Työntekijät – oleskeluoikeus

Sinulla on oikeus asua missä tahansa EU-maassa, jos olet siellä töissä tai työkomennuksella tai toimit itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Jos menetät työsi

Jos jäät työttömäksi toisessa maassa asuessasi, voit edelleen asua maassa, jos olet

  • tilapäisesti työkyvytönsairauden tai tapaturman vuoksi
  • virallisesti rekisteröitynyt työnhakijaksi, joka on joutunut tahtomattaan työttömäksi. Jos olet ollut töissä alle vuoden ajan ennen työttömäksi jäämistä, sinulla on samat oikeudet kuin kyseisen maan kansalaisilla vielä vähintään 6 kuukauden ajan.
  • ammatillisessa koulutuksessa. Jos et ole tahtomattasi työtön, koulutuksen täytyy jollakin tavalla liittyä aikaisempaan työhösi.

Maassa oleskelusta ilmoittaminen ja oleskelun rekisteröinti

Jotkin EU-maat edellyttävät, että muiden maiden kansalaiset ilmoittavat maassa oleskelustaan viranomaisille kohtuullisen ajan kuluessa saapumisestaan. Jos et ilmoittaudu määräajassa, sinulle voidaan määrätä rangaistukseksi esimerkiksi sakkoa.

Kun olet työskennellyt uudessa asuinmaassasi kolme kuukautta, sinun on rekisteröitävä oleskelusi virallisesti (yleensä kunnanvirastossa tai poliisiasemalla). Rekisteröityessäsi saat oleskelun rekisteröintitodistuksen. Todistuksella vahvistetaan oikeutesi asua kyseisessä maassa.

Tätä varten sinulla on oltava

  • voimassa oleva henkilökortti tai passi
  • työtodistus tai työhönottotodistus työnantajalta
  • ( jos olet itsenäinen ammatinharjoittaja) todistus siitä, että olet itsenäinen ammatinharjoittaja.

Muita asiakirjoja ei tarvita.

Pysyvä oleskelu

Jos olet yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan asunut toisessa EU-maassa laillisesti ja täyttänyt oleskeluoikeudelle asetetut ehdot , saat automaattisesti pysyvän oleskeluoikeuden maassa. Voit siis oleskella maassa niin kauan kuin haluat.

Oleskelu katsotaan yhtäjaksoiseksi seuraavista poissaoloista huolimatta:

  • tilapäinen poissaolo (alle kuusi kuukautta vuodessa)
  • pitempi poissaolo pakollisen asepalveluksen vuoksi
  • yksi kahdentoista kuukauden yhtäjaksoinen poissaolo esimerkiksi raskauden ja synnytyksen, vakavan sairauden, työskentelyn, ammattiopintojen tai työkomennuksen tai muun merkittävän syyn vuoksi.

Voit menettää oikeutesi pysyvään oleskeluun, jos asut maan ulkopuolella yhtäjaksoisesti yli 2 vuotta.

Pysyvä oleskelu ennen kuin viisi vuotta tulee täyteen

Voit saada pysyvän oleskeluoikeuden myös ennen kuin 5 vuotta tulee täyteen, jos jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy:

  • jäät eläkkeelle ja olet ollut maassa työssä viimeisten 12 kuukauden ajan tai asunut siellä yhtäjaksoisesti 3 vuoden ajan
  • joudut lopettamaan työskentelyn, koska olet työkyvytön ja olet asunut maassa yhtäjaksoisesti 2 vuoden ajan
  • joudut lopettamaan työskentelyn, koska olet työkyvytön työtapaturman tai työperäisen sairauden vuoksi. Tässä tapauksessa sinulla on oikeus jäädä maahan riippumatta siitä, kuinka kauan olet siellä asunut ennen onnettomuutta tai sairastumista.
  • aloitat työskentelyn toisessa EU-maassa rajatyöntekijänä (eli palaat asuinmaahasi vähintään kerran viikossa) mutta olet aikaisemmin työskennellyt asuinmaassasi yhtäjaksoisesti kolmen vuoden ajan ja haluat saada siellä pysyvän oleskeluoikeuden.

Tärkeää

Tietoa oleskeluoikeudesta EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille, joilla ei ole sukulaisia EU:ssa en es fr pt .

Voidaanko sinua pyytää poistumaan maasta tai voidaanko sinut karkottaa sieltä?

Voit asua toisessa EU-maassa niin kauan kuin täytät oleskelun ehdot. Jos ehdot eivät enää täyty, kansalliset viranomaiset voivat kehottaa sinua poistumaan maasta.

Poikkeustapauksissa tämä toinen maa voi päättää karkottaa sinut maasta yleisen järjestyksen tai turvallisuuden vuoksi, mutta vain siinä tapauksessa, että todistettavasti muodostat erittäin vakavan uhan.

Karkotuspäätös tai poistumiskehotus on annettava kirjallisena. Siinä on ilmoitettava kaikki perustelut ja kerrottava, miten ja mihin mennessä päätöksestä voi valittaa.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 04/08/2023
Jaa tämä sivu