Meniu

Întrebări şi răspunsuri - Organizarea tratamentului medical planificat în străinătate

Am dreptul la îngrijiri medicale în străinătate? Open Încheiat(ă)

DA. Aveți dreptul de a merge în altă țară din UE pentru a beneficia de tratament medical și, în anumite condiții, aveți dreptul la acoperirea directă a costurilor sau la rambursarea integrală ori parțială de către casa dumneavoastră de asigurări de sănătate.
Normele UE privind tratamentul medical în străinătate acoperă asistența medicală și stomatologică, medicamentele și spitalizarea. Costurile tratamentului vor fi rambursate numai dacă tratamentul respectiv se numără printre prestațiile la care aveți dreptul în țara dumneavoastră de origine. De exemplu, tratamentele balneare sunt acoperite de asigurarea de sănătate în unele țări, dar în altele nu. Prin urmare, puteți beneficia de rambursare pentru tratamente balneare în străinătate numai dacă asigurarea dumneavoastră de sănătate acoperă astfel de tratamente în țara dumneavoastră.

Sufăr de o boală rară care nu poate fi tratată în țara de origine. Mai mult decât atât, tratamentul de care am nevoie nu este acoperit de sistemul național de sănătate. Casa mea de asigurări de sănătate va suporta costurile operației de care am nevoie din cauza bolii mele, dacă mă operez în altă țară din UE? Open Încheiat(ă)

Costurile unui tratament în străinătate sunt suportate doar dacă sistemul național de securitate socială din țara dumneavoastră acoperă tratamentul respectiv. În caz contrar, casa de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră nu este obligată să autorizeze un tratament în străinătate sau să ramburseze costurile aferente (desigur, dacă dorește, poate să facă acest lucru).

Contactați autoritățile naționale pentru a afla ce opțiuni aveți. De asemenea, ați putea beneficia de ajutor în țara dumneavoastră prin intermediul rețelelor europene de referință. Acestea sunt rețele transfrontaliere virtuale și voluntare, care reunesc furnizori de asistență medicală foarte specializați din întreaga Europă pentru a contribui la diagnosticarea și tratarea pacienților care suferă de boli complexe rare sau cu prevalență redusă, care necesită asistență medicală foarte specializată și o concentrare de cunoștințe și resurse.

În țara în care sunt asigurat există o listă de așteptare pentru tratamentul de care am nevoie. Conform normelor UE, sunt îndreptățit să primesc tratamentul respectiv în străinătate și să beneficiez de rambursarea costurilor, astfel încât să nu trebuiască să aștept? Open Încheiat(ă)

DA. Casa dumneavoastră națională de asigurări de sănătate nu vă poate refuza autorizația de tratament în străinătate doar pentru că există o listă de așteptare pentru acest tratament în țara de origine. Ea trebuie să ia în considerare starea dumneavoastră de sănătate și, dacă nu vă aprobă cererea, să dovedească faptul că timpul de așteptare este acceptabil, pe baza unei evaluări medicale obiective a nevoilor dumneavoastră.

Mi se poate refuza acordarea autorizației de tratament? Open Încheiat(ă)

DA. Autoritățile naționale de asigurări de sănătate vă pot refuza autorizarea prealabilă dacă tratamentul de care aveți nevoie nu este acoperit de asigurarea dumneavoastră de sănătate sau dacă tratamentul ar putea fi furnizat în țara de origine într-un interval de timp justificabil din punct de vedere medical. Dacă refuză să vă acorde autorizația, autoritatea națională de sănătate din țara dumneavoastră trebuie să explice motivele care stau la baza deciziei sale și să-și bazeze evaluarea pe ceea ce se justifică din punct de vedere medical în cazul dumneavoastră.
Aveți întotdeauna dreptul de a contesta deciziile administrative referitoare la cazul dumneavoastră.

Ce pot face dacă apar probleme în timpul îngrijirilor medicale în străinătate? Open Încheiat(ă)

Apelați la punctul național de contact din țara în care sunteți tratat. Acesta vă va explica ce drepturi aveți și vă va oferi informații cu privire la eventualele proceduri administrative sau medicale.

Când vă întoarceți în țara de origine, casa dumneavoastră de sănătate trebuie să vă ofere posibilitatea de a vă continua tratamentul ca și cum ați fi fost tratat de la început acolo.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 27/06/2024
Partajați această pagină