Available languages:

Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 12/09/2018

Liikennevakuutuksen voimassaolo EU:ssa – Suomi

Brexitin vaikutukset

Pakollinen liikennevakuutus

Jos muutat tilapäisesti Suomeen toisesta EU-maasta (olet esim. opiskelija, eläkeläinen, kakkoskodin omistaja, rajatyöntekijä, joka käy säännöllisesti töissä asuinmaansa ulkopuolella), on toisessa EU-maassa hankkimasi liikennevakuutus voimassa alkuperäisen voimassaoloaikansa mukaisesti.

Se on myös voimassa enintään 30 päivää sen jälkeen, kun olet muuttanut Suomeen ja virallisesti rekisteröinyt sen kotipaikaksesi.

Huomaa, että sinulla on muita ajoneuvon rekisteröintiin, verotukseen ja vakuuttamiseen liittyviä velvoitteita, jotka sinun on otettava huomioon, jos haluat käyttää ajoneuvoasi liikenteessä ennen kuin se on rekisteröity Suomessa.

Vahingottomat vakuutuskaudet

Suomessa liikennevakuutuksia myöntävät yhtiöt perustavat yleensä riskinarviointinsa bonus-malus-järjestelmään perustuviin kriteereihin.

Jokaisella vakuutusyhtiöllä on oltava hinnoittelutaulukko, josta näkyy, miten vakuutusmaksu määräytyy eri riskitekijöiden perusteella. Samoin niiden on esitettävä, miten vahingottomat vakuutuskaudet vaikuttavat ajoneuvon vakuutusmaksuun.

Nämä kriteerit voivat vaihdella vakuutusyhtiöittäin.

Lain mukaan suomalaisten vakuutusyhtiöiden ei tarvitse ottaa toisessa EU-maassa olleita vahingottomia vakuutuskausia huomioon vakuutusmaksua määritellessään.

Toisessa EU-maassa laaditut vahingottomia vakuutuskausia koskevat asiakirjat voidaan hyväksyä tietyissä tapauksissa.

Jokaisella vakuutusyhtiöllä on valtuus päättää, ottaako se huomioon toisessa EU-maassa olleet vahingottomat vakuutuskaudet.

Sinun on esitettävä todistus vahingottomien vakuutuskausien siirtämisestä uuden liikennevakuutuksen myöntävälle yhtiölle.

Riitojen ratkaisu

Jos olet tyytymätön vakuutusyhtiösi päätöksiin tai esimerkiksi vakuutuskorvaukseen, voit ottaa yhteyttä:

  • Suomen vakuutus- ja rahoitusneuvontaan (FINE)sven , joka neuvoo vakuutuksenottajia ongelmatilanteissa

  • liikennevahinkolautakuntaanen , joka antaa lausuntoja ja soveltamissuosituksia liikennevahinkojen korvausasioissa.

  • vakuutuslautakuntaansven , joka toimii FINEn yhteydessä ja antaa lausuntoja ainoastaan sellaisista liikennevakuutukseen liittyvistä asioista, jotka eivät kuulu liikennevahinkolautakunnan toimialaan. Vakuutuslautakunta ei käsittele liikennevakuutukseen liittyviä korvausasioita.

  • tuomioistuimeen.sven

  • vakuutusoikeuteensven , joka käsittelee liikennevakuutuksen osalta ainoastaan liikenneonnettomuuksiin liittyviä kuntoutusasioita.

Aiheen pääsivulle

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: