Meniu

Nu găsiți un loc de muncă?

Ce se întâmplă dacă nu găsiți un loc de muncă în străinătate? Puteți decide să vă întoarceți acasă mai devreme decât ați preconizat, să mai rămâneți și să căutați în continuare un loc de muncă sau să rămâneți și să solicitați o indemnizație de șomaj. Aflați ce trebuie să faceți în fiecare dintre aceste situații.

De asemenea, este important să știți de ce formulare veți avea nevoie.

Reîntoarcerea acasă înainte de termenul indicat în formularul U2

Dacă vă întoarceți în țara care vă plătește prestațiile înainte de expirarea perioadei înscrise pe formularul U2, puteți primi în continuare indemnizația de șomaj care v-a fost acordată. Durata și suma care vi se cuvine rămân neschimbate.

Caz real

Conform legislației din țara în care ați rămas șomer, aveți dreptul la indemnizație de șomaj timp de 8 luni. Presupunând că ați primit indemnizația timp de 2 luni în țara respectivă și timp de 2 luni în altă țară, aveți în continuare dreptul la 4 luni de șomaj la revenirea în țară.

Dacă nu ați găsit un loc de muncă în prima țară în care ați mers, puteți încerca în alta. Pentru a continua să primiți indemnizația de șomaj în străinătate, trebuie:

Avertisment

Contactați cel mai apropiat centru de ocupare a forței de muncă pentru a afla dacă trebuie să vă deplasați în țara de origine pentru a solicita noua autorizație sau dacă puteți face acest lucru din străinătate.

  • să vă supuneți controalelor prevăzute pentru solicitanții de indemnizații de șomaj din cea de-a doua țară, ca și cum ați primi indemnizația din țara respectivă.

Durata totală a șederii dumneavoastră în străinătate (în toate țările) nu poate depăși 3 luni (acest termen se poate extinde la 6 luni doar cu acordul autorității care vă plătește indemnizația).

Depășirea termenului de ședere în străinătate indicat în formularul U2

Dacă rămâneți în străinătate peste 3 luni, fără să vă găsiți un loc de muncă și fără să obțineți o prelungire, vă veți pierde dreptul la prestațiile de șomaj la finalul perioadei indicate în formularul U2. Pentru a reintra în posesia dreptului de șomaj, va trebui să parcurgeți din nou toate etapele necesare. Aceasta înseamnă că s-ar putea să trebuiască să lucrați o perioadă.

În cazul în care bănuiți că nu vă puteți întoarce în termen de 3 luni, contactați agenția de ocupare a forței de muncă din țara în care ați devenit șomer, înainte de împlinirea termenului de 3 luni, pentru a solicita o prelungire.

Avertisment

Vă recomandăm să solicitați prelungirea cât mai repede posibil, înainte de încheierea perioadei inițiale de 3 luni.

Caz real

Solicitați prelungirea din timp

Ramón, din Spania, a plecat în Ungaria pentru a-și găsi un loc de muncă. În prealabil, a obținut formularul U2 (fostul formular E303), care-i permitea să primească indemnizația de șomaj pe durata a 3 luni de ședere în străinătate. Dorind să participe la un interviu important, a depășit însă acest termen, iar la întoarcerea în Spania a constatat că și-a pierdut dreptul la șomaj.

Pentru a evita o astfel de situație, solicitați prelungirea înainte de încheierea perioadei inițiale de 3 luni. Agenția competentă ar putea accepta să vă plătească indemnizația încă 3 luni, timp în care vă puteți căuta în continuare un loc de muncă în străinătate. În cazul în care nu primiți niciun răspuns și nu sunteți sigur că veți obține prelungirea, vă recomandăm să vă întoarceți înainte de sfârșitul perioadei de 3 luni.

Dacă depășiți termenul, riscați să vă pierdeți dreptul la șomaj, așa cum i s-a întâmplat lui Ramón.

Chiar dacă nu primiți indemnizație de șomaj, nu puteți fi obligat să părăsiți noua țară atâta timp cât puteți dovedi că vă aflați în căutarea unui loc de muncă și că aveți șanse reale de a-l obține.

Avertisment

Păstrați copii după dosarele de candidatură depuse și după invitațiile la interviuri și răspunsurile trimise de potențialii angajatori.

Solicitarea indemnizației de șomaj după o perioadă de lucru în străinătate

În general, cererea de acordare a indemnizației de șomaj se depune în țara în care ați lucrat ultima dată.

Totuși, dacă ați fost lucrător transfrontalier (persoană care locuiește într-o țară, dar lucrează în alta și revine în țara în care locuiește cel puțin o dată pe săptămână) și v-ați pierdut locul de muncă, trebuie să depuneți cererea în țara în care locuiți, în baza perioadelor de lucru petrecute în străinătate. Pentru aceasta, veți avea nevoie de formularul U1 (fostul formular E301), emis de autoritățile din țara în care ați lucrat ultima dată.

Dacă ați lucrat într-o țară din UE dar ați locuit în alta, în care ați revenit mai rar de o dată pe săptămână, puteți solicita indemnizația de șomaj fie în țara de domiciliu, fie în cea în care ați lucrat. Dacă vă întoarceți în țara de domiciliu, veți avea nevoie de formularul U1 (fostul formular E301), emis de autoritățile din țara în care ați lucrat.

Autoritățile vă pot procesa cererea și în lipsa acestui formular, comunicând cu omologii din cealaltă țară. Însă formularul U1 va scurta probabil timpul de procesare.

Pentru informații despre dreptul la prestații de șomaj, contactați agenția națională de ocupare a forței de muncă din țara în care doriți să depuneți cererea.

Formulare necesare

  • Formularul U1 (fostul formular E301): declarație privind perioadele care trebuie luate în calcul la stabilirea dreptului la indemnizația de șomaj.

Odată obținut de la agenția de ocupare a forței de muncă din ultima țară/ ultimele țări în care ați lucrat, formularul trebuie depus la agenția din țara în care doriți să solicitați indemnizația de șomaj.

  • Formularul U2 (fostul formular E303): autorizație care permite exportul indemnizației de șomaj în altă țară.

După ce obțineți formularul de la agenția de ocupare a forței de muncă din țara în care ați intrat în șomaj, trebuie să îl depuneți la agenția națională de ocupare a forței de muncă din țara în care vă căutați un loc de muncă pentru a vă înregistra acolo.

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 04/09/2024
Partajați această pagină