Navigációs útvonal

Megosztás! 
	Megosztás Facebookon!
 
	Megosztás Twitteren!
 
	Megosztás Google-n!
 
	Megosztás LinkedIn-en!

Gyakran feltett kérdések – Vásárlás külföldön


Az alábbi kérdések az európai fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgálatok egyikéhez érkeztek be. A kérdéseket a szolgálat munkatársai válaszolták meg.  Ha Önnek is vannak kérdései, azt tanácsoljuk, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz. English

Pénznem és áfa

 • Kell-e áfát fizetnem azok után a termékek után, amelyeket az EU más tagállamaiban vásárolok?

  IGEN   – Adómentes vásárlásra (például „duty free” vásárlásra a repülőtereken) csak azoknak van lehetőségük, akik nem az Európai Unióban laknak, és nem az uniós tagállamok valamelyikébe utaznak. Az EU lakosainak akkor is kell hozzáadottérték-adót (Magyarországon áfát) fizetniük, ha nem abban az uniós tagállamban vásárolnak termékeket, ahol lakóhelyük van.

  Ha Ön személygépkocsit vesz egy másik EU-országban, egyes esetekben mentesülhet az áfakötelezettség alól.

 • Lehet-e euróval fizetni minden európai országban?

  NEM   – jelenleg 28 ország tagja az Európai Uniónak, de csupán 18 tagállam vezette be nemzeti fizetőeszközeként az eurót: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.

  A tervek szerint a jövőben más országok is csatlakoznak majd az euróövezethez.

Vásárlástól való elállás

 • Nemrég elmentem egy bútorboltba, mivel levélben meghívót kaptam tőlük. Az üzletben vásárlási szerződést írtam alá. Azóta azonban meggondoltam magam. Lemondhatom-e a megrendelést?

  Csak akkor, ha ehhez a kereskedő hozzájárul. Noha eredetileg postai úton vették fel Önnel a kapcsolatot, Ön a szerződést a boltban írta alá, ezért az okirat véglegesnek minősül. Olvassa el tüzetesen a szerződést (az apró betűvel szedett részeket is), hogy megtudja, lemondhatja-e a megrendelést, és ha igen, milyen feltételekkel.

Javítás, csere, vételár visszafizetése

 • A spanyolországi kereskedő kész megjavítani a hibás fényképezőgépemet. Kinek kell fizetnie a szállítási kötségeket?

  Az uniós szabályozás dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska értelmében a kétéves szavatossági idő alatt a fogyasztóknak semmilyen költséget nem kell viselniük a hibás termékek javításával és cseréjével összefüggésben. Ez vonatkozik a szállítási költségre is. Elvben tehát a kereskedőnek kell fizetnie a szállítási költséget teljes egészében (tehát a termékhibás fényképezőgép visszaküldésekor, illetve a megjavított készülék kézbesítésekor felmerülő költséget is).

  Előfordulhat azonban, hogy a kereskedő ellenőrizni akarja, hogy a fényképezőgép valóban hibás volt-e már akkor is, amikor Ön megvásárolta. Ebben az esetben elképzelhető, hogy Önnek kell fizetnie a készülék visszaküldésének költségét, utólag viszont kérheti a szállítási költség visszatérítését, ha a kereskedő egyetért azzal, hogy a fényképezőgép termékhibás volt.

 • A televízióm nem működik, noha csupán három hónapja vettem. Elvesztettem a bizalmam a boltban, ahol vásároltam. Kérhetem-e, hogy térítsék vissza a vételárat?

  NEM, LEGALÁBBIS NEM AZONNAL   – Az uniós jog értelmében a kereskedőnek fel kell ajánlania Önnek a lehetőséget, hogy válasszon a készülék javítása és cseréje között. Ha valami miatt egyik út sem járható (például túl sok időbe telnének, vagy túl nagy költséget jelentenének a kereskedőnek), Ön visszakérheti a vételárat.

 • Alig több mint egy éve vettem a telefonomat, és az máris elromlott. A kereskedő nem akarja ingyen megjavíttatni. Nincs-e a telefonra két évig szavatosság?

  A két évre szóló szavatosság EU-szerte érvényes, de csak bizonyos feltételekkel.

  A szavatosság azokra a hibákra terjed ki, amelyek feltehetően már az áru átadásakor benne rejlenek az eladott termékben, és a vásárlás időpontjától számítva két éven belül jelentkeznek. Fontos különbség van azonban a szavatosság érvényesítése tekintetében a vásárlást követő hat hónapos időszak és a kétéves időszak többi része között.

  • Minden olyan hiba esetében, amely hat hónapon belül jelentkezik, vélelmezni kell, hogy a termék már a vásárláskor hibás volt. A kereskedőnek ingyen meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a telefont (vagy vissza kell térítenie az árát, ha a javítás, illetve a csere nem lehetséges).
  • Az első hat hónap után Önnek továbbra is jogában áll a kereskedőt felelőssé tenni a kétéves szavatossági időszak alatt jelentkező meghibásodásokért. Ha azonban a kereskedő vitatja ezt, Önnek be kell tudnia bizonyítani, hogy a telefon már akkor hibás volt, amikor Ön átvette. Ez gyakran nehéz feladatnak bizonyul, ezért Önnek valószínűleg műszaki szakértő segítségét kell igénybe vennie.
 • Az Egyesült Királyságban élek. Amikor Spanyolországban jártam, ott fényképezőgépet vásároltam, de az nem működik. Mit tegyek?

  Az uniós szabályozás dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska értelmében az áruknak meg kell felelniük a kereskedő által adott leírásnak, továbbá a rendeltetésszerű használatra alkalmasnak, megfelelő minőségűnek és teljesítményűnek kell lenniük.

  Reméljük, Ön megtartotta a számlát. Azon a kereskedő adatait is megtalálja. Először érdemes a kereskedővel felvennie a kapcsolatot. Magyarázza el neki a problémát, és kérje, hogy javíttassa meg vagy cserélje ki a fényképezőgépet. Ha erre nincs lehetőség, Ön jogosult arra, hogy visszakapja a készülék árát.

  Ha a kereskedő válasza nem kielégítő, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz English. A panasszal annak az országnak az Európai Fogyasztói Központját is megkeresheti, ahol a fényképezőgépet vásárolta.

 • Az interneten megrendelt árucikkeket nem kézbesítették/sérült állapotban kézbesítették részemre. Mit tehetek?

  Amikor Ön az interneten vesz meg valamilyen terméket, ugyanolyan jogok illetik meg, mint a bolti vásárláskor:          

  • ha a megvett termék nem megfelelő minőségű, a kereskedőnek – a körülményektől függően – kötelessége megjavítani vagy kicserélni a terméket, illetve a vételárat visszafizetni vagy árengedményt adni;
  • az árut, illetve szolgáltatást ismertető leírásnak pontosnak kell lennie, nem szabad félrevezetnie a fogyasztókat. Ha Önt nem a valóságnak megfelelően tájékoztatták, vagy félrevezették, jogosult lehet arra, hogy visszakapja a vételárat.

  Nézzen utána a kereskedő webhelyén, milyen szabályok és feltételek vonatkoznak az árucikkek visszavételére. Vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel, magyarázza el a problémát, és kérje a helyzet orvoslását. Ha a kereskedő válasza nem kielégítő, és székhelye az EU területén van, Ön segítségért fordulhat a lakóhelye szerinti országban működő Európai Fogyasztói Központhoz English.

 • Csupán néhány hónap telt el a vásárlás óta, és az új bőrpamlagom színe máris kezd fakulni. A kereskedő azt állítja, hogy ezt az emberi izzadság okozza, ami képtelenségnek tűnik. Mit tanácsolnak, mit tegyek?

  Az uniós szabályozás értelmében az EU területén székhellyel rendelkező hivatásos kereskedőknek kétéves szavatossági időt dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska kell biztosítaniuk minden új termék tekintetében. A kétéves időszak alatt a kereskedő felelősséggel tartozik a termék minden hibájáért. A pamlagon nem lenne szabad a rendeltetésszerű használattól hibáknak megjelenniük.

  A bőr azonban kényes anyag, veríték vagy nem megfelelő tisztítószerek hatására könnyen károsodhat. Ilyen esetekben a kereskedőnek már vásárláskor figyelmeztetnie kell a vevőt arra, hogy a termék különleges ápolást igényel.

 • Konyhabútort vásároltam egy kereskedőtől, aki a lakásomban keresett fel. A bútoroknak azonban csak egy része érkezett meg. Mit tehetek?

  Külön uniós szabályozás dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska vonatkozik azokra az árucikkekre, amelyeket a kereskedő a vevő otthonában vagy munkahelyén tett látogatás során, vagy más, a kereskedő telephelyén vagy üzletén kívüli rendezvényen ad el a vevőnek.

  Azt tanácsoljuk, olvassa el figyelmesen az Ön által aláírt szerződésben rögzített szállítási feltételeket. Ha a kézbesítésre meghatározott idő már eltelt, tegyen írásban panaszt a kereskedőnél. Ha a kereskedő székhelye nem az Ön hazájában, hanem az EU egy másik tagállamában van, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz English.

 • Vettem egy ruhásszekrényt. Noha nagyon sokba került, az egyik ajtaja nem csukódik rendesen, ezért ki szeretném cseréltetni. A kereskedő azonban elutasította kérésemet, és azt ajánlotta helyette, hogy megjavíttatja a rossz kivetőpántot. Nincs-e jogom választani a javítás és a csere között?

  DE IGEN   – Önnek jogában áll választani aközött, hogy a hibás terméket megjavíttatni kívánja, vagy újat szeretne helyette kapni, feltéve, hogy a választott megoldás megvalósítható, illetve nem jár aránytalanul nagy költséggel a kereskedő számára. Ha azonban jelentéktelen termékhibáról van szó – ahogy ebben az esetben is – könnyen elképzelhető, hogy a javítás jelenti a leggyorsabb megoldást.

 • Új telefonom nem működik. Kihez fordulhatok, a kereskedőhöz vagy a gyártóhoz?

  Attól függ, hogy Ön melyik termékgaranciára kíván hivatkozni dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska: a szavatosságra vagy a jótállásra.

  A szavatosság kötelező a kereskedőre nézve. Két évre szól, és az EU területén vásárolt termékek mindegyikére vonatkozik.

  A kereskedő vagy a gyártó jótállást is vállalhat. A jótállás feltételeit és az azzal kapcsolatos kikötéseket a szerződés fogalmazza meg. A gyártó által vállalt jótállás előnyösebb lehet az Ön számára, mint a szavatosság. A jótállás nem lép a kétéves szavatosság helyébe. Ha a jótállás egy évig érvényes a vásárlás időpontjától számítva, és a termék az egy év letelte után, de két éven belül hibásodik meg, Ön a kétéves szavatosság alapján jogosult arra, hogy a kereskedőtől jogorvoslatot kérjen.

Garancia

 • A számítógép, melyet nem sokkal több mint egy éve vásároltam, nem indul be. A kereskedő elismeri, hogy a számítógép hibás, de nem hajlandó ingyen megjavíttatni, mivel a gyártói jótállás csak egy évre szól. Mit tehetek?

  Az Ön számítógépe esetében a kereskedő a gyártó által vállalt jótállásra hivatkozik. Ennek semmi köze a szavatossághoz, amely kötelező a kereskedőre nézve, és két évig érvényes.

  Ha a kereskedő elismeri, hogy a számítógép hibás, köteles azt díjmentesen megjavíttatni vagy kicserélni. Az rá tartozik, hogy az ügyet a gyártóval miként rendezi.

 • Mikor kezdődik a kétéves szavatossági időszak?

  A kétéves szavatossági időszak azon a napon kezdődik, amelyen Ön a terméket átveszi. Ha Ön boltban vásárol, és a vásárlás után a termékkel távozik, a szavatossági idő ekkor veszi kezdetét. Ha Ön kifizeti az árut, de a kereskedő a terméket egy későbbi időpontban szállítja ki, a kétéves időszakot a házhoz szállítás napjától kell számítani.

  A számlát és az átvételi elismervényt ezért mindig érdemes megőriznie.

Szolgáltatások vásárlása

 • Mosógépet szeretnék vásárolni egy német webhelyen, azonban sehol nem találom a honlapon a kereskedő elérhetőségeit. Ez természetes-e?

  NEM   – A szabályok szerint a kereskedőnek meg kell adnia magáról bizonyos alapvető adatokat a honlapján, hogy a fogyasztó probléma esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Ezek közé az adatok közé tartozik többek között a cég neve, cégjegyzékszáma, tényleges címe (nem csak egy postafiók), e-mail címe és telefonszáma.

További segítségre van szüksége?

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a keresett információt? Megoldandó problémája adódott?

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban

Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása