Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 27/03/2019

Ajokortin tunnustaminen ja voimassaolo

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

EU-ajokortit

Jos sinulla on jonkin EU-maan myöntämä ajokortti, se tunnustetaan kaikkialla EU:ssa.  

Jos muutat toiseen EU-maahan, sinun ei yleensä tarvitse vaihtaa ajokorttiasi. Voit käyttää ajokorttiasi uudessa asuinmaassasi seuraavin edellytyksin:

Ajoneuvoluokat AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE tunnustetaan myös muissa EU-maissa.

Jos muutat toiseen EU-maahan, tarkista ajokortin uusimista ja vaihtamista koskevat säännöt ja poikkeukset.

Vakiomalli

Vuodesta 2013 alkaen kaikki EU:ssa myönnettävät uudet ajokortit ovat vakiomallin mukaisia. Vakiomalli on valokuvallinen luottokortin kokoinen muovikortti, jossa on aiempaa paremmat turvaominaisuudet.

Voit edelleen käyttää vanhan mallista ajokorttiasi, mutta se vaihdetaan uuteen malliin, kun uusit kortin tai joka tapauksessa viimeistään vuonna 2033.

Jos ajokorttisi on voimassa koko elinikäsi, kysy asuinmaasi viranomaisilta, milloin se on vaihdettava uuteen.

EU:ssa on käytössä yli 110 erityyppistä kansallista ajokorttia.

Lisätietoa erilaisista ajokorteista, niiden ulkonäöstä, turvaominaisuuksista ja siitä, millaisia ajoneuvoluokkia ne oikeuttavat ajamaan.

Voimassaolo eri EU-maissa

Kun ajokorttisi voimassaolo päättyy, sinun on uusittava se siinä maassa, jossa asut vakinaisesti.

Uuteen ajokorttiisi sovelletaan uudessa asuinmaassasi noudatettavia sääntöjä ja rajoituksia esimerkiksi ajokortin voimassaoloajan suhteen.

10 vuotta: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Romania, Ruotsi, Slovenia, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta

15 vuotta: Itävalta, Kreikka, Kypros, Puola, Ranska, Saksa, Slovakia, Suomi, Tanska

Väliaikainen ajokortti

Väliaikaista ajokorttia ja kansainvälistä ajokorttia (tai muuta asuinmaassasi myönnettyä todistusta) ei välttämättä tunnusteta toisessa EU-maassa, eivätkä ne kuulu EU:n sääntöjen piiriin.

Jos olet muuttamassa toiseen EU-maahan ja sinulla on väliaikainen ajokortti, tarkista uuden asuinmaasi säännöt paikalliselta ajokorttiviranomaiselta.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyn EU-ajokortin tunnustaminen

Jos sinulla on EU-ajokortti, joka on myönnetty nykyisessä asuinmaassasi EU:n ulkopuolella myönnettyä ajokorttia vastaan, ja muutat vaihdetun ajokorttisi kanssa toiseen EU-maahan, ajokorttiasi ei välttämättä tunnusteta siellä. Kukin EU-maa saa itsenäisesti päättää, tunnustaako se tällaisen ajokortin.

Sinun on tarkistettava uuden asuinmaasi viranomaisilta, mitä ehtoja EU:n ulkopuolisten ajokorttien tunnustamiseen sovelletaan.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyssä EU-ajokortissa pitäisi olla koodi, josta näkyy, missä maassa se on alun perin myönnetty (esim. 70.0123456789.NL).

Esimerkkitapaus

Angeles on Chilen kansalainen, joka muutti Espanjaan muutama vuosi sitten. Koska Espanja tunnustaa chileläiset ajokortit, Angeles pystyi vaihtamaan ajokorttinsa espanjalaiseen ajokorttiin muutamien hallinnollisten muodollisuuksien jälkeen.

Tällä uudella ajokortilla Angeles voi ajaa kaikkialla EU:ssa. Jos hän kuitenkin joskus muuttaa Espanjasta toiseen EU-maahan, hänen on tarkistettava kyseisen maan viranomaisilta, tunnustavatko ne hänen espanjalaisen ajokorttinsa.

Jos uusi asuinmaa tunnustaa alkuperäisen chileläisen ajokortin automaattisesti, hän voi edelleen ajaa vaihdetulla espanjalaisella ajokortillaan. Muussa tapauksessa hänen on mahdollisesti vaihdettava chileläinen ajokorttinsa tai haettava sen virallista tunnustamista uudessa asuinmaassaan.

Maakohtaiset tiedot

Tarkista ajokortin tunnustamista ja voimassaoloa koskevat säännöt, joita asuinmaassasi sovelletaan:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: