp, în apartamentul său s-a declanşat un incendiu. Nu ştia numerele serviciilor portugheze de urgenţă, dar şi-a amintit că poate suna la 112, ca şi în ţara sa natală sau în orice altă ţară din UE. Anasthassios a format aşadar numărul 112, iar serviciile de urgenţă din Lisabona au trimis o echipă de pompieri la el acasă.

Când călătoriţi în UE, nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv). Dacă aveţi nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, cardul va ajuta la îndeplinirea formalităţilor şi la obţinerea rambursării costurilor asociate asistenţei medicale oferite în sistemul public.

Copii dispăruţi: 116000

Dacă vă dispare copilul, acasă sau în altă ţară din UE, puteţi suna la 116000, linia telefonică pentru copii dispăruţi English. Acest număr poate fi apelat din majoritatea ţărilor UE.

Îl puteţi folosi pentru a semnala dispariţia unui copil English. Acest serviciu telefonic a fost creat pentru a sprijini familiile copiilor dispăruţi.

Linia de urgenţă 116 000 este în prezent disponibilă în 22 de ţări din UE svenska English.

Mai multe despre numerele 116

Caz real

Semnalarea unui copil dispărut

Andreas şi Kirsten, un cuplu de cetăţeni germani aflaţi în vacanţă în Franţa, au fost devastaţi când fiica lor a dispărut în timpul unei excursii. Câteva ore s-au scurs, fără ca ei să aibă vreo veste. Au anunţat poliţia locală, dar şi-au amintit şi numărul de telefon disponibil în Germania în astfel de cazuri. Ştiind că linia telefonică 116 000 funcţionează şi în Franţa, au apelat acest serviciu şi au primit informaţii privind modul în care trebuie să gestioneze această situaţie împreună cu autorităţile franceze.

Legislaţia UE
  • Normele UE privind numerele naţionale care încep cu 116 English
  • Normele UE privind numărul 112 English
Consultaţii publice
Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere