Последна проверка: 17/06/2022

Често задавани въпроси - Покритие на автомобилната застраховка в чужбина

Произшествието е по моя вина
 • По време на пътуване в Полша претърпях произшествие, което беше по моя вина. Какво ще покрие задължителната ми застраховка „Гражданска отговорност" – законовия минимум в страната, в която съм застрахован (Чехия), или

  Вие сте застрахован до стойността, посочена във вашия договор за застраховка, в който трябва да е спазено изискването за минимална стойност съгласно правото на ЕС или, ако стойността е по-висока, съгласно чешкото право. Същевременно, ако щетите бъдат оценени на стойност, по-висока от минималното чешко покритие, и минималното полско покритие е по-високо, тогава ще се приложи полският минимум. По този начин правото на ЕС гарантира най-благоприятното покритие.

Произшествието не е по моя вина
 • Пострадах при произшествие в Словения, а съм застрахован в Австрия, където живея. Къде и как да изпратя своето искане за обезщетение?

  Можете да предявите претенция на място в Словения или да изчакате, докато се върнете у дома в Австрия.

  Ако искате да предявите претенция в Словения, изпратете я до застрахователната компания на лицето, предизвикало произшествието.

  Ако изчакате, докато се върнете в Австрия, можете:

  • да изпратите искане за обезщетение до австрийския представител на застрахователната компания на лицето, предизвикало произшествието, след като проверите в австрийския информационен център дали компанията има представител във вашата страна или
  • да изпратите своето искане до австрийския компенсационен орган.

  Вашият застраховател би трябвало да може да ви помогне за тези процедури.

Вижте основната информация по темата

Законодателство на ЕС

Споделяне на страницата: