Cale de navigare

Actualizare 04/2016

Actualizare 04/2016

Drepturile de proprietate intelectuală

Protejaţi-vă ideile de afaceri!

Aveţi o idee inovatoare care v-ar putea transforma radical activitatea? Înainte de a o face publică, ar fi bine să o protejaţi cu ajutorul drepturilor de proprietate intelectuală (DPI). Ideile mari au valoare doar dacă puteţi dovedi legal că acestea vă aparţin.

Ce înseamnă proprietate intelectuală?

Proprietatea intelectuală include produse, acţiuni sau procese pe care le-aţi creat şi care vă oferă un avantaj competitiv.

Există trei subcategorii:

  • Proprietatea industrială: invenţii (brevete), mărci înregistrate, desene industriale, noi varietăţi de plante şi indicaţii de origine geografică
  • Opere artistice protejate de drepturile de autor: lucrări literare şi artistice originale, muzică, programe de radio şi televiziune, software, baze de date, proiecte arhitecturale, creaţii publicitare şi de multimedia
  • Strategii comerciale: secrete comerciale, know-how, acorduri de confidenţialitate, producţie rapidă.

Cum îmi pot proteja drepturile de proprietate intelectuală?

Vă puteţi proteja proprietatea intelectuală cu ajutorul drepturilor de proprietate intelectuală stabilite de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale English español français (OMPI). Forma de protecţie depinde de tipul de proprietate intelectuală:

  • brevetele - împiedică părţile terţe să fabrice, să utilizeze sau să vândă invenţia dumneavoastră pe o anumită perioadă de timp, în funcţie de tipul de invenţie
  • mărcile înregistrate - protejează numele produsului, împiedicând alte companii să vândă un produs cu aceeaşi denumire
  • drepturile de autor - vă permit să controlaţi producţia, distribuţia, difuzarea sau reprezentarea publică a operei dumneavoastră. Drepturile de autor se acordă automat, fără să fie necesară înregistrarea oficială. Puteţi folosi imediat simbolul drepturilor de autor (copyright).

Vă puteţi adresa şi Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OAPI), care se ocupă de înregistrarea mărcilor şi desenelor, precum şi Oficiului European de Brevete (OEB).

Drepturile de proprietate intelectuală sunt protejate mai ales de legislaţiile naţionale. Apărarea lor în fiecare ţară din UE poate fi complicată şi costisitoare. Puteţi face economie de timp şi bani protejându-vă proprietatea intelectuală la nivelul UE. Astfel vă veţi asigura că inovaţiile şi creaţiile dumneavoastră sunt protejate peste tot în UE şi că obţineţi beneficii de pe urma lor.

 

Costurile legate de înregistrarea unei mărci se ridică la 1 050 de euro. Dacă depuneţi cererea on-line, vă costă doar 900 de euro.

Pentru a obţine un brevet naţional vă puteţi adresa oficiului competent din ţara UE în cauză, iar pentru a obţine un brevet european trebuie să depuneţi o cerere la Oficiul European de Brevete. Totuşi, brevetul european trebuie să fie validat de oficiul naţional de brevete din fiecare ţară în care aveţi nevoie de protecţie. În anumite ţări, legislaţia naţională prevede traducerea brevetului sau plata unei taxe până la o anumită dată. Pentru mai multe informații despre costurile și procedurile aplicate de autoritățile din domeniul proprietății intelectuale în 30 de țări europene, faceți clic aici.

Aflaţi mai multe, în funcţie de ţară:

Alegeţi ţara

Alegeţi ţara


* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Falsificarea (imitarea frauduloasă a unui produs de marcă) şi pirateria (copierea neautorizată a unui produs protejat de drepturile de proprietate intelectuală) au atins proporţii alarmante. Acestea au implicaţii majore asupra inovării, creşterii, ocupării forţei de muncă, siguranţei şi sănătăţii consumatorilor.

În funcție de legislația națională și de țara de proveniență a bunurilor contrafăcute, autoritățile la care trebuie să apelaţi sunt autorităţile vamale, organismele de supraveghere a pieței (inspectoratele comerciale), poliția sau oficiile de brevete și mărci.

Protecţia împotriva falsificării

Administraţiile vamale sunt în linia întâi a luptei pentru apărarea drepturilor de proprietate intelectuală la graniţele UE. Puteţi solicita reţinerea produselor suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală completând o cerere de intervenţie Deutsch English français a autorităţilor vamale naţionale.

Deşi cererile de intervenţie se depun la nivel naţional, ele pot beneficia de aceleaşi statut juridic în toate ţările din UE.

Formularele Deutsch English français şi manualul Deutsch English français privind depunerea unei cereri de intervenţie a autorităţilor vamale

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.

Ajutor

Apelați la servicii de asistență specializate

Consiliere cu privire la drepturile dumneavoastră în UE/Soluționarea problemelor întâmpinate în relația cu o autoritate publică

Serviciul european de asistenţă pentru DPI

Consiliere și formare gratuită pe tema gestionării drepturilor de proprietate intelectuală în cazul proiectelor cofinanțate de UE sau al acordurilor comerciale transnaționale

Serviciul de asistență DPI pentru IMM-urile active în Asia de Sud-Est

Instrumente comerciale gratuite pentru gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în Asia de Sud-Est

Serviciul de asistenţă pentru IMM-uri privind DPI în China

Consiliere și instrumente comerciale gratuite pentru gestionarea drepturilor dvs. de proprietate intelectuală în China

Serviciul de asistență pentru IMM-uri privind DPI în America Latină

Consiliere și instrumente comerciale gratuite pentru gestionarea drepturilor dvs. de proprietate intelectuală în America Latină

InnovAccess

Măsuri naționale de sprijin, proceduri de înregistrare și informații despre legislație furnizate de oficii pentru DPI din 30 de țări europene

Portalul transatlantic privind DPI

Portal cu fișe informative pe țări, instrumente de formare on-line și alte surse de informații privind PI.