Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Impozitul pe venit în străinătate

 • Mi s-a oferit un loc de muncă pe o perioadă de un an în altă țară din UE. Va trebui să plătesc impozitul pe salariu acolo?

  Da, cel mai probabil. Dacă locuiți într-o țară mai mult de 6 luni pe an, se consideră, în mod normal, că aveți domiciliul fiscal în țara respectivă. Prin urmare, aceasta vă va impozita veniturile pe care le obțineți în timp ce lucrați pe teritoriul său și va avea, de asemenea, dreptul de a vă impozita totalitatea veniturilor, obținute oriunde în lume. Interesați-vă din timp dacă veți fi considerat rezident fiscal în noua țară și ce cote și deduceri fiscale vi se aplică. De asemenea, informați-vă dacă salariul câștigat în noua țară va fi impozitat și în țara de origine. Dacă da, aflați ce prevederi conține eventualul acord bilateral privind evitarea dublei impozitări.

 • Mi s-a oferit un loc de muncă în Belgia, dar voi continua să locuiesc în Franța și voi face naveta zilnic. În ce țară va trebui să plătesc impozite?

  În mod normal, ca lucrător transfrontalier, veți plăti impozitul pe salariu în Belgia, unde autoritățile fiscale vă vor reține o sumă provizorie din salariu. Cu toate acestea, deoarece aveți domiciliul fiscal în Franța, va trebui să declarați veniturile obținute oriunde în lume (inclusiv salariul din Belgia) și să plătiți impozitele aferente în Franța. În mod normal, impozitul plătit în Belgia va fi luat în considerare la determinarea impozitului datorat în Franța, pentru a evita dubla impunere.

  Consultați acordul fiscal bilateral încheiat de Franța și Belgia, pentru a afla dacă vi se aplică statutul de „lucrător transfrontalier". Dacă răspunsul este „da", ar trebui să plătiți impozite doar în Franța. De asemenea, vă recomandăm să consultați ultimul protocol franco-belgian privitor la lucrătorii transfrontalieri (sau lucrătorii frontalieri).

  Dacă aveți nelămuriri, contactați autoritățile fiscale locale din Belgia și Franța sau parteneriatul transfrontalier al serviciilor europene de ocupare a forței de muncă din regiunea dvs.

 • Sunt lucrător transfrontalier. Întrucât contribui la un sistem de pensii ocupaționale în țara în care lucrez, pot solicita o reducere de impozit în țara în care locuiesc și în care sunt considerat rezident fiscal?

  DEPINDE. Țara în care obțineți venituri din muncă trebuie, în mod normal, să vă ofere reducerile fiscale aferente acestui tip de venituri ca și cum ați avea domiciliul în acea țară. Dacă persoanele care au domiciliul în țara în care lucrați beneficiază de deduceri pentru contribuțiile la diferite sisteme de pensii ocupaționale, aveți dreptul la aceste deduceri indiferent de țara în care se află sistemul respectiv.

  În schimb, dacă beneficiați de o astfel de deducere în țara în care lucrați, nu mai aveți acest drept în țara de reședință.

  Potrivit principiului egalității de tratament, țara în care lucrați și cea în care locuiți trebuie să vă ofere același tratament ca și rezidenților/persoanelor angajate la nivel local. Ele nu sunt însă obligate să vă ofere tratament mai bun.

 • Sunt lucrător transfrontalier și plătesc impozite în țara în care lucrez. Am dreptul la reduceri de impozite în această țară?

  Depinde dacă obțineți vreun venit din țara în care locuiți și de normele privind reducerile fiscale care pot fi acordate rezidenților din țara în care lucrați.

  Pentru siguranță, adresați-vă administrației dvs. financiare. Consilierii europeni în materie de ocupare a forței de muncă vă pot oferi informații de bază privind normele relevante.

  În general, majoritatea țărilor din UE le aplică rezidenților fiscali impozite diferite de cele aplicabile persoanelor care nu au acest statut.

  Țara în care lucrați ar putea să nu vă acorde reducerile de impozit la care au dreptul rezidenții săi dacă obțineți venituri și din alte țări (sau, în unele cazuri, dacă soțul/soția obține astfel de venituri) și aceasta pentru că țara respectivă consideră că nu vă câștigați totalitatea sau cvasi-totalitatea veniturilor pe teritoriul său.

  Însă, dacă vă câștigați venitul integral sau cea mai mare parte a acestuia pe teritoriul țării în care lucrați, țara respectivă este obligată de normele europene să vă acorde deducerile fiscale de care beneficiază rezidenții săi. Deducerile se pot face inclusiv pentru anumite plăți efectuate în țara dvs. de reședință. De exemplu, contribuțiile la un sistem de pensii suplimentare aflat în țara în care locuiți ar trebui să fie deductibile în țara în care lucrați — cu condiția ca aceasta din urmă să le acorde rezidenților săi deduceri fiscale pentru contribuțiile efectuate la un astfel de sistem în țara respectivă.

  În unele țări, lucrătorii transfrontalieri sunt considerați rezidenți fictivi, pe baza anumitor condiții care diferă de la o țară la alta. Dacă aveți acest statut, puteți solicita aceleași deduceri fiscale ca și rezidenții țării în care lucrați.

  Verificați cu atenție condițiile înainte de a deveni lucrător transfrontalier. Verificați, de asemenea, jurisprudența relevantă pentru situații similare.

  În cazul în care ați primit deduceri de impozite și indemnizații în țara în care lucrați, cel mai probabil nu le veți primi și în țara în care locuiți.

 • Lucrez în Franța și urmează să fiu detașat în Olanda. În ce țară va trebui să plătesc impozite?

  Cel mai probabil vă veți păstra domiciliul fiscal în Franța, unde va fi impozitată totalitatea veniturilor pe care le obțineți oriunde în lume, dacă:

  • durata detașării nu depășește 6 luni
  • salariul nu vă este plătit de/ în numele unui angajator cu sediul în Olanda
  • salariul nu vă este plătit de un birou sau un sediu permanent deținut de angajatorul dumneavoastră în Olanda.

  Dacă nu îndepliniți toate aceste condiții, veniturile dvs. ar putea deveni impozabile și în Olanda (cel puțin cele obținute pe durata detașării).

  De asemenea, dacă rămâneți în Olanda mai mult de 6 luni, se va considera că aveți domiciliul fiscal acolo, ceea ce înseamnă că vi se vor putea impozita toate veniturile, obținute oriunde în lume. Cele mai multe acorduri fiscale conțin o clauză „decisivă" pentru a stabili că aveți domiciliul fiscal doar într-una dintre țări, în cazul în care ambele vă pot considera rezident. Această clauză prevede că puteți fi considerat rezident fiscal în țara de origine chiar dacă locuiți și lucrați în altă țară, atâta timp cât v-ați păstrat locuința permanentă în țara de origine și se constată că legăturile personale și economice cu această țară sunt mai strânse decât cele din țara gazdă (de exemplu, dacă soțul/soția și copiii au rămas în țara de origine și vă deplasați acolo în fiecare weekend).

  Dacă se decide că domiciliul dvs. fiscal este în Franța, Olanda nu vă poate impozita totalitatea veniturilor obținute oriunde în lume, dar vă poate impozita veniturile obținute ca angajat pe teritoriul său.

  În orice caz, țara în care aveți domiciliul fiscal ar trebui să vă deducă, în mod normal, impozitul plătit în cealaltă țară din impozitul pe care i-l datorați. Atenție! Majoritatea acordurilor privind dubla impozitare conțin prevederi diferite pentru situația în care angajatorul dvs. este o autoritate publică.

  Pentru un răspuns precis, consultați acordul fiscal relevant dintre cele două țări (în cazul dumneavoastră, Franța și Olanda) sau contactați administrațiile fiscale naționale.

 • Sunt lucrător independent în țara A. Voi executa un proiect cu durata de 1 an în țara B, motiv pentru care m-am autodetașat. Voi continua să am domiciliul fiscal în țara A, de vreme ce rămân afiliat la sistemul său de securitate socială?

  NU NEAPĂRAT. De fapt, domiciliul fiscal vi se schimba, cel mai probabil, dacă petreceți mai mult de 6 luni dintr-un an fiscal în țara B.

  Statutul dumneavoastră în scopuri fiscale depinde de legislația națională a țărilor A și B, precum și de acordul privind dubla impozitare încheiat între acestea. Dar, de regulă, deveniți rezident fiscal al țării B dacă lucrați acolo mai mult de 6 luni.

  Informațiile de mai sus sunt orientative. Pentru a afla răspunsuri exacte, consultați acordul fiscal relevant, contactați administrațiile fiscale naționale sau adresați-vă unui consilier european în materie de ocupare a forței de muncă.

 • Anul acesta, am fost detașat timp de 4 luni în altă țară din UE. Unde va trebui să plătesc impozitul pe venit?

  Întrucât detașarea a durat mai puțin de 6 luni, ați continuat probabil să plătiți impozitele în țara de origine (țara în care lucrați în mod normal). Ca regulă generală, nu ar trebui să vi se ceară să plătiți vreun impozit pe venit în țara gazdă, cu excepția cazului în care:

  • angajatorul dvs. are un sediu permanent în acea țară sau
  • ați fost detașat în scopul de a lucra pentru un angajator care are sediul în acea țară.

  Se întâmplă uneori ca țara gazdă să vă ceară totuși să plătiți impozit pe salariul câștigat pe durata detașării, chiar dacă nu vă aflați într-unul din cele două cazuri menționate mai sus.

  Însă în această situație, acordul bilateral privind dubla impozitare ar trebui să vă permită să obțineți o rambursare de la țara de origine.

  Atenție! Majoritatea acordurilor privind dubla impozitare conțin prevederi diferite pentru situația în care angajatorul dvs. este o autoritate publică.

  Informațiile de mai sus sunt orientative. Pentru a afla răspunsuri exacte, consultați acordul fiscal relevant, contactați administrațiile fiscale naționale sau adresați-vă unui consilier european în materie de ocupare a forței de muncă.

 • Am fost detașat în străinătate timp de un an, iar acum mi se cere să plătesc impozit pe venit în țara gazdă. Am dreptul la deduceri/ reduceri fiscale în țara respectivă?

  Întrucât ați locuit timp de un an în altă țară din UE, ați devenit rezident fiscal în țara respectivă. Prin urmare, aveți dreptul la aceleași deduceri/ reduceri fiscale de care beneficiază și cetățenii acelei țări, aplicabile tuturor cheltuielilor deductibile efectuate (chiar și în străinătate).

  De exemplu, dacă țara gazdă acordă deduceri fiscale pentru sumele plătite la creșă sau grădiniță, ar trebui să beneficiați de o astfel de deducere pentru sumele plătite la creșă sau grădiniță în țara de origine.

 • Sunt funcționar public în administrația unei țări a UE, dar lucrez în altă țară din UE. Unde va trebui să plătesc impozitul pe venit?

  Depinde de prevederile tratatului bilateral încheiat între țara care v-a angajat (țara de origine) și țara în care sunteți detașat (țara gazdă). Majoritatea țărilor din UE au convenit ca funcționarii publici să plătească impozite doar în țara de origine.

  Excepție: Este posibil să vi se ceară să plătiți impozite în țara gazdă, dacă angajatorul v-a cerut să lucrați acolo și dacă fie:

  • sunteți cetățean al țării gazdă fie
  • nu v-ați mutat acolo cu unicul scop de a lucra ca funcționar public.

  Acestea sunt, pe scurt, prevederile celor mai comune reglementări. Unele acorduri fiscale internaționale pot prevedea și excepții. Consultați organismul fiscal competent sau un consilier european în materie de ocupare a forței de muncă, precum și acordul fiscal bilateral relevant.

 • Sunt funcționar public detașat în străinătate. Țara mea de origine îmi plătește și îmi impozitează salariul. Am dreptul la aceleași deduceri fiscale ca și colegii mei care nu au fost detașați în străinătate?

  DA - în mod normal, ar trebui să beneficiați de aceleași deduceri fiscale ca și rezidenții din țara de origine. Totuși, pot exista excepții atunci când veniturile dvs. nu constituie totalitatea venitului familiei dvs. (de exemplu, dacă soțul/soția lucrează și este remunerat/ă în țara gazdă și dacă are dreptul de a cere deduceri asemănătoare în țara gazdă).

  De exemplu:

  • dacă țara de origine acordă deduceri fiscale pentru sumele plătite la creșă sau grădiniță, ar trebui să beneficiați de o astfel de deducere pentru sumele plătite în țara gazdă.
  • dacă țara de origine acordă deduceri fiscale pentru dobânda la creditul ipotecar, ar trebui să beneficiați de o astfel de deducere pentru dobânda la creditul imobiliar contractat la achiziționarea unei locuințe în țara gazdă.

  În niciun caz nu veți avea dreptul la două seturi de deduceri.

  Dacă simțiți că sunteți discriminat, vă puteți adresa autorităților naționale. În funcție de natura problemei cu care vă confruntați, puteți solicita sprijinul serviciilor de asistență ale UE.

 • Mi-am transferat indemnizația de șomaj într-o altă țară, în care intenționez să rămân timp de 3 luni. Va trebui să plătesc impozit pe venit acolo?

  Nu neapărat. În funcție de acordul privind evitarea dublei impozitări încheiat între țara în care aveți reședința normală și cea în care vă mutați, este posibil să trebuiască să plătiți impozit doar în țara care vă plătește prestațiile de șomaj. Pentru informații detaliate privind aspectele de natură fiscală, consultați administrația fiscală și acordul bilateral încheiat între cele două țări.

 • Sunt pensionar și locuiesc în altă țară a UE timp de 5 luni pe an. Trebuie să plătesc impozite în țara respectivă?

  Nu există legislație valabilă la nivelul UE cu privire la impozitele aplicabile pensiilor transfrontaliere. Există doar legislația națională și acordurile fiscale. În majoritatea cazurilor, trebuie să plătiți impozite doar în țara în care aveți reședința primară. Unele țări consideră că deveniți rezident fiscal dacă petreceți 5 luni pe an pe teritoriul lor. Chiar și în aceste cazuri, acordul fiscal dintre țara de origine și țara gazdă ar trebui să prevadă posibilitatea de a vă păstra domiciliul fiscal doar în țara de origine.

  Indiferent de statutul pe care îl aveți în țara gazdă, dacă ați lucrat ca funcționar public și primiți o pensie din sectorul public, va trebui, în mod normal, să plătiți impozit pe pensie doar în țara care vă plătește pensia.

  Aceasta ar fi, pe scurt, regula cea mai comună. Unele acorduri fiscale internaționale pot prevedea și excepții. Contactați autoritățile fiscale competente.

 • Țara din care primesc dividende are dreptul să le aplice o cotă de impozitare mai mare doar pentru faptul că locuiesc în altă țară?

  NU - principiul european al egalității de tratament este valabil și în cazul impozitului pe dividende, dobânzi și alte venituri din valori mobiliare. Țara din care vă sunt plătite dividendele nu poate aplica o cotă de impozitare mai ridicată doar pentru că dividendele sunt trimise în străinătate. Face excepție cazul în care țara dvs. de reședință vă va oferi reduceri fiscale pentru a compensa cota de impozitare mărită, astfel încât să nu fiți discriminat.

Principalele informații pe această temă
Impozitul pe venit în străinătate
Legislaţia UE
Consultaţii publice