Available languages:

Posljednji put provjereno: 11/10/2018

Putne isprave za maloljetnike – Hrvatska

Uz valjanu putnu ispravu (osobna iskaznica ili putovnica) nikakva dodatna isprava nije potrebna za djecu/maloljetnike koji putuju u Republiku Hrvatsku ili iz nje u pratnji osobe koja u odnosu na njih nema roditeljsku odgovornost.

Službenici graničnog nadzora posebnu pozornost posvećuju maloljetnicima bez obzira na to putuju li sami ili s pratnjom. U slučaju maloljetnika s pratnjom, službenici graničnog nadzora provjeravaju imaju li osobe koje ih prate roditeljsku odgovornost u odnosu na njih, posebno ako putuju samo s jednom odraslom osobom. Ako opravdano sumnjaju da je maloljetnik nezakonito odvojen od skrbi osoba koje su za njega zakonski odgovorne, službenici graničnog nadzora izvršit će dodatne provjere kako bi otkrili moguće nedosljednosti ili proturječnosti u pruženim informacijama.

U slučaju maloljetnika bez pratnje službenici graničnog nadzora temeljito provjeravaju njihove putne isprave i popratne dokumente kako bi se osiguralo da maloljetnik ne napušta zemlju protiv volje osoba koje u odnosu na njega imaju roditeljsku odgovornost.

Vidjeti portal za građane za dodatne informacije.

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: