• Your Europe
  • Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat

Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat

Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat részét képezi annak az eszköztárnak, amelynek révén a polgárok és vállalkozások tájékoztatást, illetve tanácsokat kaphatnak az őket az Európai Unióban megillető jogokról. Első lépésben az Európa Önökért portált érdemes felkeresni, amely azért jött létre, hogy információkkal segítse az uniós jogaikról tájékozódni kívánó internetfelhasználókat. A portál gyakorlati tanácsokat és hasznos tippeket ad közre egy sor témában, így például az Európai Unión belüli tartózkodással, tanulással, munkavállalással, vásárlással, utazással, illetve – a vállalkozások számára – az Európai Unión belüli üzleti tevékenységgel kapcsolatban. Ezekről a kérdésekről az Európa Önökért webhelyen lehet a legrészletesebben tájékozódni.

Ha nem talál választ az Önt foglalkoztató kérdésre a portálon, lépjen kapcsolatba az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálattal. Ehhez kattintson a „Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz” gombra, mely az Európa Önökért portál weboldalainak alján található meg.

Kik és milyen tevékenységet végeznek az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat keretében?

Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat polgárok és vállalkozások részére nyújt tanácsadást. Az uniós szolgáltatást jelenleg az Európai Polgári Akciószolgálat (European Citizen Action Service, ECAS) jogi szakértői biztosítják az Európai Bizottsággal kötött szerződés alapján. A szolgálat keretében 65 független jogász dolgozik azon, hogy az EU összes hivatalos nyelvén tanácsokkal segítse a hozzájuk fordulókat. Az uniós és a tagállami jogszabályokat egyaránt jól ismerő jogászok:

Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat több mint 25 éve működik. Ez alatt az időszak alatt, vagyis 1996 óta több mint 360 000 ügyben nyújtott személyre szabott tanácsokat.

Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat szorosan együttműködik a SOLVIT problémamegoldó hálózattal, mely a magánszemélyek és más országokban működő hatóságok, illetve a vállalkozások és más országokban működő hatóságok közötti vitás kérdésekkel foglalkozik olyan ügyekben, amikor felmerül az uniós jog helytelen alkalmazásának gyanúja.

Ha kérését megvizsgálva az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat munkatársai úgy ítélik meg, hogy Önnek további segítségre lehet szüksége az érintett tagállami hatósággal támadt probléma megoldásához, ügyét a SOLVIT-hoz továbbítják, és Önt erről tájékoztatják.

Kik tehetnek fel kérdéseket az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálatnak?

Miről lehet kérdéseket feltenni az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálatnak?

Milyen témákban tesznek fel az emberek leggyakrabban kérdéseket az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálatnak?

Mi az, amivel NEM foglalkozik az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat?

Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat a hozzá intézett kérdések túlnyomó többségét megválaszolja, ...

de bizonyos típusú kérdések nem tartoznak az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat hatáskörébe. Ezek közé tartoznak a következők:

Felelősségkizáró nyilatkozat

Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálathoz intézett kérdésekre és kérésekre válaszul az Európai Polgári Akciószolgálattal szerződéses viszonyban álló független jogi szakértők szolgálnak felvilágosítással, illetve tanáccsal.

A szakértők mindent megtesznek annak érdekében, hogy az általuk adott tanácsok és információk pontosak legyenek, de nem vállalnak felelősséget az esetleges hibákért, pontatlanságokért és kihagyásokért.

Az Európai Bizottság elősegíti a szolgáltatás biztosítását, de nem vállal felelősséget a szolgálat által nyújtott információkért és tanácsokért.

A szolgálat munkatársai által adott tanácsok nem feltétlenül tükrözik az Európai Bizottság különféle szervezeti egységeinek álláspontját, és nem kötelező érvényűek az Európai Bizottságra nézve.

Adatvédelmi nyilatkozat

Amikor Ön kérdést tesz fel az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálatnak, a szolgálat személyes adatokat kér be Öntől. Ezeket az információkat a szolgálat az adatvédelmi nyilatkozatban (PDF) leírt módon kezeli.

Minőséggel kapcsolatos visszajelzés

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Kérdés benyújtása

Kérdés benyújtása