Navigointipolku

Usein kysyttyä - Ostosten tekeminen verkossa


Euroopan kuluttajakeskuksen neuvontapalvelu on vastannut näihin sille lähetettyihin kysymyksiin. Haluaisitko sinäkin kysyä jotain? Ota yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen. English

Palautukset ja peruutukset

 • Tilasin CD-levyn, mutta sitä ei toimitettu minulle. Otin yhteyttä myyjään, jonka mielestä syy on postin eikä hänen. Onko myyjä oikeassa?

  EI – Myyjä on vastuussa tilauksesi toimittamisesta. Myyjän on otettava yhteyttä toimittajaan ja todistettava, että tuote on toimitettu. Jos myyjä ei pysty todistamaan tätä, hänen on lähetettävä sinulle uusi tuote tai palautettava rahat.

 • Tilasin viisi viikkoa sitten internetistä kirjan, jonka painos on loppunut. Kirja oli tarkoitettu aviomieheni syntymäpäiväksi, joka on nyt jo mennyt, mutta tilausta ei ole kuulunut. Onko mitään tehtävissä?

  Jos tilaamaasi tuotetta ei toimiteta 30 päivän kuluessa, voit perua tilauksen. Jos olet jo maksanut tilauksen, myyjän on palautettava rahat sinulle 30 päivän kuluessa.

Korjaukset, vaihdot, hyvitykset

 • Ostin verkkokaupasta kitaran, mutta se oli rikki, kun sain sen. Myyjä ei halua lähettää tilalle uutta kitaraa tai palauttaa rahojani, vaan sanoo, että vaurio on tuotteen toimittaneen yrityksen syytä. Onko myyjä oikeassa?

  EI – Myyjä on vastuussa tilauksesi toimituksesta. Myyjän on korjattava kitara tai vaihdettava se uuteen tai palautettava rahat sinulle.


  Kun tuotteita toimitetaan sinulle, on aina hyvä tarkistaa niiden kunto ne toimittaneen henkilön läsnäollessa. Näin ei voida väittää, että vahinko on tapahtunut sen jälkeen, kun olet saanut tuotteen haltuusi.

 • Tulostin, jonka ostin internetistä neljä viikkoa sitten, meni rikki juuri äsken. Onko mitään tehtävissä?

  Sinua koskevat samat kuluttajan oikeudet kuin jos olisit ostanut tulostimen liikkeestä. Uusilla tuotteilla on siis kahden vuoden takuu.

  Jos tulostin hajosi kuuden kuukauden sisällä sen toimittamisesta, ota yhteys myyjään. Myyjän on korjattava tulostin tai vaihdettava se uuteen, tai jos tämä on mahdotonta, palautettava rahat sinulle. Kuuden kuukauden jälkeen sinun on todistettava, ettet itse aiheuttanut koneen rikkoutumista, mikä saattaa olla vaikeaa.

 • Verkosta ostamani tuotteet jäivät tulematta/toimitettiin vahingoittuneina. Onko mitään tehtävissä?

  Verkko-ostoksilla sinulla on samat oikeudet kuin kaupassa asioidessasi:

  • Jos ostamiesi tuotteiden laatu ei ole tyydyttävä, sinulla voi olla oikeus saada tuotteet korjattua tai vaihdettua uusiin tai niiden hinta hyvitettyä osittain tai kokonaan tilanteesta riippuen.
  • Tuotteista tai palveluista annettavan tiedon olisi oltava paikkansapitävää, eikä se saisi olla harhaanjohtavaa. Jos sinulle on annettu väärää tai harhaanjohtavaa tietoa, sinulla voi olla oikeus saada hyvitystä tuotteiden hinnasta.

  Tarkista kauppoja ja palautuksia koskevat ehdot myyjän verkkosivuilta. Ota yhteyttä myyjään, kerro, millainen ongelma sinulla on, ja pyydä myyjältä ratkaisuehdotusta. Jos et saa tyydyttävää vastausta, ja myyjä sijaitsee EU:n alueella, voit ottaa yhteyttä omassa maassasi toimivaan Euroopan kuluttajakeskukseen English.

Verkkohuutokaupat

 • Mitä oikeuksia minulla on, kun ostan tuotteita verkkohuutokaupasta?

  Huutokauppasivustoilla ja verkkokaupoilla on useita merkittäviä eroja:

  Kun ostat jotain verkkohuutokaupasta, etämyyntiä koskeva lainsäädäntö Deutsch English español français italiano ei välttämättä suojaa sinua. Verkkohuutokaupat on jätetty asiaa koskevan EU-lainsäädännön ulkopuolelle. Tosin joidenkin maiden oma etämyyntiä koskeva lainsäädäntö kattaa myös verkkohuutokaupat.

  Jos ostat tuotteita yrityksen sijasta yksityishenkilöltä, kuten verkkohuutokaupoissa usein tapahtuu, kuluttajia koskevaa lainsäädäntöä ei sovelleta tällaisessa kaupassa. Niin sanotussa kuluttajakaupassa yksityishenkilö ostaa tuotteita tai palveluita myyjältä, joka myy tuotteita osana elinkeinoaan tai ammatti- tai liiketoimintaansa, toisin kuin yksityishenkilöiden välisessä kaupassa.

  Kaikki luotettavat verkkohuutokauppasivut kuitenkin tarjoavat ostajille jonkinlaista suojaa sekä runsaasti neuvoja siitä, miten sivuilla voi tehdä ostoksia turvallisesti.

 • Ostin verkkohuutokaupasta kahvinkeittimen, mutta se ei toimi. Onko mitään tehtävissä?

  Kun myyjänä on yksityishenkilö, sinulla ei ole oikeutta peruuttaa tilaustasi toimituksen jälkeen, eikä tuotetta koske sama laillinen takuu, jota sovelletaan ammattikauppiailta ostettaessa.

  Tässä tapauksessa sinun on vain luotettava siihen tietoon, joka sinulla oli ostohetkellä. Jos ostamasi tuote ei ole sellainen kuin sen piti olla, voit palauttaa sen ja pyytää rahojasi takaisin.

  Kun myyjänä on yksityishenkilö, kannattaa ennen kaupantekoa rohkeasti tehdä yksityiskohtaisiakin kysymyksiä, sillä näin voi välttää ikävät yllätykset.

Turvallisuus

 • Aion ostaa pesukoneen saksalaiselta verkkosivustolta. Myyjän yhteystietoja ei löydy sivuilta ollenkaan. Onko tämä normaalia?

  EI – Lain mukaan myyjän on ilmoitettava verkkosivuillaan perustiedot, jotta voit ottaa häneen yhteyttä ongelmatapauksissa. Perustietoja ovat muun muassa yrityksen nimi, rekisterinumero, sijaintipaikka (pelkkä postilokero-osoite ei riitä), sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

 • Verkkokaupan myyjä kyselee minulta monenlaisia henkilötietoja. Pitäisikö tästä huolestua?

  Jos haluat ostaa tuotteita verkkokaupasta, sinun on kerrottava myyjälle eräitä henkilötietoja (tavallisesti nimesi, osoitteesi ja pankkiyhteystietosi). Verkkosivustolla on kuitenkin ilmoitettava, miten yksityisiä tietojasi suojataan.

  Verkkosivustolla on annettava sinulle mahdollisuus kieltää tietojen kerääminen ja ilmoittaa, ettet halua yhteystietojasi käytettävän muissa yhteyksissä kuin tuolloin meneillään olevassa kaupassa. Käytännössä tämä tapahtuu yleensä laittamalla rasti tilauslomakkeessa olevaan ruutuun.

Apua ja neuvoja