Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 12/06/2017

Auto's: inschrijving en belastingen

Tijdelijk verblijf

Als u uw eigen land als vaste verblijfplaats aanhoudt en voor minder dan 6 maanden naar een ander EU-land gaat, dan hoeft u uw auto daar niet in te schrijven. Ook hoeft u daar geen inschrijvingsbelasting te betalen. Uw auto blijft dus gewoon ingeschreven waar hij al ingeschreven stond. In sommige gevallen moet u in het gastland wel belasting over het gebruik van uw auto betalen, bijvoorbeeld wegenbelasting.

Als u minder dan zes maanden in een ander EU-land verblijft en uw auto daar niet inschrijft, mag u deze niet uitlenen of verhuren aan inwoners van het gastland. Zij mogen alleen met uw auto rijden als u zelf meerijdt.

U mag uw auto wel uitlenen aan bezoekende vrienden of familieleden, mits zij niet in het gastland wonen.

Blijft u langer dan zes maanden in een ander EU-land, dan moet u zich daar meestal ook inschrijven. Hetzelfde geldt voor uw auto. U mag daar niet mee wachten.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuist u naar een ander EU-land en neemt u uw auto mee, dan moet u die daar inschrijven en er alle nationale belastingen betalen.

U moet uw auto zo snel mogelijk en in elk geval binnen zes maanden inschrijven. Ga vooraf na welke documenten en formaliteiten daarvoor nodig zijn.

In sommige landen komt u, onder bepaalde voorwaarden en binnen bepaalde termijnen, in aanmerking voor een vrijstelling van de inschrijvingsbelasting als u uit een ander land komt. Vraag voor u naar uw nieuwe land verhuist welke regels er daar gelden.

Voorbeeld

Weet wat de regels zijn, het kan u geld besparen!

Cristina uit Spanje vond een baan in Portugal en verhuisde daarheen. Ze wist niets van een termijn van zes maanden en liet pas na acht maanden haar auto in Portugal inschrijven.

Ze kreeg toen te horen dat ze geen inschrijvingsbelasting had hoeven te betalen als ze op tijd was gekomen. Overigens geldt die termijn van zes maanden in Portugal vanaf het moment dat u uw vorige land verlaat, niet vanaf het moment dat u in Portugal aankomt.

 

Wie hoeft zijn auto niet binnen zes maanden in te schrijven?

Studenten

Woont u uitsluitend in een ander EU-land om er te studeren, dan kunt u er rijden zonder belastingen te betalen en zonder de auto in te schrijven, zolang u bij een onderwijsinstelling in dat land bent ingeschreven. Maar als u als student begint te werken terwijl u er verblijft, moet u uw auto alsnog inschrijven.

Voordat u vertrekt uit uw eigen land, moet u bij de autoriteiten van het land waar u gaat studeren nagaan welke regels er gelden, welke formaliteiten u moet vervullen (in sommige landen moet u bijv. het inschrijvingsbewijs van uw school/universiteit bij u hebben als u autorijdt) en of u aan speciale voorwaarden moet voldoen om problemen bij eventuele politiecontroles te voorkomen.

In Denemarken gelden bijzondere regels voor studenten uit andere EU-landen. U moet uw auto daar wel inschrijven, tenzij u er in een periode van twee jaar minder dan 365 dagen verblijft. In dat geval kunt u de Deense autoriteiten toestemming vragen om met uw auto te rijden, ook als die in een ander EU-land staat ingeschreven.

Voorbeeld

Mathieu is een Fransman die in België een tweejarige postdoctoraalopleiding volgt. Na een schadegeval ging hij naar de politie om aangifte te doen voor de verzekering. De politie ontdekte dat Mathieu al meer dan een jaar in België woonde en zijn auto niet had ingeschreven. Hij kreeg te horen dat hij in overtreding was en dat hij een boete zou krijgen.

Mathieu kon echter bewijzen dat hij stond ingeschreven aan de Universiteit Antwerpen en daarom, als student uit een ander EU-land, geen verkeers- of wegenbelasting hoefde te betalen in België.

Grensarbeiders

U bent een grensarbeider (zelfstandig of niet) als u aan de ene kant van de grens woont en aan de andere kant werkt, en minstens eenmaal per week naar huis gaat.

Gaat u met uw eigen auto regelmatig van het land waar u woont naar het land waar u werkt, dan hoeft u de auto alleen maar in te schrijven en belastingen te betalen in het land waar u woont, niet in het land waar u werkt.

Rijdt u met een auto van de zaak (die is ingeschreven in het land waar u werkt), dan mag u die in het land waar u woont ook voor privédoeleinden gebruiken, zonder hem daar in te schrijven. Lees wat de voorwaarden zijn voor het gebruik van een auto van de zaak in de EU.

 

Meer informatie over de inschrijving van voertuigen en belastingen, en links naar nationale websites van overheidsdiensten zie:

Kies een land
 • Polen *
 • Portugal *
 • Roemeniëenro
 • Slovenië *
 • Slowakije *
 • Spanjeenes
 • Tsjechiëcsen
 • Verenigd Koninkrijken
 • Zwedenensv

* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

De Europese Commissie is niet aansprakelijk voor de inhoud van externe websites.

Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies