Cale de navigare

Actualizare 04/2016

Actualizare 04/2016

Rambursările de TVA

Dacă trebuie să achitaţi TVA pentru activităţile comerciale desfăşurate într-o ţară din UE în care nu sunteţi stabilit, este posibil să aveţi dreptul la rambursarea sa de către autorităţile din ţara respectivă.  

Anumite ţări din UE nu permit rambursarea TVA-ului pentru unele categorii de cheltuieli (note de plată la restaurante, activităţi recreative, maşini, combustibil etc.).

Întreprinderile din UE

Puteţi solicita rambursarea TVA-ului on-line autorităţilor din ţara de origine. Acestea vor transmite cererea dumneavoastră autorităţilor din cealaltă ţară, cu condiţia să aveţi dreptul la rambursare.

Dacă ţara respectivă întârzie cu rambursarea TVA-ului, puteţi obţine dobândă.

Toate documentele orientative disponibile pe acest site sunt publicate în scop informativ. Pentru siguranţă juridică, adresaţi-vă [110 KB] autorităţilor naţionale pdf English pentru fiecare caz în parte.

Coduri pe care trebuie să le utilizaţi în solicitarea dumneavoastră

Când trimiteţi o cerere de rambursare, trebuie să introduceţi anumite coduri standard pentru a descrie tipul de produse/servicii pentru care aţi plătit TVA (a se vedea articolul 9(1) din Directiva 2008/9/CE български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) [54 KB] ).

S-ar putea ca unele state membre să vă ceară să utilizaţi şi subcoduri suplimentare pentru fiecare tip de produse/servicii. Lista acestor subcoduri şi semnificaţia lor figurează în Regulamentul Comisiei nr. 1174/2009 български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) [752 KB] . Informaţii despre subcodurile utilizate în diverse state membre găsiţi în acest document. pdf [21 KB] English

Aplicarea procedurii de rambursare a TVA-ului

Date fiind preocupările legate de punerea în aplicare a procedurii electronice de rambursare a TVA-ului, Comisia, împreună cu statele membre, a elaborat un tabel incluzând problemele legate de rambursarea TVA-ului pdf [36 KB] English şi soluţiile posibile, precum şi un document care prezintă legislaţia legată de această procedură pdf [11 KB] English şi responsabilităţile care le revin statelor membre în diverse etape ale acesteia. Documentele, disponibile doar în limba engleză, au fost aprobate de statele membre în cadrul Comitetului permanent pentru cooperare administrativă.

Întreprinderile din afara UE

Dacă întreprinderea dumneavoastră nu îşi are sediul într-o ţară din UE şi vi se percepe TVA pentru activităţile comerciale desfăşurate într-o ţară din UE în care nu aţi furnizat produse sau servicii, puteţi avea dreptul la rambursare din partea autorităţilor din acea ţară (A 13-a directivă privind TVA-ul).

Pentru a obţine rambursarea, trebuie să vă adresaţi direct autorităţilor din statul membru în cauză.

Unele state membre vă vor rambursa TVA-ul doar dacă ţara în care îşi are sediul întreprinderea dumneavoastră oferă rambursări similare întreprinderilor provenind din respectivele state membre.

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.

Ajutor

Consiliere cu privire la drepturile dumneavoastră în UE/Soluționarea problemelor întâmpinate în relația cu o autoritate publică