Regulile de circulație și siguranța rutieră - Irlanda

Ce regulă vă interesează?

Utilizarea centurii de siguranță și a scaunelor pentru copii este OBLIGATORIE (Directiva 91/671/CEE modificată).

Utilizarea centurii de siguranță nu este obligatorie pentru:

  • persoanele care utilizează o centură de siguranță pentru persoane cu dizabilități
  • persoanele care nu pot purta centura din motive medicale, în baza unui certificat medical
  • instructorii auto sau persoanele abilitatea să supravegheze susținerea examenului auto, pe durata cursului sau a examenului
  • organele de poliție (Gardaí) și membrii Forțelor de apărare, pe durata misiunii

Singurele excepții de la obligația de a utiliza un dispozitiv corespunzător pentru a atașa copiii

  • sunt copiii cu o înălțime sub 150 cm sau cu o greutate sub 36 kg care călătoresc cu taxiul.

În Irlanda, ordinea culorilor semaforului este: verde, portocaliu, roșu și, din nou, verde.

Culoarea roșie: trebuie să vă opriți. Nu treceți dincolo de linia de oprire sau, dacă aceasta nu există, nu treceți dincolo de semafor.

Culoarea verde: circulați mai departe dacă drumul este liber. Fiți atenți la pietoni și acordați-le prioritate celor angajați în traversare, atunci când efectuați un viraj la stânga sau la dreapta.

Săgeata verde (cunoscută și sub denumirea de culoare-filtru): puteți circula mai departe în sensul indicat de săgeată, asigurându-vă că drumul este liber, chiar și pe culoarea roșie a semaforului. Fiți atenți întotdeauna la vehiculele pentru intervenții de urgență aflate în misiune, cu luminile albastre și sirena în funcție.

Culoarea portocalie: nu treceți dincolo de linia de oprire sau, dacă aceasta nu există, nu treceți dincolo de semafor, cu excepția cazului în care sunteți deja prea aproape pentru a vă putea opri în condiții de siguranță.

Culoarea portocalie intermitentă: puteți circula numai dacă acest lucru este posibil în condiții de siguranță și, după caz, cedați prioritatea.

Săgeata portocalie intermitentă: puteți circula în direcția indicată de săgeată, dar numai dacă acest lucru este posibil în condiții de siguranță și trebuie să cedați prioritatea.

Nerespectarea culorilor semaforului poate atrage sancțiuni: 2 puncte de penalizare și o amendă de până la 120 de euro sau 5 puncte de penalizare și o amendă penală.

Motociclete
Vehicule sub 3,5 t

Limitele de viteză standard (cu excepția cazului în care indicatoarele menționează altfel) [km/h]

În localitate
În afara localității
Autostrăzi/Drumuri expres

Autoturisme și camionete cu remorcă
Vehicule sub 3,5 t

Limitele de viteză standard (cu excepția cazului în care indicatoarele menționează altfel) [km/h]

În localitate
În afara localității
Autostrăzi/Drumuri expres

Autoturisme și camionete
Vehicule sub 3,5 t

Limitele de viteză standard (cu excepția cazului în care indicatoarele menționează altfel) [km/h]

În localitate
În afara localității
Autostrăzi/Drumuri expres

Vehicule grele de marfă
Peste 3,5 t

Limitele de viteză standard (cu excepția cazului în care indicatoarele menționează altfel) [km/h]

În localitate
În afara localității
Autostrăzi/Drumuri expres

Autobuze

Limitele de viteză standard (cu excepția cazului în care indicatoarele menționează altfel) [km/h]

În localitate
În afara localității
Autostrăzi/Drumuri expres
0,5 g/l

Conducători auto standard Pedeapsa maximă pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor este o amendă de 5 000 de euro și/sau 6 luni de închisoare.

0,2 g/l

Conducători auto începători Pedeapsa maximă pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor este o amendă de 5 000 de euro și/sau 6 luni de închisoare.

0,5 g/l

Conducători auto profesioniști Pedeapsa maximă pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor este o amendă de 5 000 de euro și/sau 6 luni de închisoare.

Droguri interzise

THC (canabis)

Metamfetamină

MDMA (ecstasy)

Codul rutier, în forma actuală, nu menționează niciun drog ilegal și se bazează pe constatarea organelor de poliție (Garda) și a Biroului medical pentru siguranță rutieră în ceea ce privește rezultatele analizelor efectuate pentru a identifica prezența vreunei substanțe ilegale. Termenul utilizat în Codul rutier este „intoxicant”, fiind definit ca băuturi alcoolice și droguri și orice combinație de droguri sau de droguri și alcool. Codul rutier nu face nicio distincție între droguri ilegale și droguri legale, adică stupefiante prescrise de medic în scop terapeutic sau obținute pe cale ilicită.

Capacitatea de a conduce sau siguranța este elementul central, mai degrabă decât statutul legal al drogului.

În prezent, Biroul medical pentru siguranță rutieră efectuează analize pentru detectarea următoarelor droguri sau tipuri de droguri:

  • canabinoide
  • opiacee
  • benzodiazepine
  • amfetamine
  • metamfetamine
  • cocaină
  • metadonă

În Irlanda se conduce pe partea stângă.

Autostrăzi

  • Șoferii circulă numai pe direcția înainte. Nu au voie să efectueze manevre de întoarcere sau de mers înapoi.
  • Șoferii trebuie să-și adapteze viteza și stilul de mers astfel încât să nu-i deranjeze pe ceilalți participanți la trafic.
  • Șoferii trebuie să circule numai pe partea carosabilă a drumului. Este interzisă utilizarea bandei de refugiu, cu excepția cazurilor de urgență.
  • Șoferii nu trebuie să oprească sau să parcheze pe autostradă, exceptând cazul în care vehiculul se defectează sau atunci când organele de poliție (Gardaí) le indică să facă acest lucru.
  • Șoferii nu trebuie să conducă un vehiculul autorizat să circule cu o viteză maximă de 90 km/h pe banda din dreapta sau pe cea centrală a autostrăzii, decât atunci când viteza generală este limitată la 90km/h sau mai puțin.
  • Șoferii nu pot opri vehiculul pentru a permite urcarea sau coborârea pasagerilor pe autostradă.
  • Șoferii trebuie să circule pe banda din stânga, exceptând cazul în care efectuează o depășire.

Intersecția cu sens giratoriu

Codul rutier prevede că șoferii trebuie să pătrundă în intersecție prin partea stângă. Vehiculele care circulă în interiorul unei intersecții cu sens giratoriu au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție. Șoferii care nu sunt obișnuiți să conducă pe partea dreaptă pot întâmpina dificultăți majore în ceea ce privește circulația în intersecțiile cu sens giratoriu (trebuie să fie deosebit de atenți).

BicicleteRecomandată, dar nu obligatorie
MopedeȘoferii și pasagerii trebuie să poarte cască de protecție, atașată în mod corespunzător. Este recomandată utilizarea luminilor de întâlnire pe timp de zi. Se recomandă o îmbrăcăminte cu vizibilitate ridicată pentru a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să-i identifice ușor pe șoferi și pe pasageri.
Motociclete cu/fără atașȘoferii și pasagerii trebuie să poarte cască de protecție, atașată în mod corespunzător. Este recomandată utilizarea luminilor de întâlnire pe timp de zi. Se recomandă o îmbrăcăminte cu vizibilitate ridicată pentru a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să-i identifice ușor pe șoferi și pe pasageri.
Tricicluri ușoare și greleAceste vehicule sunt clasificate drept vehicule de categoria B. Autoritatea pentru siguranță rutieră le recomandă șoferilor să utilizeze casca de protecție și alte echipamente de siguranță.
Cvadricicluri ușoare și greleAceste vehicule sunt clasificate drept vehicule de categoria B. Autoritatea pentru siguranță rutieră le recomandă șoferilor să utilizeze casca de protecție și alte echipamente de siguranță.
Șoferii nu pot utiliza telefonul mobil fără un dispozitiv hands-freeRiscul producerii unui accident este de patru ori mai mare atunci când șoferii utilizează telefonul mobil, aceștia putând primi o amendă de până la 2 000 de euro.
Șoferii pot utiliza telefonul mobil cu un dispozitiv hands-freeNu este recomandat
Este obligatorie utilizarea luminilor de întâlnire pe timp de ziToate autoturismele noi trebuie să fie echipate cu „faruri de zi” (obligatoriu din 2011)
Echipament de siguranță pentru bicicliștiEchipament de siguranță pentru bicicliști - de exemplu, casca de protecție, vesta reflectorizantă nu sunt obligatorii. Însă, se recomandă utilizarea lor. Bicicletele trebuie să fie echipate cu un dispozitiv sonor de avertizare, cu o lumină albă în față și o lumină roșie în spate.

Declinarea responsabilității

Acest conținut privind siguranța rutieră și normele de circulație este furnizat de autoritățile naționale, în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Directiva (UE) 2015/413. Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru acest conținut sau pentru exactitatea sa. Pentru informații actualizate și cât mai precise consultați site-urile naționale. Acolo găsiți și informații despre tarifele calculate în funcție de durată (viniete), autocolantele de emisii și taxele de trecere.

Principalele informații pe această temă

Regulile de circulație și siguranța rutieră

Ultima verificare: 06/09/2023
Partajați această pagină