Meniu

Întrebări şi răspunsuri - Expediere și livrare

În urmă cu cinci săptămâni, am comandat pe internet o carte care nu se mai publică. Voiam să i-o dăruiesc soțului meu cu ocazia zilei de naștere dar, între timp, evenimentul a trecut și cartea tot nu a ajuns. Ce pot face? Open Încheiat(ă)

În cazul în care contractul nu precizează data livrării, comerciantul are la dispoziție 30 de zile pentru a efectua livrarea.

Dacă produsul nu ajunge la timp, ar trebui să contactați comerciantul și să îi propuneți un alt termen rezonabil. Dacă nici acesta nu este respectat, puteți anula comanda.

În cazul dumneavoastră, nu este nevoie să îi acordați comerciantului un termen suplimentar, dacă i-ați spus de la început (înainte de încheierea contractului) că produsul trebuie livrat la timp pentru ziua de naștere a soțului dumneavoastră. Dacă ați plătit deja, comerciantul este obligat să vă ramburseze banii cât mai curând posibil.

Am comandat un CD care nu mi-a fost livrat. Când l-am contactat pe comerciant, acesta a spus că este vina serviciului poștal, nu a sa. Are dreptate? Open Încheiat(ă)

NU. Vânzătorul răspunde de livrarea produselor. El trebuie să contacteze serviciul poștal pentru a se asigura că produsul a ajuns la destinație. Dacă nu poate dovedi că a făcut acest lucru, va trebui să vă trimită un alt produs identic sau să vă dea banii înapoi.

Locuiesc în Franța. Recent, am comandat o haină online, de la o companie din Germania. Factura nu a inclus cheltuielile de transport, astfel încât a trebuit să achit costuri suplimentare când a sosit haina. Was this right? Open Încheiat(ă)

NU. Nu aveți obligația de a achita cheltuielile de transport dacă acestea nu au fost indicate clar atunci când ați făcut comanda. Comercianții trebuie să vă comunice costul total înainte de efectuarea plății. Odată transmisă comanda, nu este permisă adăugarea altor costuri.

Am comandat online un aparat foto și mi s-a perceput ulterior o taxă suplimentară pentru livrare. Ce pot face? Open Încheiat(ă)

Comercianții sunt obligați să comunice costul total al produsului sau serviciului, inclusiv eventualele taxe suplimentare. Consumatorii nu au nicio obligație de a plăti taxe sau alte costuri decât dacă acestea le-au fost comunicate în mod clar înainte de efectuarea comenzii. În cazul în care considerați că vi s-au perceput taxe incorecte, contactați comerciantul și cereți rambursarea sumei respective. De asemenea, puteți contacta Poradenství a pomoc z evropského spotřebitelského centra ve vaší zemi Deschideți ca link extern din țara dumneavoastră.

Produsele pe care le-am cumpărat online erau deteriorate la livrare. Ce pot face? Open Încheiat(ă)

Când faceți cumpărături online, aveți aceleași drepturi ca și atunci când cumpărați din magazin. Dacă produsele se dovedesc a fi defecte sau nu funcționează cum ar trebui, aveți dreptul de a solicita repararea sau înlocuirea lor. În cazul în care nu este posibilă nici repararea, nici înlocuirea, puteți cere o reducere de preț sau rambursarea întregii sume.

Consultați site-ul comerciantului pentru a afla detalii despre condițiile și politica privind returnarea produselor. Contactați comerciantul pentru a-i explica problema cu care vă confruntați și pentru a cere soluții. Dacă nu vi se oferă o soluție sau un răspuns satisfăcător, iar comerciantul are sediul în UE, мрежата на европейските потребителски центрове Deschideți ca link extern din țara dumneavoastră.

Am cumpărat o chitară de la un magazin online, dar a ajuns deteriorată. Vânzătorul nu vrea să-mi trimită o chitară nouă și nici să-mi returneze banii, afirmând că produsul s-a deteriorat din vina serviciului de transport. Are dreptate? Open Încheiat(ă)

NU. Comerciantul răspunde de livrarea produselor și suportă riscul deteriorării acestora în timpul transportului. El trebuie să repare chitara, să o înlocuiască sau să vă dea banii înapoi.

Când vi se livrează un produs, este bine să verificați starea acestuia în prezența persoanei care vi l-a livrat. În acest fel, comerciantul nu va putea pretinde mai târziu că produsul s-a deteriorat după ce a intrat în posesia dumneavoastră.

Dacă nu primiți un răspuns satisfăcător din partea comerciantului, contactați Ζητήστε βοήθεια ή συμβουλές από το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών της χώρας σας Deschideți ca link extern din țara dumneavoastră sau din țara în care ați cumpărat produsul.

Vreau să îmi cumpăr online o haină nouă, care să îmi fie livrată în Franța. Compania are site-uri pentru mai multe țări din UE și am observat că prețurile sunt mai mici pe site-ul german decât pe cel francez. Pot să comand pe site-ul german și să cer ca produsele să îmi fie livrate la adresa din Franța? Open Încheiat(ă)

Depinde de comerciant. Toți comercianții trebuie să explice termenii și condițiile într-un mod clar și ușor de înțeles pe site-ul lor. Termenii și condițiile trebuie să explice serviciile oferite, inclusiv opțiunile de livrare și alte eventuale restricții. Când cumpărați ceva, de obicei trebuie să acceptați aceste condiții.

Dacă termenii și condițiile de pe site-ul german precizează că livrarea se face numai în Germania, comerciantul nu are obligația să vă livreze produsul în Franța. Va trebui să utilizați versiunea site-ului care permite livrarea în Franța.

Totuși, dacă termenii și condițiile de pe cele două site-uri coincid și includ livrarea în ambele țări, ar trebui să puteți comanda de pe orice versiune a site-ului și să cereți livrarea în Franța.

Locuiesc în Belgia și vreau să îmi cumpăr un telefon nou de la o companie olandeză. Aceasta oferă un serviciu de tipul „fă clic și colectează", ceea ce înseamnă că pot să rezerv telefonul online și să îl iau de un magazin aflat la 80 km distanță de casa mea. Totuși, când încerc să rezerv telefonul, comanda este refuzată pentru că nu am o adresă poștală în Țările de Jos. Este permis acest lucru? Open Încheiat(ă)

NU. Normele UE privind geoblocarea le interzic comercianților să vă refuze accesul la acest tip de servicii doar pentru că locuiți în altă țară. Ar trebui să puteți să vă rezervați telefonul online și să îl ridicați de la magazinul din Țările de Jos în același mod ca și cetățenii olandezi.

În cazul în care comerciantul refuză să vă permită utilizarea acestui serviciu, contactați centrul european al consumatorilor din țara dumneavoastră.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 17/06/2022
Partajați această pagină