Întreprinderi
Ultima verificare: 27/03/2019

Recunoașterea și valabilitatea permisului de conducere

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Permise de conducere europene

Un permis de conducere emis într-o țară din UE este recunoscut pe tot teritoriul UE.  

Dacă vă mutați în altă țară din UE, în mod normal nu va trebui să vă preschimbați permisul. Puteți conduce în noua țară folosind permisul actual, dacă:

Categoriile AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D și DE sunt, de asemenea, recunoscute în alte țări din UE.

Verificați normele și excepțiile privind preschimbarea și reînnoirea permisului de conducere când vă mutați în altă țară din UE.

Format standard

Începând din 2013, toate permisele noi eliberate în UE respectă un model european standard – au forma unui „card bancar" din plastic cu fotografia titularului și cu elemente de securitate îmbunătățite.

Încă mai puteți folosi permisul emis anterior, dar acesta va fi înlocuit cu noul model în momentul în care îl reînnoiți (sau, cel târziu, până în 2033).

Dacă aveți un permis de conducere valabil pe viață, întrebați autoritățile naționale când trebuie să îl înlocuiți cu modelul nou.

În UE sunt peste 110 modele de permise de conducere valide.

Mai multe informații despre modelul dumneavoastră de permis : cum arată, de ce elemente de securitate dispune, ce drepturi conferă și ce categorii de vehicule îi sunt asociate.

Valabilitatea permisului de conducere în țările din UE

Când vă expiră permisul de conducere, trebuie să îl reînnoiți în țara în care aveți reședința obișnuită.

Este posibil ca noul permis de conducere să aibă o perioadă diferită de valabilitate și să se supună unor eventuale restricții/condiții aplicabile în noua țară.

10 ani: Belgia, Bulgaria, Croația, Estonia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria

15 ani: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Polonia, Slovacia

Permise provizorii de conducere

Permisele provizorii sau temporare, permisele internaționale (sau orice alte certificate eliberate în țara de origine) nu sunt reglementate la nivel european. Din acest motiv, este posibil să nu fie recunoscute în alte țări din UE.

Aveți un permis de conducere provizoriu și vă mutați în altă țară din UE? Contactați autoritatea națională competentă din țara în care vă mutați pentru a afla ce norme se aplică.

Recunoașterea permiselor UE eliberate în schimbul unui permis dintr-o țară terță

Dacă aveți un permis european de conducere care v-a fost eliberat în schimbul unui permis emis de o țară din afara UE și doriți să vă mutați în altă țară din Uniune cu permisul preschimbat, rețineți că este posibil ca permisul să nu fie recunoscut de țara în cauză. Acest lucru depinde de fiecare țară în parte.

Contactați autoritățile locale din țara în care vă mutați pentru a afla ce condiții se aplică pentru recunoașterea permiselor eliberate de țări terțe.

Permisul european pe care l-ați primit în schimbul permisului provenind din afara UE trebuie să conțină un cod care indică ce țară l-a emis inițial (de exemplu: 70.0123456789.NL).

Caz real

Angeles este din Chile, dar s-a mutat în Spania în urmă cu câțiva ani. Întrucât Spania recunoaște permisele eliberate de Chile, Angeles a putut obține un permis spaniol, după îndeplinirea câtorva formalități administrative.

Cu noul permis Angeles poate conduce peste tot în UE. Totuși, dacă se mută din Spania în altă țară din UE, ea va trebui să verifice dacă autoritățile de acolo îi recunosc permisul spaniol special.

Dacă și țara în care se mută recunoaște automat permisul original, eliberat în Chile, Angeles va putea folosi în continuare permisul preschimbat în Spania. Dacă nu, va trebui probabil să solicite recunoașterea oficială a permisului din Chile sau să îl preschimbe în noua țară.

Informații specifice fiecărei țări

Verificați normele privind recunoașterea și valabilitatea permisului de conducere în țara în care locuiți:

Alegeţi ţara

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Comisia Europeană nu răspunde de conținutul site-urilor externe.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: