Ultima verificare: 02/01/2023

Concediul pentru creșterea copilului

Angajații (femei sau bărbați) au dreptul la concediu pentru creșterea copilului cu ocazia nașterii sau adoptării unui copil - indiferent de tipul de contract pe care îl au (cu normă întreagă, cu normă redusă etc.).

Nu puteți concedia un angajat care solicită concediu pentru creșterea copilului și nici nu-l puteți trata mai puțin favorabil decât pe restul lucrătorilor.

Fiecare dintre cei doi părinți are dreptul la cel puțin 4 luni de concediu. În general, dreptul la concediu nu poate fi transferat de la un părinte la altul. Totuși, unele țări permit un transfer parțial, atâta timp cât acesta nu depășește 3 luni.

Avertisment

În baza normelor europene, angajații pot solicita concediu pentru creșterea copilului în orice moment, până când copilul împlinește vârsta de 8 ani. Totuși, această limită de vârstă poate fi mai mică în unele țări, conform legislațiilor naționale.

După terminarea concediului parental, angajatul are dreptul să se reîntoarcă la același loc de muncă. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să îi oferiți un post similar, corespunzător contractului său de muncă.

În cazul în care angajații care se întorc din concediu parental solicită modificări temporare ale programului/formulei de lucru, trebuie să analizați cu atenție această cerere și să prezentați motive valabile în caz de refuz.

Pe aceeași temă:

Mai multe informaţii

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: