Sti

Del på 
	Del på Facebook
 
	Send til Twitter
 
	Del på google+
 
	Del på linkedIn

Spørgsmål og svar - Indkøb i udlandet


Disse spørgsmål blev stillet til og besvaret af en europæisk rådgivningstjeneste for forbrugere. Har du dine egne spørgsmål? Kontakt dit lokale europæiske forbrugercenter. English

Valuta og moms

 • Kan man betale med euro i alle europæiske lande?

  NEJ   - Der er i øjeblikket 28 lande i EU, men kun 18, der bruger euroen: Østrig, Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Letland, Luxembourg, Malta, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien og Tyskland.

  Andre lande er på vej.

 • Skal jeg betale moms af varer, jeg køber i et andet EU-land?

  JA   - Afgiftsfri butikker, f.eks. i lufthavne, er kun for EU-borgere, der skal rejse til et land uden for EU. Bor man i EU, skal man også betale moms, når man køber ting i et andet EU-land.

  Du kan sommetider være fritaget for at betale moms, når du køber en bil i et andet EU-land.

Annullering af køb

 • Jeg fik en invitation fra en møbelforretning, tog derhen og underskrev en købsaftale. Nu har jeg ombestemt mig. Kan jeg annullere bestillingen?

  Kun hvis sælgeren er enig. Selv om du oprindelig fik en henvendelse med posten, underskrev du aftalen i forretningen. Derfor er den endelig. Læs det med småt i købsaftalen for at se, om du eventuelt kan annullere bestillingen og på hvilke vilkår.

Reparationer, erstatninger, tilbagebetaling

 • Jeg bor i England og købte et kamera i Spanien. Det virker ikke. Hvad skal jeg gøre?

  EU-reglerne siger, at varerne skal være, som sælgeren beskrev dem, egnet til det sædvanlige formål og af tilfredsstillende kvalitet og ydeevne.

  Forhåbentlig har du stadig kvitteringen med sælgerens navn og adresse. Du skal først kontakte sælgeren og forklare, hvad der er galt, og bede om at få kameraet repareret eller erstattet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du bede om at få pengene tilbage.

  Hvis du ikke får et tilfredsstillende svar fra sælgeren, kan du kontakte dit lokale europæiske forbrugercenter English eller et europæisk forbrugercenter i det land, hvor du købte kameraet.

 • Jeg kan ikke længere tænde for min fladskærm, selv om den kun er tre måneder gammel. Jeg stoler ikke længere på den forretning, hvor jeg købte den. Kan jeg bede om at få pengene tilbage?

  NEJ, IKKE UMIDDELBART   - EU-reglerne siger, at sælgeren skal give dig valget mellem at få dit defekte tv repareret eller udskiftet. Hvis ingen af de to løsninger viser sig at være mulige (f.eks. fordi det ville tage urimeligt lang tid eller være for dyrt for sælgeren), kan du bede om at få pengene tilbage.

 • Jeg købte en telefon for godt et år siden. Nu virker den ikke mere. Sælgeren vil ikke reparere den gratis. Gælder garantien ikke i to år?

  Retsgarantien gælder i to år i hele EU. Der er dog visse betingelser.

  Retsgarantien dækker alle defekter, som formodes at have eksisteret på leveringstidspunktet, og som viser sig inden for to år. Det afgørende tidsrum er imidlertid seks måneder efter købet:

  • Enhver fejl, der viser sig i løbet af seks måneder, formodes at have eksisteret på leveringstidspunktet. Sælgeren skal så reparere eller erstatte din telefon gratis (eller betale dig pengene tilbage, hvis det ikke er muligt at reparere eller erstatte den).
  • Efter seks måneder er sælgeren stadig ansvarlig for eventuelle defekter i hele den toårige garantiperiode. Men hvis sælgeren protesterer, skal du kunne bevise, at defekten eksisterede på leveringstidspunktet. Det er ofte vanskeligt, og du skal sandsynligvis have hjælp fra en teknisk ekspert.
 • Jeg købte et køkken af en sælger, som besøgte mig i mit hjem. Kun en del af det er blevet leveret. Hvad skal jeg gøre?

  Der er særlige EU-regler for varer, du køber af en sælger i dit hjem eller på din arbejdsplads eller ved et arrangement uden for sælgerens normale forretningssted.

  Tjek leveringsbetingelserne i den kontrakt, du skrev under på. Hvis leveringsfristen i kontrakten er overskredet, skal du klage skriftligt til sælgeren. Hvis sælgeren er fra et andet EU-land, skal du kontakte dit lokale europæiske forbrugercenter English.

 • Jeg købte et skab, men en af skabsdørene lukker ikke ordentligt. Det var meget dyrt, og jeg vil gerne have sælgeren til at give mig et andet. Det vil han imidlertid ikke og tilbyder i stedet at reparere hængslet. Kan jeg ikke selv vælge, om jeg vil have skabet repareret eller få et andet?

  JA - Du kan selv vælge, om du vil have det defekte skab repareret eller have et andet skab, medmindre dit valg viser sig at være umuligt eller uforholdsmæssigt dyrt for sælgeren. Hvis der kun er tale om en mindre fejl - som i dit tilfælde - er det dog nok hurtigere at vælge at få skabet repareret.

 • Min nye lædersofa begyndte at falme nogle få måneder efter, at jeg havde købt den. Sælgeren påstår, at det er, fordi jeg har svedt i den. Det virker helt absurd. Hvad kan jeg gøre?

  EU-retten giver dig en toårig garanti på alle nye varer, du køber af en erhvervssælger i EU. I de to år er sælgeren ansvarlig for enhver defekt ved varen - du skal kunne bruge din sofa normalt, uden at der opstår fejl.

  Imidlertid er læder et sart materiale, som let bliver beskadiget af sved eller rengøring med de forkerte produkter. I en sag som din skal sælgeren oplyse, om varen skal behandles på en bestemt måde, når du køber den.

 • Min nye telefon virker ikke. Hvem skal jeg kontakte, sælgeren eller producenten?

  Det kommer an på, hvilken af de to former for produktgaranti, du vil henvise til: retsgarantien eller den kommercielle garanti.

  Retsgarantien er bindende for sælgeren. Den løber i to år og dækker varer, der er købt i EU.

  Sælgeren eller producenten kan også give dig en kommerciel garanti. Vilkårene er forklaret i kontrakten. Producentens kommercielle garanti kan give dig større fordele end retsgarantien. Den kommercielle garanti træder ikke i stedet for den toårige retsgaranti. Hvis du får et års kommerciel garanti, når du køber et produkt, kan du stadig kræve erstatning af sælgeren efter mere end et år, men altså inden der er gået to år, under henvisning til din retsgaranti.

 • Nogle varer, jeg købte på nettet, blev ikke leveret/var beskadiget ved leveringen. Hvad kan jeg gøre?

  Når du køber varer på nettet, har du samme rettigheder, som  når du køber dem i en forretning:          

  • Hvis du køber varer, som er af utilfredsstillende kvalitet, kan du have ret til at få dem repareret eller udskiftet, få pengene tilbage eller få et nedslag i prisen - afhængigt af omstændighederne.
  • Alle oplysninger om varer og tjenesteydelser skal være korrekte og må ikke være misvisende. Hvis du har fået forkerte eller misvisende oplysninger, kan du have ret til at få pengene igen.

  Tjek vilkår og returneringspolitik på sælgerens websted. Kontakt sælgeren, forklar problemet og bed om en løsning. Hvis du ikke får et tilfredsstillende svar, og sælgeren er etableret i EU, kan du kontakte det europæiske forbrugercenter English i dit hjemland.

 • Sælgeren i Spanien vil gerne reparere mit kamera, men hvem skal betale for forsendelsen frem og tilbage?

  EU-retten siger, at inden for garantiperioden på to år skal defekte varer repareres eller erstattes uden udgifter for forbrugeren. Det gælder også forsendelse. Så i princippet skal sælgeren dække alle forsendelsesomkostninger (når du sender det defekte kamera til sælgeren, og når sælgeren sender det reparerede kamera tilbage til dig).

  Dog vil sælgeren måske gerne undersøge kameraet for at se, om det var defekt, da du købte det. I så fald bliver du nødt til at betale for at sende kameraet tilbage og bede sælgeren refundere dine udgifter, hvis han er enig i, at det var defekt.

Garanti

 • Den computer, jeg købte for over et år siden, vil ikke boote mere. Sælgeren er enig i, at den er defekt, men vil ikke reparere den gratis, fordi producentens garanti kun gælder i et år. Hvad kan jeg gøre?

  Den garanti, sælgeren henviser til, er producentens kommercielle garanti for din computer. Det har ikke noget at gøre med din retsgaranti, som er bindende for sælgeren og gælder i to år.

  Hvis sælgeren er enig i, at computeren er defekt, skal han reparere den eller give dig en anden gratis. Derefter må han afgøre sagen med producenten.

 • Hvornår starter den toårige retsgaranti?

  De to år regnes fra den dag, du overtog varen. Hvis du gik ind i en forretning og købte varen, starter garantiperioden den dag. Hvis du betalte for varen, men fik den leveret senere, starter de to år på leveringsdagen.

  Derfor skal du altid gemme dine kvitteringer og eventuelle leveringsrapporter.

Køb af tjenesteydelser

 • Jeg vil gerne købe en vaskemaskine på et tysk websted. Jeg kan ikke finde sælgerens kontaktoplysninger på webstedet. Er det normalt?

  NEJ   - Loven siger, at sælgere skal afgive basale oplysninger på deres websteder, så du kan kontakte dem, hvis der opstår problemer. Det vil sige navnet på virksomheden, dens fysiske adresse (ikke bare en postboks), e-mail-adresse og telefonnummer.

Har du stadig brug for hjælp?

Har du stadig brug for hjælp?

Fandt du ikke de oplysninger, du ledte efter? Har du et problem, du skal have løst?

Få rådgivning om dine EU-rettigheder

Løs problemer med en offentlig myndighed