Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 12/06/2017

Registracija vozila in davki

Začasno prebivanje

Kadar v drugi državi EU prebivate manj kot 6 mesecev in imate v svoji matični državi še naprej prijavljeno stalno prebivališče, vam v državi začasnega prebivališča vozila ni treba registrirati, prav tako vam ni treba plačati davka na registracijo vozila, to bo še naprej registrirano v državi stalnega prebivališča. Pristojni organi lahko zahtevajo, da plačate druge davke, povezane z uporabo vašega vozila v tej državi (dajatev za uporabo cest).

Kadar ostanete v drugi državi EU manj kot 6 mesecev in svojega vozila tam niste registrirali, vozila ne smete posoditi ali oddati v najem prebivalcu te države. Vozilo lahko uporablja samo v primeru, če ste v vozilu tudi vi.

Vozilo lahko kljub temu posodite prijateljem ali sorodnikom na obisku, pod pogojem, da niso prebivalci države, v kateri začasno prebivate.

Kadar načrtujete bivanje v drugi državi, ki bo daljše od 6 mesecev, morate običajno prijaviti svoje prebivališče v tej državi in tam svoje vozilo nemudoma registrirati .

Selitev v tujino

Če se preselite v drugo državo EU (kjer nameravate prebivati več kot 6 mesecev) in s seboj odpeljete svoje vozilo, ga morate tam tudi registrirati in plačati zadevne dajatve in davke.

Vozilo morate registrirati čimprej in vsekakor najpozneje 6 mesecev od vašega prihoda. Pozanimajte se tudi, kateri postopki in dokumenti so potrebni za registracijo vozila.

Pri selitvi v drugo državo EU ter ob izpolnjevanju ustreznih pogojev in rokov vam v nekaterih državah morda ne bo treba plačati davka na registracijo vozila. Pred selitvijo se pozanimajte, kakšna pravila veljajo v tej državi.

Praktični primer

Seznanite se s pravili in prihranite denar.

Cristina iz Španije se je preselila na Portugalsko, kjer si je našla zaposlitev. Po 8 mesecih prebivanja na Portugalskem je tam registrirala svoj avtomobil (ni vedela za 6-mesečni rok).

Nato je izvedela, da ji davka na registracijo ne bi bilo treba plačati, če bi bila prej registrala svoje vozilo. Poleg tega začne 6-mesečni rok za registracijo vozila na Portugalskem teči od dneva, ko oseba zapusti svojo državo in ne ko prispe na Portugalsko.

 

Obvezna registracija po obdobju 6 mesecev – izjeme

Študenti

Če ste v drugo državo odšli samo zaradi študija, lahko svoje vozilo uporabljate, ne da bi ga morali tam tudi registrirati ali plačati davek, in sicer dokler ste vpisani v izobraževalno ustanovo v tej državi. Če pa med študijem v tej državi začnete delati, morate svoje vozilo tam tudi registrirati.

Pred odhodom se morate seznaniti z veljavnimi pravili v državi, v kateri nameravate študirati,   in ugotoviti, ali so potrebne nekatere upravne formalnosti (npr. v nekaterih državah morate imeti s seboj med vožnjo potrdilo o vpisu na univerzo/šolo) ali izpolnjevanje drugih pogojev, da bi se izognili morebitnim težavam med policijsko kontrolo.

Posebna pravila se uporabljajo na Danskem, kjer morajo študenti iz držav EU svoje vozilo registrirati, razen če tam prebivajo manj kot 365 dni v 2 letih. V takem primeru morajo pri danskih organih zaprositi za dovoljenje za vožnjo vozila, ki je registrirano v drugi državi EU.

Praktični primer

Francoz Mathieu živi v Belgiji, kjer je vpisan v dvoletni podiplomski študijski program. Njegov avtomobil je bil poškodovan, zato je odšel na policijo po zapisnik za svojo zavarovalnico. Na policiji so ugotovili, da Mathieu že več kot eno leto prebiva v Belgiji in da v tem času ni registriral svojega avtomobila. Povedali so mu, da je v prekršku in da ga bodo zato kaznovali z globo.

Mathieu je predložil dokazilo o študentskem statusu (na Univerzi v Antwerpnu), zaradi česar mu kot študentu iz druge države EU ni treba plačati davka na registracijo in cestne takse.

Čezmejni delavci

Čezmejni delavec (zaposleni ali samozaposleni) je oseba, ki živi v matični državi in dela na drugi strani meje, pri čemer se vsaj enkrat tedensko vrača domov.

Če za prevoz na delo iz države, v kateri prebivate, v državo, v kateri delate, redno uporabljate svoj avtomobil, ga morate registrirati in plačati davek v državi, v kateri prebivate in ne v državi, v kateri delate.

Če vozite službeno vozilo (ki je registrirano v državi, v kateri delate), ga lahko uporabljate tudi v državi, v kateri prebivate, ne da bi ga morali tam tudi registrirati. Preverite pogoje, ki veljajo za uporabo službenih vozil v EU.

 

Več informacij o registraciji vozila in povezanih davkih ter povezave na spletišča nacionalnih organov:

Izberite državo
 • Poljska *
 • Portugalska *
 • Romunijaenro
 • Slovaška *
 • Slovenija *
 • Združeno kraljestvo en
 • Češkacsen
 • Španijaenes
 • Švedskaensv

* Nacionalni organi še niso poslali informacij

Evropska komisija ni odgovorna za vsebino zunanjih spletišč.

Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje