Întreprinderi
Ultima verificare: 23/04/2019

Reînnoirea și preschimbarea permisului de conducere

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de membru continuă să se aplice integral în și pentru Regatul Unit:

Nu puteți avea, simultan, mai mult de un singur permis de conducere emis în UE. Acesta este eliberat de autoritățile din țara în care aveți reședința obișnuită.

Dacă vă mutați în altă țară din UE, iar permisul este pierdut, furat, deteriorat sau expirat, trebuie să îl reînnoiți, să îl înlocuiți sau să îl preschimbați în țara în care locuiți de obicei.

Aflați ce trebuie să faceți dacă vă pierdeți sau vi se fură permisul de conducere pe durata călătoriei în străinătate

Preschimbarea permisului de conducere

Dacă vă mutați în altă țară din UE, în mod normal, nu sunteți nevoit să vă schimbați permisul de conducere. Puteți utiliza permisul actual, atâta timp cât acesta rămâne valabil.

Dacă doriți, puteți să vă preschimbați permisul din proprie inițiativă, solicitând unul echivalent în noua țară de reședință.

Va trebui să dovediți că sunteți rezident în această țară și că îndepliniți condițiile pentru deținerea unui permis de conducere (de exemplu, împlinirea vârstei minime, o stare de sănătate care vă permite să conduceți etc.).

Înainte de a vă preschimba permisul de conducere, autoritățile din noua țară își vor contacta omologii din țara în care ați avut reședința anterioară pentru a verifica dacă permisul de conducere nu a fost restricționat, suspendat sau retras.

Preschimbarea obligatorie

Când locuiți în străinătate, va trebui să vă preschimbați permisul cu unul local:

Din momentul în care v-ați schimbat permisul original cu unul local, vă veți supune normelor din țara respectivă (de exemplu, în ceea ce privește perioadele de valabilitate și controalele medicale).

Caz real

Monica locuiește în Cipru și are un permis de conducere italian care a fost deteriorat. Pentru a conduce din nou, ea trebuie să își înlocuiască permisul italian cu unul cipriot. Acesta va fi valabil pe o perioadă de 15 ani, spre deosebire de permisul eliberat în Italia, care expiră după 10 ani.

Reînnoirea permisului

Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă expiră permisul de conducere, trebuie să îl reînnoiți în țara în care aveți reședința obișnuită .

Dacă permisul de conducere v-a fost suspendat, restricționat, retras sau anulat pe teritoriul statului membru care l-a eliberat, nu veți putea solicita reînnoirea sa.

Informații specifice fiecărei țări

Locuiți în străinătate și trebuie să vă reînnoiți permisul sau să înlocuiți un permis furat? Aflați ce formalități trebuie să îndepliniți în țara în care locuiți:

Alegeţi ţara

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Comisia Europeană nu răspunde de conținutul site-urilor externe.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: