Meniu

Întrebări şi răspunsuri - Lucrători detașați

Am fost detaşat în altă ţară, iar actualii mei colegi au salariul minim garantat. Am şi eu acest drept? Open Încheiat(ă)

DA — Pe toată durata detaşării în altă ţară, angajatorul dumneavoastră este obligat să respecte normele de bază în materie de protecţie a salariaţilor valabile în ţara respectivă, inclusiv pe cele referitoare la salariul minim, orele de lucru, perioadele minime de odihnă etc.

Pentru detalii privind drepturile pe care le aveţi ca detaşat într-o anumită ţară, contactaţi biroul naţional de legătură pentru lucrători detaşaţi.

Sunt lucrător independent şi vreau să lucrez în străinătate pentru câteva luni. Ce formalităţi trebuie să îndeplinesc? Open Încheiat(ă)

Dacă v-aţi propus să lucraţi în altă ţară doar pentru câteva luni, cea mai bună soluţie este să vă „autodetaşaţi acolo.

În acest fel, veţi rămâne asigurat în cadrul sistemului de securitate socială din ţara în care lucraţi în mod normal.

Înainte de plecare, va trebui:

  • să solicitaţi un formular A1 (fostul formular E 101). Adresaţi-vă biroului de legătură pentru lucrători detaşaţi din ţara de origine pentru a afla ce autoritate emite acest document.

    Formularul vă atestă, dumneavoastră şi membrilor de familie, continuitatea afilierii la sistemul de asigurări sociale din ţara de origine timp de maxim 2 ani.

    Pentru a obţine acest formular, trebuie să dovediţi că activităţile pe care doriţi să le desfăşuraţi în străinătate sunt „similare cu cele desfăşurate în ţara de origine. Pentru a afla cum puteţi dovedi acest lucru, consultaţi ghidul UE privind normele aplicabile detaşărilor.
  • să le solicitaţi autorităţilor din ţara de origine un formular S1 (fostul formular E 106). Acesta vă dă, dumneavoastră şi membrilor de familie, dreptul la asistenţă medicală pe durata şederii.
  • eventual să declaraţi în avans că vă veţi exersa profesia în ţara gazdă.

    Pentru a afla cum să efectuaţi această declaraţie (dacă este necesară), contactaţi biroul de legătură pentru lucrători detaşaţi din ţara de origine.

Dacă nu sunteţi nevoit să vă mutaţi în ţara în care doriţi să lucraţi şi vă limitaţi la efectuarea de vizite scurte, vă trebuie doar cardul european de asigurări sociale de sănătate. Îl puteţi obţine de la casa de asigurări de sănătate din ţara de origine.

Odată ajuns în ţara în care veţi lucra, va trebui:

  • să aflaţi care sunt formalităţile de şedere (chiar dacă plănuiţi să rămâneţi acolo pentru puţin timp)
  • să depuneţi formularul S1 (fostul formular E 106), dacă este cazul, la sediul unei case de asigurări de sănătate din ţara gazdă.

Sunt lucrător independent şi m-am detaşat în altă ţară din UE. Perioada de detaşare prevăzută în formularul A1 (fostul formular E 101) a expirat. Având în vedere că nu mi-am finalizat proiectul, pot să prelungesc această perioadă? Open Încheiat(ă)

DA — Dacă proiectul durează mai mult din cauza unor situaţii neprevăzute şi dacă perioada totală de detaşare nu depăşeşte 2 ani.

Pentru a afla ce autoritate vă poate acorda prelungirea, adresaţi-vă biroului de legătură pentru lucrători detaşaţi din ţara în care lucraţi.

Autorităţile din ţara gazdă vă pot refuza cererea dacă nu puteţi dovedi că prelungirea a devenit necesară din cauza unor situaţii neprevăzute.

În acest caz, puteţi rămâne în străinătate, însă deveniţi „expatriat. Aceasta înseamnă că va trebui să treceţi la sistemul de securitate socială din ţara gazdă (veţi înceta să plătiţi contribuţiile în ţara de origine şi le veţi plăti în schimb în ţara gazdă).

Sunt lucrător independent şi am obţinut un contract pe o perioadă de 3 ani în altă ţară din UE. Aş vrea să mă detaşez în străinătate, pentru a rămâne afiliat la sistemul de securitate socială din ţara mea. Pot face acest lucru, chiar dacă depăşesc perioada de 2 ani? Open Încheiat(ă)

POSIBIL — Dacă ştiţi de la început că veţi lucra în străinătate timp de peste 2 ani, puteţi solicita o scutire de la aplicarea legislaţiei ţării gazdă în acest domeniu.

Scutirile diferă de la caz la caz. Acestea necesită acordul autorităţilor din ambele ţări şi sunt valabile pe o perioadă dată.

Pentru a afla ce autoritate vă poate acorda scutirea, contactaţi biroul de legătură pentru lucrători detaşaţi din ţara gazdă.

Ce se întâmplă dacă am un accident pe durata detaşării în străinătate? Voi beneficia în continuare de asigurarea medicală din ţara de origine? Dar familia mea? Open Încheiat(ă)

DA — Atât dumneavoastră, cât şi membrii de familie, veţi fi asigurat timp de până la 2 ani (nu contează dacă aţi fost detaşat de angajator sau v-aţi autodetaşat, în calitate de lucrător independent).

Pentru a primi asistenţă medicală în ţara în care plecaţi, veţi avea nevoie de 2 documente:

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 26/07/2024
Partajați această pagină