Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Cum să găsiți un proiect de voluntariat

 • Pentru a lucra ca voluntar în cadrul Serviciului European de Voluntariat sunt necesare competențe specifice?

  NU - Programul este accesibil tuturor și include o etapă de pregătire.

 • Aș dori să muncesc ca voluntar într-o altă țară. Unde pot obține informații și sprijin?

  Dacă doriți să lucrați într-o țară din Europa de Est, Caucaz, Europa de Sud-Est sau regiunea mediteraneeană, contactați agenția naționalăEnglish sau Centrul de resurse SALTOEnglish din țara dumneavoastră.

  Pentru mai multe informații, accesați site-ul Serviciului european de voluntariatEnglish și consultați Ghidul Serviciului european de voluntariat.

 • Aș dori să muncesc ca voluntar în Spania, în cadrul Serviciului european de voluntariat. Trebuie să cunosc limba spaniolă?

  NU, în principiu. Însă, în funcție de natura activității pe care o veți desfășura, s-ar putea să aveți nevoie de cunoștințe de bază de limba spaniolă. Pe durata proiectului, vi se va oferi posibilitatea de a urma cursuri, ceea ce înseamnă că oricum veți dobândi câteva cunoștințe de limba spaniolă pe parcurs.

 • Am nevoie de asigurare?

  DA, dar dacă deveniți voluntar în cadrul Serviciului european de voluntariat aveți dreptul la o asigurare specială, care este gratuită. Cereți detalii de la organizația de origine.

 • Ce pot să fac dacă nu îmi place proiectul derulat de Serviciul european de voluntariat? Pot cere rezilierea contractului?

  Dacă vă aflați într-o situație foarte dificilă și problemele cu care vă confruntați nu pot fi soluționate, în ultimă instanță, puteți cere rezilierea contractului.

 • Trebuie să contribui financiar pentru a participa la un proiect al Serviciului european de voluntariat?

  NU, nu va trebui să plătiți nimic pentru a participa la acțiunile Serviciului european de voluntariat.

 • Accesul la un program național de voluntariat poate fi rezervat doar cetățenilor din țara respectivă?

  DA – Programele naționale de voluntariat nu sunt neapărat deschise cetățenilor provenind din alte țări. Pentru detalii, contactați autoritatea competentă.

 • Aș dori să muncesc ca voluntar într-o țară din Asia. Am nevoie de viză?

  ESTE POSIBIL - faptul că participați la un proiect de voluntariat nu vă scutește de obligația de a respecta cerințele naționale în materie de vize. Informați-vă din timp care sunt regulile în vigoare.

 • Am început de curând voluntariatul într-o altă țară din UE. Ce autorități răspund de drepturile mele de securitate socială? Ce statut juridic am în altă țară?

  Statutul voluntarilor nu este reglementat de norme europene.  Voluntarii din străinătate se află în grija ambelor organizații implicate: organizația de origine și organizația-gazdă.  Ca voluntar, aveți dreptul de a locui în orice țară din UE, cu condiția să aveți resurse suficiente pentru a vă întreține, precum și o asigurare medicală cuprinzătoare. Atâta timp cât îndepliniți condițiile menționate mai sus, veți fi asigurat în cadrul sistemului de securitate socială al țării respective.  Dacă rămâneți doar temporar în altă țară din UE, puteți utiliza cardul european de asigurări sociale de sănătate, emis de casa de asigurări din țara dumneavoastră de origine. Acesta vă va permite să obțineți asistență medicală pe durata șederii. 
 • După o perioadă de voluntariat în altă țară din UE, voi primi un certificat recunoscut pe întreg teritoriul Uniunii?

  Dacă participați la programul Erasmus+ „Tineret în acțiune", veți primi un certificat Youthpass.
 • Ce este certificatul Youthpass și unde îl pot solicita?

  Certificatul Youthpass este un act care vă garantează că experiența câștigată în cadrul unui proiect „Tineret în acțiune" vă va fi recunoscută ca experiență educațională și ca perioadă de învățare non-formală . Dacă participați la un proiect acreditat Erasmus+ „Tineret în acțiune", organizația dvs. trebuie să se înregistreze pe site-ul Youthpass și să introducă datele dvs. Apoi, certificatul dvs. va putea fi validat și generat.

 

Principalele informații pe această temă
Cum să găsiți un proiect de voluntariat
Legislaţia UE
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere