Διαδρομή πλοήγησης

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συχνές ερωτήσεις - Αγορές


Οι ερωτήσεις αυτές είχαν τεθεί σε ευρωπαϊκή υπηρεσία συμβουλευτικής υποστήριξης προς καταναλωτές, η οποία έδωσε και τις σχετικές απαντήσεις. Θέλετε μήπως να υποβάλετε και δικά σας ερωτήματα; Επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών στη χώρα σας. English

Επιστροφή και ακύρωση

 • Παρήγγειλα ένα CD το οποίο δεν έλαβα ποτέ. Όταν επικοινώνησα με τον πωλητή, αυτός ισχυρίστηκε ότι ευθύνεται το ταχυδρομείο και όχι αυτός. Έχει δίκιο;

  ΟΧΙ  - Ο πωλητής είναι υπεύθυνος για την παράδοση του είδους που αγοράσατε. Αυτός οφείλει να επικοινωνήσει με την υπηρεσία παράδοσης και να αποδείξει ότι το προϊόν παραδόθηκε. Αν ο πωλητής δεν μπορεί να αποδείξει την παράδοση, οφείλει να σας ξαναστείλει το προϊόν ή να σας επιστρέψει τα χρήματα.

 • Πριν πέντε εβδομάδες παρήγγειλα μέσω Διαδικτύου ένα βιβλίο που είχε εξαντληθεί. Το αγόρασα για τα γενέθλια του συζύγου μου και τελικά δεν μπόρεσα να του το χαρίσω γιατί δεν το έλαβα ποτέ. Τι μπορώ να κάνω;

  Αν κάποιο προϊόν που παραγγείλατε δεν παραδοθεί εντός 30 ημερών, μπορείτε να ακυρώσετε την παραγγελία. Αν το πληρώσατε ήδη, ο πωλητής μπορεί να σας επιστρέψει τα χρήματά σας εντός 30 ημερών.

Επιδιόρθωση, αντικατάσταση, επιστροφή χρημάτων

 • Αγόρασα μια κιθάρα μέσω του Διαδικτύου, αλλά όταν την παρέλαβα ήταν σπασμένη. Ο πωλητής δεν θέλει να μου στείλει μια άλλη κιθάρα ή να μου επιστρέψει τα χρήματα, επειδή ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για το πρόβλημα, αλλά η μεταφορική εταιρεία. Έχει δίκιο;

  ΟΧΙ   - Ο πωλητής είναι υπεύθυνος για την μεταφορά του είδους που αγοράσατε. Ο πωλητής οφείλει να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει την κιθάρα σας ή να σας επιστρέψει τα χρήματα.


  Όταν παραλαμβάνετε προϊόντα που αγοράσατε εξ αποστάσεως είναι πάντοτε σκόπιμο να ελέγχετε την κατάσταση των παραδιδόμενων προϊόντων μπροστά στο άτομο που σας τα παραδίδει. Έτσι δεν θα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η βλάβη επήλθε όταν το προϊόν βρισκόταν στην κατοχή σας.

 • Ο εκτυπωτής που αγόρασα πριν τέσσερις εβδομάδες μέσω Διαδικτύου δεν λειτουργεί πια. Τι μπορώ να κάνω;

  Έχετε τα ίδια δικαιώματα ως καταναλωτής με αυτά που θα είχατε αν τον είχατε αγοράσει σε κατάστημα, δηλαδή διετή εγγύηση για καινούργια προϊόντα.

  Αν ο εκτυπωτής σας παρουσιάζει προβλήματα μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση, επικοινωνήστε με τον πωλητή. Αυτός οφείλει να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τον εκτυπωτή σας, ή να σας επιστρέψει τα χρήματα αν είναι αδύνατη η επισκευή ή αντικατάστασή του. Όταν περάσουν οι έξι μήνες, θα πρέπει εσείς να αποδείξετε ότι δεν ευθύνεστε για το πρόβλημα της συσκευής σας, πράγμα το οποίο μάλλον δεν είναι εύκολο.

 • Προϊόντα που αγόρασα μέσω Διαδικτύου δεν παραδόθηκαν ποτέ ή έφθασαν με φθορές. Τι μπορώ να κάνω;

  Όταν αγοράζετε προϊόντα στο Διαδίκτυο, έχετε τα ίδια δικαιώματα που θα είχατε αν τα αγοράζατε σε κατάστημα:

  • αν αγοράζετε προϊόντα και η ποιότητα δεν σας ικανοποιεί, μπορεί να έχετε δικαίωμα επισκευής, αντικατάστασης, επιστροφής των χρημάτων σας ή έκπτωσης, ανάλογα με τις περιστάσεις.
  • κάθε πληροφορία για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες πρέπει να είναι ακριβής και όχι παραπλανητική. Αν σας δοθούν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, μπορεί να έχετε δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων σας.

  Διαβάστε στον ιστότοπο του πωλητή τους γενικούς και ειδικούς όρους, καθώς και την πολιτική του όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων. Επικοινωνήστε μαζί του για να του εξηγήσετε το πρόβλημα και να ζητήσετε λύση. Αν δεν πάρετε ικανοποιητικές απαντήσεις και ο πωλητής είναι εγκατεστημένος στην ΕΕ, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών English της χώρας σας.

Δικτυακοί τόποι δημοπρασιών

 • Αγόρασα σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό μια καφετιέρα η οποία, όμως, δεν λειτουργεί. Τι μπορώ να κάνω;

  Όταν αγοράζετε ένα προϊόν από ιδιώτη, δεν έχετε δικαίωμα να ακυρώσετε την αγορά σας μετά την παράδοση, ούτε καλύπτεστε από τις νόμιμες εγγυήσεις που σας παρέχονται για τις αγορές που γίνονται από επαγγελματίες πωλητές.

  Στην περίπτωση αυτή, βασίζεστε μόνο στις πληροφορίες που είχατε στη διάθεσή σας κατά τη στιγμή της αγοράς. Αν το προϊόν που αγοράσατε δεν ανταποκρίνεται στη διαφήμισή του, μπορείτε να το στείλετε πίσω και να ζητήσετε να σας επιστραφούν τα χρήματα.

  Μη διστάζετε να υποβάλλετε στους ιδιώτες πωλητές λεπτομερείς ερωτήσεις για να αποφεύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια!

 • Τι δικαιώματα έχω όταν αγοράζω προϊόντα από ιστότοπο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;

  Οι ιστότοποι ηλεκτρονικών πλειστηριασμών διαφέρουν από τα διαδικτυακά καταστήματα για πολλούς λόγους:

  Όταν αγοράζετε κάποιο προϊόν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό δεν προστατεύεστε πάντοτε από τη νομοθεσία για τις πωλήσεις εξ αποστάσεως Deutsch English español français italiano. Οι πλειστηριασμοί εξαιρούνται ρητά από τη συγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ, αν και ορισμένες χώρες έχουν επεκτείνει τη νομοθεσία τους για τις πωλήσεις εξ αποστάσεως για να συμπεριλάβουν και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

  Όταν αγοράζετε προϊόντα από ιδιώτη και όχι από εταιρεία, όπως γίνεται συχνά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η συναλλαγή δεν καλύπτεται από την νομοθεσία για τους καταναλωτές. Ως "καταναλωτές" θεωρούνται οι ιδιώτες οι οποίοι αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες από πωλητή που ενεργεί στο πλαίσιο των επιχειρηματικών, εμπορικών ή επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Το καθεστώς των καταναλωτών είναι διαφορετικό από το καθεστώς δύο ιδιωτών που συναλλάσσονται μεταξύ τους.

  Ωστόσο, όλοι οι γνωστοί ιστότοποι ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προσφέρουν στους αγοραστές κάποιο βαθμό προστασίας καθώς και πολλές συμβουλές για ασφαλείς αγορές.

Ασφάλεια

 • Ένας πωλητής στο Διαδίκτυο μου ζητάει να δηλώσω πάρα πολλά προσωπικά στοιχεία. Μήπως θα έπρεπε να ανησυχώ;

  Για να αγοράσετε προϊόντα μέσω του Διαδικτύου πρέπει να δώσετε στον πωλητή ορισμένα προσωπικά στοιχεία (συνήθως το όνομα και τη διεύθυνσή σας καθώς και τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού). Ωστόσο, στον ιστότοπο πρέπει να υπάρχει δήλωση σχετικά με τον βαθμό προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων.

  Ο ιστότοπος πρέπει να σας ζητά να δηλώσετε αν συμφωνείτε ή όχι να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία σας για σκοπό διαφορετικό από τη σχετική συναλλαγή. Αυτό συνήθως γίνεται στην πράξη με τσεκάρισμα ενός τετραγωνιδίου στο δελτίο παραγγελίας.

 • Θέλω να αγοράσω ένα πλυντήριο από έναν γερμανικό ιστότοπο, αλλά δεν βρίσκω πουθενά τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή. Είναι λογικό;

  ΟΧΙ   - Ο πωλητής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να δίνει βασικές πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του αν παρουσιαστούν προβλήματα. Στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται η επωνυμία της εταιρείας, ο αριθμός εγγραφής της στα μητρώα, η πλήρης διεύθυνση των εγκαταστάσεών της (και όχι απλώς ο αριθμός ταχυδρομικής θυρίδας), η ηλεκτρονική της διεύθυνση και το τηλέφωνό της.

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού

 • Βρήκα τυχαία στο Διαδίκτυο μια προσφορά για λογαριασμούς όψεως σε τράπεζα της Γαλλίας. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποιοι οι κίνδυνοι σχετικά με το άνοιγμα λογαριασμού όψεως σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  Ως κάτοικος της ΕΕ, μπορείτε να αγοράζετε προϊόντα και υπηρεσίες οπουδήποτε στην ΕΕ. Οι τράπεζες, ωστόσο, είναι ελεύθερες να αποφασίζουν αν θα σας ανοίξουν λογαριασμό.

  Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι ακριβώς σημαίνει για σας στην πράξη το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ορισμένοι εργοδότες μπορεί να θέλουν οπωσδήποτε να έχετε τοπικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα καταθέτουν τον μισθό σας. Η γαλλική τράπεζα για την οποία ενδιαφέρεστε μπορεί επίσης να θέτει ως όρο το να έχετε διεύθυνση στη Γαλλία.

  Μπορεί να χρειαστεί να ανοίξετε οι ίδιοι τον λογαριασμό σας στην τράπεζα, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την ταυτότητά σας. Ορισμένες συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές μπορεί να διαρκούν περισσότερο αν ο λογαριασμός σας βρίσκεται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να σας είναι δυσκολότερο να υποβάλετε κάποια καταγγελία.

Συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές

 • Ζω στο Βέλγιο και θέλω να αγοράσω ένα πλυντήριο από Γερμανό πωλητή. Θα επιβαρυνθώ με τραπεζικά έξοδα αν πληρώσω μεταφέροντας χρήματα μέσω τραπέζης;

  Για ποσό μικρότερο των 50.000 μια διεθνής τραπεζική μεταφορά σε ευρώ εντός της ΕΕ δεν κοστίζει περισσότερο από μια μεταφορά μεταξύ δύο τραπεζικών λογαριασμών στην ίδια χώρα.

  Συνεπώς, η μεταφορά χρημάτων στον Γερμανό πωλητή δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από μια ανάλογη μεταφορά σε βελγικό λογαριασμό. Θα πρέπει να δώσετε στην τράπεζά σας τους κωδικούς BIC και IBAN το τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή. Αν δεν τους δώσετε, ίσως χρειαστεί να επιβαρυνθείτε περισσότερο.

 • Πήρα 100 λίρες από ένα ATM στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου βρισκόμουν για διακοπές. Βλέπω στο τελευταίο απόκομμα του λογαριασμού μου ότι χρεώθηκα για την ανάληψη. Είναι νόμιμη αυτή η χρέωση;

  ΝΑΙ   - Αν κάνετε ανάληψη άλλων νομισμάτων εκτός του ευρώ, η τράπεζα μπορεί να σας χρεώσει.

  Όταν κάνετε ανάληψη ευρώ σε άλλη χώρα της ΕΕ, η τράπεζα δεν μπορεί να σας χρεώσει περισσότερο από αυτό που ισχύει για τέτοιου είδους συναλλαγές στη χώρα σας.

 • Πόσο επιβαρύνομαι όταν χρησιμοποιώ μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής (ATM ) στο εξωτερικό;

  Αν έχετε τραπεζικό λογαριασμό σε ευρώ και χρησιμοποιείτε ΑΤΜ για ανάληψη ευρώ σε άλλη χώρα της ΕΕ, η επιβάρυνσή σας είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που ισχύει για την ανάληψη χρημάτων στη χώρα σας.

  Αν πραγματοποιείτε ανάληψη από ATM σε νόμισμα εκτός του ευρώ (δανικές κορόνες, λίρες στερλίνες, κ.λπ.), έχετε μεγαλύτερη επιβάρυνση.

 • Πόσο θα επιβαρυνθώ αν μεταφέρω χρήματα από τον λογαριασμό μου σε λογαριασμό σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  Δεν μπορείτε να επιβαρυνθείτε για τη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό σε άλλη χώρα της ΕΕ περισσότερο από όσο επιβαρύνεστε για τη μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό στη χώρα σας.

  Οι επιβαρύνσεις για διάφορες πληρωμές  ποικίλλουν από τράπεζα σε τράπεζα. Ο μόνος κανόνας που ισχύει είναι ότι η επιβάρυνση για μεταφορά σε άλλη χώρα της ΕΕ δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από την επιβάρυνση για τον ίδιο τύπο συναλλαγής στο εσωτερικό της χώρας (εφόσον το μεταφερόμενο ποσό είναι μικρότερο από 50.000 ευρώ).

 • Το ιδιωτικό σύστημα συνταξιοδότησης της εταιρείας μου υπάγεται σε ταμείο συντάξεων άλλης χώρας της ΕΕ. Προστατεύονται τα συνταξιοδοτικά μου δικαιώματα;

  ΝΑΙ   - Οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ συστήνοντας ταμεία συντάξεων σε άλλη χώρα της ΕΕ. Έτσι, η εταιρεία σας μπορεί να εξοικονομεί πόρους και εσείς να έχετε καλύτερους όρους συνταξιοδότησης.

  Ανεξάρτητα από το εάν τα ταμεία συντάξεων είναι εγκατεστημένα στη δική σας ή άλλη χώρα της ΕΕ, οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες προληπτικής εποπείας για υψηλό βαθμό ασφάλειας. Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις επενδύσεις, για παράδειγμα, επιβάλλουν στα ταμεία να επενδύουν τα χρήματά σας κατά τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά σας.

Πιστώσεις, δάνεια και υποθήκες

 • Η σύζυγός μου και εγώ θέλουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στο Βέλγιο, όπου εργάζεται. Όμως, η τράπεζά της δεν συνυπολογίζει τον μισθό μου για την εξέταση της αίτησής της για ενυπόθηκο δάνειο (εγώ εργάζομαι στη Γαλλία). Μήπως πρόκειται για παράνομη διακριτική μεταχείριση;

  Οι τράπεζες στην ΕΕ λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη αιτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια βάσει του κινδύνου που ενέχει το προτεινόμενο δάνειο.

  Οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις με βάση την υπηκοότητα πολιτών της ΕΕ.  Ωστόσο, αν η χώρα διαμονής, καταγωγής ή εργασίας σας δεν είναι ίδια με τη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο που πρόκειται να υποθηκεύσετε, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες όσον αφορά τη χορήγηση ενυπόθηκου δανείου.

Ασφαλιστικός κλάδος

 • Όταν αγόρασα σπίτι στο εξωτερικό, αγόρασα και μια ασφάλεια τίτλων κυριότητας. Στη χώρα μου αυτή η ασφάλεια καλύπτει τα δικαστικά έξοδα σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα αναγνώρισης της ιδιοκτησίας. Το ασφαλιστικό συμβόλαιο για το νέο μου σπίτι δεν περιέχει ειδικούς όρους για δικαστικά έξοδα. Καλύπτονται τα έξοδα αυτά από την ασφάλεια;

  ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ   - Σε πολλές χώρες της ΕΕ, η ασφάλεια τίτλων κυριότητας είναι ξεχωριστή από την ασφάλεια για δικαστικά έξοδα. Ίσως χρειαστεί να αγοράσετε άλλη ασφάλεια για να καλύψετε τα δικαστικά έξοδα.

Βοήθεια και Συμβουλές

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης / Προβλήματα με δημόσιες αρχές