Cale de navigare

Actualizare : 06/10/2015

work

Drepturi de securitate socială în alte țări

Stabilirea țării în care beneficiați de asigurare depinde de 2 factori:

 • statutul dumneavoastră profesional (angajat, lucrător independent, șomer, detașat, lucrător transfrontalier etc.)
 • țara dumneavoastră de reședință - nu cetățenia.

Nu întotdeauna puteți alege țara în care beneficiați de asigurare!

Când lucrați sau locuiți în străinătate, veți beneficia de securitate socială fie în țara de origine, fie în țara gazdă. În orice situație v-ați afla, va trebui să faceți demersurile necesare pentru a vă asigura că beneficiați de asigurare și după ce vă mutați în noua țară.

Pentru a evita problemele și neînțelegerile care ar putea avea consecințe grave, aflați din timp informații despre sistemul de securitate socială din țara gazdă.

Ce trebuie să faceți dacă:

Locuiți și lucrați în străinătate

Ca lucrător migrant în UE - angajat sau lucrător independent - ar trebui să vă afiliați la sistemul de securitate socială din țara gazdă.

Dumneavoastră și membrii de familie pe care îi aveți în întreținere veți beneficia apoi de asigurare în cadrul sistemului de securitate socială al țării respective. Diversele prestații la care aveți dreptul (legate de concediu medical, familie, șomaj, pensii, accidente de muncă și boli profesionale, pensionare anticipată, ajutor de deces) vor fi stabilite în baza legislației locale.

Perioadele de contribuții

În numeroase țări din UE, drepturile de care beneficiați depind de perioadele în care ați contribuit la sistemul de asigurări sociale.

Țara în care depuneți cererea de prestații sociale este obligată să ia în calcul toate perioadele în care ați lucrat sau plătit contribuții în alte țări din UE, ca și cum ați fi beneficiat tot timpul de asigurare în țara respectivă.

Dacă nu face acest lucru, solicitați sprijinul serviciilor noastre de asistență.

Caz real

Fiecare perioadă de lucru în UE trebuie luată în calcul în momentul în care se determină dreptul la prestații.

Ania, cetățean polonez, a lucrat 6 ani în Polonia și 2 ani în Germania.

În urma unui accident rutier, a rămas imobilizată la pat. A depus o cerere de pensie de invaliditate atât în Polonia, cât și în Germania.

Însă autoritățile germane i-au respins cererea, pe motiv că nu lucrase pe teritoriul țării timp de 5 ani - perioada minimă după care se poate acorda o pensie de invaliditate în Germania.

Totuși, autoritățile ar fi trebuit să ia în calcul și anii în care a lucrat în Polonia, caz în care totalul de 8 ani ar fi depășit cu mult limita minimă.

Așadar, Ania are dreptul să primească pensie de invaliditate de la ambele țări, în proporții stabilite în funcție de anii lucrați în fiecare țară.

Sunteți detașat în străinătate pe o perioadă scurtă (<2 ani)

Ca cetățean al UE, aveți dreptul să lucrați temporar în altă țară din UE și să rămâneți afiliat la sistemul de securitate socială din țara de origine, adică din țara în care lucrați în mod normal. În acest caz, veți fi considerat lucrător detașat.

Aflați cum puteți beneficia în continuare de sistemul de securitate socială din țara de origine pe durata detașării în străinătate.

Fie că desfășurați activități independente, fie că sunteți angajat, detașarea în altă țară din UE nu vă afectează drepturile de securitate socială - și nici pe cele ale familiei dumneavoastră (asigurare medicală, prestații familiale, pensii de drept sau de invaliditate etc.).

Vă mutați în străinătate pe durata detașării?

 • Cereți de la casa de asigurări de sănătate din țara de origine un formular S1 ( fostul formular E 106).

  Acesta vă atestă, dumneavoastră și membrilor de familie, dreptul la asistență medicală pe durata șederii.

 • Odată ajuns la destinație, depuneți formularul S1 la sediul casei de asigurări de sănătate din țara gazdă.

Vă limitați la efectuarea de vizite scurte?

Atunci vă trebuie doar cardul european de asigurări sociale de sănătate. Îl puteți obține de la casa de asigurări de sănătate sau de la autoritatea care răspunde de securitate socială din țara de origine.

Ați avut un accident la locul de muncă?

Aveţi dreptul la:

 • tratament medical pe plan local (în țara gazdă)
 • o alocație de înlocuire a veniturilor pe perioada în care nu puteți lucra, acordată de țara de origine.

Sunteți funcționar public detașat în străinătate

Dacă sunteți funcționar public detașat în altă țară din UE (de exemplu, pentru a lucra într-o ambasadă, un consulat sau într-o altă instituție oficială din străinătate) beneficiați de asigurare în baza sistemului de securitate socială al țării de origine.

Aceasta înseamnă că prestațiile sociale (legate de concediu medical, pensii, accidente de muncă și boli profesionale, pensionare anticipată, ajutoare de deces) vor fi stabilite în baza legislației țării de origine.

Dacă deveniți șomer pe durata detașării se aplică norme diferite.

Lucrați într-o țară și locuiți în alta (sunteți lucrător transfrontalier)

Ca lucrător transfrontalier - angajat sau lucrător independent:

 • Cotizați la sistemul de asigurări sociale din țara UE în care lucrați, prin urmare beneficiați de asigurare în țara respectivă.
 • Totuși, puteți solicita îngrijiri medicale și în țara în care locuiți.
 • Dacă vă pierdeți locul de muncă, solicitați indemnizația de șomaj în țara în care locuiți.

Există norme speciale în materie de asistență medicală și șomaj. Verificați în ce măsură vă vor fi afectate drepturile de pensie și prestațiile familiale.

Caz real

Contribuțiile la sistemul de securitate socială trebuie plătite doar în țara în care lucrați

Balázs locuia în Ungaria și lucra în Austria, cotizând la sistemul de securitate socială din Austria. Autoritățile maghiare pretind acum că el ar fi trebuit să cotizeze la sistemul de securitate socială din Ungaria.

Lucrătorii transfrontalieri din UE sunt asigurați în cadrul unui singur sistem de securitate socială, cel din țara în care lucrează. În acest caz, autoritățile maghiare nu au dreptate.

Lucrați în mai multe țări

Regula de bază prevede că, atunci când lucrați în cel puțin două țări din UE, dar vă desfășurați o parte substanțială din activitatea profesională (cel puțin 25 %) în țara de reședință, veți beneficia de asigurare în baza legislației țării de reședință.

Cazuri speciale

Dacă...

Țara în care sunteți asigurat

Lucrați mai puțin de 25 % din timpul de lucru în țara de reședință

Țara în care se află sediul social al angajatorului

Lucrați mai puțin de 25 % din timpul de lucru în țara de reședință, pentru doi angajatori cu sedii sociale în țări diferite, unul în țara de reședință, altul în afara acesteia

Țara în care se află sediul social al angajatorului, alta decât țara de reședință

Lucrați mai puțin de 25 % din timpul de lucru în țara de reședință pentru doi angajatori cu sedii în țări diferite, altele decât țara de reședință

Țara de reședință

Sunteți lucrător independent și vă desfășurați doar o mică parte din activitate în țara de reședință

Țara în care se află centrul de interes al activităților dvs.

Sunteți angajat într-o țară și desfășurați activități independente în alta

Țara în care sunteți angajat

Sunteți în căutarea unui loc de muncă

Primiți indemnizație de șomaj?

Dacă primiți indemnizație de șomaj din țara UE în care ați devenit șomer, faptul că vă căutați un loc de muncă în străinătate nu vă afectează drepturile de securitate socială (asigurare de sănătate, prestații familiale, pensii de drept sau de invaliditate etc.). Acest lucru este valabil și pentru membrii familiei.

Nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate. Acesta va fi dovada faptului că dvs. și membrii de familie beneficiați de asigurare medicală pe durata șederii temporare în străinătate.

Din momentul în care vă angajați, vi se pot aplica diverse norme de securitate socială.

Verificați normele valabile în țara dumneavoastră

Nu primiți indemnizație de șomaj?

Dacă nu primiți indemnizație de la țara din UE în care ați devenit șomer și mergeți în altă țară din Uniune pentru a vă căuta un loc de muncă, autoritățile care răspund de securitatea socială vor decide în ce sistem veți beneficia de asigurare (prestații familiale, asigurare de sănătate etc.).

Autoritățile competente stabilesc acest lucru cu ajutorul mai multor criterii, printre care se numără:

 • durata șederii
 • starea civilă și legăturile de familie
 • situația locativă
 • locul de desfășurare a celei mai recente activități profesionale sau non-profit
 • natura activității profesionale
 • domiciliul fiscal.

În funcție de țara care răspunde de securitatea socială, dreptul dvs. la prestații poate depinde de durata contribuțiilor. Totuși, țara responsabilă este obligată să ia în calcul toate perioadele în care ați lucrat sau ați plătit contribuții în alte țări din UE, ca și cum ați fi beneficiat tot timpul de asigurare în țara respectivă.

Dacă nu face acest lucru, solicitați sprijinul serviciilor noastre de asistență.

Ca persoană aflată de curând în căutarea unui loc de muncă aveți dreptul de a rămâne în țara respectivă până la 6 luni. Această perioadă poate fi prelungită, dacă puteți dovedi că vă aflați în continuare în căutarea unui loc de muncă și aveți șanse reale să obțineți unul.

Așadar, nu uitați să păstrați copii după:

 • dosarele de candidatură
 • invitațiile la interviuri de angajare
 • alte răspunsuri primite.

Normele europene nu obligă statele membre să le acorde sprijin financiar sau alt tip de asistență socială persoanelor care își caută pentru prima oară un loc de muncă pe teritoriul lor.

Caz real

Verificați dacă aveți dreptul la sprijin financiar pe perioada în care vă căutați un loc de muncă în noua țară

Björn, cetățean german, își primea în Belgia indemnizația de șomaj din Germania. La expirarea formularului U2 ( fostul formular E 303), Björn a decis să rămână în Belgia, unde a solicitat sprijin pentru venit.

Cererea i-a fost însă respinsă. Conform legislației belgiene, Björn nu are dreptul la sprijin pentru venit în Belgia, întrucât nu a lucrat niciodată în această țară.

Legislația UE nu vă conferă în mod automat dreptul de a beneficia de sprijin financiar (sau de alt tip de asistență) dacă vă căutați pentru prima dată un loc de muncă în altă țară din UE. S-ar putea să beneficiați însă de acest drept în baza legislațiilor naționale - merită să vă informați în acest sens!

Consultaţii publice
  Vă interesează un loc de muncă în străinătate?
  Începeți căutarea aici: de posture vacante
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere

  This is the country where you usually live or where your 'centre of interest' is located

  Retour au texte en cours.

  In this case, the 28 EU member states + Iceland, Norway, Liechtenstein and Switzerland

  Retour au texte en cours.

  or a national of Iceland, Liechtenstein, Norway or Switzerland

  Retour au texte en cours.

  In this case, the 28 EU member states + Iceland, Norway, Liechtenstein and Switzerland

  Retour au texte en cours.

  In this case, the 28 EU member states + Iceland, Norway, Liechtenstein and Switzerland

  Retour au texte en cours.

  In this case, the 28 EU member states + Iceland, Norway, Liechtenstein and Switzerland

  Retour au texte en cours.

  In this case, the 28 EU member states + Iceland, Norway, Liechtenstein and Switzerland

  Retour au texte en cours.

  In this case, the 28 EU member states + Iceland, Norway, Liechtenstein and Switzerland

  Retour au texte en cours.