Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Een vrijwilligersproject vinden

 • Moet ik een bepaald diploma hebben om Europees Vrijwilligerswerk te doen?

  NEE - iedereen kan meedoen aan het programma. Je krijgt voor vertrek een speciale cursus.

 • Ik wil vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Waar kan ik informatie en hulp krijgen?

  Neem contact op met het nationale agentschapEnglish voor vrijwilligerswerk of met het regionale SALTO-centrumEnglish, voor Oost-Europa en de Kaukasus, Zuidoost-Europa en het Middellandse-Zeegebied.

  Je kunt ook de website van het Europees vrijwilligerswerkEnglish en het handboek voor het Europees vrijwilligerswerk raadplegen.

 • Ik wil als Europees vrijwilliger naar Spanje. Moet ik daarvoor Spaans kennen?

  NEE - tenzij basiskennis van de taal echt nodig is voor het werk dat je gaat doen. Er is voorzien in ondersteuning op het vlak van de taal, dus je zult zeker wat Spaans leren tijdens uw verblijf.

 • Moet ik me verzekeren?

  JA - maar als je Europees vrijwilligerswerk doet, heb je recht op een speciale, gratis verzekering. De organisatie kan meer informatie geven.

 • En wat als ik mijn Europees vrijwilligersproject niet leuk vind? Kan ik er dan mee stoppen?

  Als je echt problemen hebt waar niet gemakkelijk een oplossing voor is te vinden, kunnen we je vrijwilligerscontract opzeggen, maar echt als laatste mogelijkheid.

 • Hoeveel kost deelname aan een Europees vrijwilligersproject?

  NIETS

 • Mogen EU-landen eisen dat vrijwilligers voor een bepaalde nationaal project alleen uit eigen land komen?

  JA - nationale vrijwilligersprojecten staan niet altijd open voor buitenlandse vrijwilligers. De organisatie van het project kan je er meer over vertellen.

 • Ik wil vrijwilligerswerk gaan doen in Azië. Heb ik daarvoor een visum nodig?

  MISSCHIEN - deelnemen aan een vrijwilligersproject betekent niet dat de visumregels niet voor u gelden. Zoek dit soort dingen goed uit!

 • Ik ben onlangs begonnen met vrijwilligerswerk in een ander EU-land. Welke autoriteiten zijn bevoegd voor mijn socialezekerheidsrechten en welke juridische status heb ik in een ander land?

  Over de status van vrijwilligers staat niets in de EU-wetgeving.  Zowel de uitzendende organisatie als de gastorganisatie is verantwoordelijk voor mensen die in het buitenland vrijwilligerswerk doen.  Als vrijwilliger heb je het recht om in een ander EU-land te wonen, op voorwaarde dat je over voldoende bestaansmiddelen beschikt en volledig verzekerd bent. Als je aan deze voorwaarden voldoet, val je onder het socialezekerheidsstelsel van dat land.  Als je tijdelijk in een ander EU-land verblijft, heb je met je Europese zorgpas recht op gezondheidszorg te plekke. 
 • Krijg ik na mijn buitenlandse vrijwilligerswerk een certificaat dat in de hele EU erkend wordt?

  Als je hebt deelgenomen aan een Erasmus+ Jeugd in Actie-project, krijg je een Youthpass-certificaat.
 • Wat is een Youthpass-certificaat, en waar kan ik er een aanvragen?

  Met een Youthpass-certificaat worden je vrijwilligerswerk en de ervaringen die je hebt opgedaan tijdens het Jeugd in Actie-project erkend als educatieve ervaring en als periode van niet-formeel leren . Als je deelneemt aan een erkend Erasmus+ Jeugd in Actie-project, moet de organisatie zich registreren op de website van Youthpass en jouw gegevens daar invullen. Je certificaat kan dan worden aangemaakt en gevalideerd.

 

Algemene informatie hierover
Een vrijwilligersproject vinden
EU-wetgeving
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies