Ultima verificare: 24/01/2019

Transferul prestațiilor de șomaj

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

În general, puteți beneficia de prestațiile de șomaj atâta timp cât rămâneți în țara care vi le plătește. În anumite condiții, puteți, totuși, să transferați aceste prestații în altă țară din UE, dacă vă căutați un loc de muncă în țara respectivă.

Șederea în străinătate pe o durată de 3 luni

Puteți primi în continuare prestații de șomaj de la țara în care ați lucrat ultima dată, pe o perioadă de 3 luni, care poate fi prelungită până la maximum 6 luni, în funcție de instituția care vi le plătește.

Aveți această posibilitate dacă:

Înainte de a pleca din țară, trebuie:

Formularul este valabil pentru o singură țară. Veți avea nevoie de un nou formular U2 pentru fiecare țară în care doriți să vă transferați prestațiile de șomaj. Contactați cel mai apropiat centru de ocupare a forței de muncă pentru a afla dacă trebuie să vă deplasați în țara de origine pentru a solicita noua autorizație sau dacă puteți face acest lucru din străinătate.

La sosirea în noua țară, trebuie:

Vă recomandăm să aflați care sunt drepturile și îndatoririle care vă revin în noua țară, în calitate de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Acestea ar putea fi foarte diferite față de cele valabile în țara în care ați rămas șomer.

Aceeași sumă pe care o primeați înainte vă va fi plătită direct în contul bancar din țara în care ați rămas șomer.

Pentru a vă păstra dreptul la prestațiile de șomaj, reveniți în țara care vi le plătește în termenul prevăzut.

Atenție! Anumite țări din UE aplică restricții temporare privind accesul liber pe piața muncii pentru cetățenii croați.

Ședere în străinătate pe o durată mai mare de 3 luni

Dacă doriți să rămâneți în străinătate mai mult de 3 luni, adresați o cerere de prelungire a termenului oficiului de ocupare a forței de muncă din țara în care ați rămas șomer: ele pot prelungi termenul de la 3 până la 6 luni.

Nu toate țările acordă astfel de prelungiri. Întrebați oficiul de ocupare a forței de muncă din țara de origine dacă, și în ce condiții, vă poate fi acordată această prelungire.

Majoritatea țărilor care acordă prelungiri au criterii clare pentru evaluarea cererilor. Ele ar putea, de exemplu, să vă solicite:

Vă recomandăm să solicitați prelungirea cât mai repede posibil, înainte de încheierea perioadei inițiale de 3 luni.

Egalitate de tratament

Ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în altă țară din UE, trebuie să fiți tratat la fel ca și cetățenii țării respective în ceea ce privește:

Totuși, noua țară ar putea să vă acorde sprijin financiar pentru a vă ajuta să găsiți un loc de muncă (de exemplu, credite cu dobândă redusă pentru șomerii care doresc să demareze o afacere) doar după ce ați stabilit o legătură reală cu piața națională a muncii. Faptul că ați petrecut o perioadă rezonabilă de timp în țara respectivă, căutându-vă un loc de muncă, poate constitui o astfel de legătură.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: