A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Önkéntes munka: tájékozódás

 • Kell-e valamilyen különleges képességgel rendelkeznem ahhoz, hogy az Európai Önkéntes Szolgálat önkéntese lehessek?

  NEM – A program mindenki előtt nyitva áll. Az önkéntesek a kiutazás előtt felkészítésen vesznek részt.

 • Szeretnék önkéntesként dolgozni külföldön. Hova fordulhatok tájékoztatásért és segítségért?

  A kelet-európai és kaukázusi, a délkelet-európai, valamint az euromediterrán régió esetében vegye fel a kapcsolatot a saját országában működő nemzeti irodávalEnglish vagy a regionális SALTO-forrásközponttalEnglish.

  Hasznos információkat találhat továbbá az Európai Önkéntes Szolgálat honlapjánEnglish és az Európai Önkéntes Szolgálat útmutatójában.

 • Tudnom kell-e spanyolul, ha az Európai Önkéntes Szolgálat önkénteseként Spanyolországban szeretnék önkéntes munkát végezni?

  NEM – Kivéve ha az adott munka esetében követelményt jelent az alapszintű nyelvtudás. A projektmunka időtartama alatt Ön nyelvi támogatásban részesül, úgyhogy ott-tartózkodása során biztosan megtanul valamennyire spanyolul.

 • Kell-e biztosítást kötnöm?

  IGEN – Az Európai Önkéntes Szolgálat projektjeinek résztvevőit azonban speciális ingyenes biztosítás illeti meg. Forduljon a küldő szervezethez, ha részletesen tájékozódni kíván a kérdésről.

 • Mi történik, ha nem tetszik a projekt, amelyben az Európai Önkéntes Szolgálat önkénteseként részt veszek? Kiléphetek-e belőle?

  Ha komoly problémái támadnak, és a helyzetre nem talál megoldást, az önkéntességi megállapodást – legvégső esetben – fel is lehet bontani.

 • Kell-e fizetnem azért, hogy részt vehessek az Európai Önkéntes Szolgálat valamelyik projektjében?

  NEM – Az Európai Önkéntes Szolgálat projektjeiben való részvétel ingyenes.

 • Joguk van-e az uniós országoknak ahhoz, hogy csak saját állampolgáraik számára tegyék lehetővé a részvételt saját önkéntes programjaikban?

  IGEN – Az egyes országok által indított nemzeti önkéntes programok nem feltétlenül állnak nyitva a külföldiek előtt. Vegye fel a kapcsolatot az illetékes hatósággal, és tájékozódjon arról, jogosult-e a részvételre.

 • Ázsiában szeretnék önkéntes munkát vállalni. Szükségem van-e vízumra?

  FELTEHETŐLEG IGEN – Az önkéntes projektben való részvétel nem mentesíti Önt az alól a kötelezettség alól, hogy betartsa a kérdéses ország nemzeti vízumrendelkezéseit. Nézzen alaposan utána, mi az eljárás annak az országnak az esetében, ahol önkéntes munkát szeretne végezni.

 • Nemrégiben önkéntesként kezdtem el dolgozni egy másik uniós országban. Mely hatóságok illetékesek a társadalombiztosítási ellátásaimért, és milyen jogi státusszal rendelkezem abban az országban, ahol önkéntes munkát végzek?

  Az önkéntesek jogi státuszát nem szabályozza az európai uniós jog.  A külföldön dolgozó önkéntesekért az őket kiküldő és az őket fogadó szervezetek egyaránt felelősséggel tartoznak.  Önt megilleti a jog, hogy önkéntesként másik uniós országban tartózkodjon és dolgozzon, feltéve hogy rendelkezik az önfenntartáshoz szükséges anyagi forrásokkal és teljes körű egészségbiztosítással. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel, a célország szociális biztonsági rendszere felel az Ön társadalombiztosítási ellátásaiért.  Ha csak ideiglenesen tartózkodik egy másik uniós ország területén, akkor a hazájában kiváltott európai egészségbiztosítási kártya segítségével gondoskodhat arról, hogy ott-tartózkodása során megkapja a szükséges egészségügyi ellátást. 
 • Egy másik EU-országban végzek önkéntes munkát. Kapok-e a végén olyan oklevelet, melyet az Európai Unió teljes területén elismernek?

  Ha Ön az Erasmus+ program keretében „Fiatalok lendületben" projektben végez önkéntes munkát, erről ún. Youthpass tanúsítványt kap.
 • Mi a Youthpass tanúsítvány, és hol tudom azt kiváltani?

  A Youthpass tanúsítvány biztosítja, hogy a „Fiatalok lendületben" programban való részvételt elismerjék tanulmányi tapasztalatként, illetve nem formális tanulási időszakként . Ha Ön az Erasmus+ program és a „Fiatalok lendületben" kezdeményezés keretében hivatalosan elismert projektben vesz részt, szervezetének regisztrálnia kell Önt a Youthpass-honlapon, és meg kell adnia az Ön adatait. Ezt követően érvényesítenie kell a dokumentumot, mely a három lépés elvégzését követően egyszerűen létrehozható.

 

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Önkéntes munka: tájékozódás
EU-jogszabályok
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz