Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
 
	Lähetä Twitteriin
 
	Jaa Google+:ssa
 
	Jaa LinkedInissa

Usein kysyttyä – Autot


Euroopan kuluttajakeskuksen neuvontapalvelu on vastannut näihin sille lähetettyihin kysymyksiin. Haluaisitko sinäkin kysyä jotain? Ota yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen. English

Auton ostaminen ulkomailta

 • Asun Irlannissa, ja olen ostanut uuden auton Saksasta. Autossa taitaa olla vakava tekninen vika. Onko mitään tehtävissä?

  Jos jälleenmyyjältä ostamassasi uudessa autossa on vikaa, lue läpi kaikki takuuehdot (esimerkiksi valmistajan ja jälleenmyyjän takuita koskevat ehdot) ja tarkista, kattavatko takuut kyseessä olevan vian ja ovatko ne voimassa Irlannissa.

  Jos kyseessä on takuun piiriin kuuluva vika ja takuu on voimassa, ota yhteyttä jälleenmyyjään ja pyydä vian korjaamista tai hyvittämistä. Turvanasi on myös EU:n vähimmäistakuuaikoja koskeva lainsäädäntö. Takuuaika on yleensä kaksi vuotta.

 • Enkö voi tuoda autoa takaisin kotimaahani vanhasta autostani otetuilla rekisterikilvillä?

  ET – Se on laitonta.

 • Haluaisin ostaa auton EU:hun kuuluvasta naapurimaasta. Millaisen takuun siihen saa?

  Uudelle autollesi annetaan kaksi vuotta kestävä nk. laillinen takuu, kun ostat sen ammattikauppiaalta. Jos kyseessä on käytetty ajoneuvo, takuuaika saattaa olla vain yhden vuoden pituinen. Takuu kattaa valmistusviat, joista myyjä on vastuussa.

  Laillisen takuun lisäksi tuotteelle saatetaan antaa myös nk. kaupallinen takuu.

  EU:n lainsäädännön mukaan takuusta vastaavat kaikki valmistajan jälleenmyyjäverkostoon kuuluvat jälleenmyyjät riippumatta siitä, mistä EU-maasta auto on ostettu. Jos siis ostat auton Saksasta ja viet sen kotimaahasi Ranskaan, voit kääntyä kyseisen automerkin jälleenmyyjän puoleen kotipaikkakunnallasi, kun haluat korjauttaa valmistusvian tai hakea siitä hyvitystä (takuuajan puitteissa). Saksaan sinun ei tarvitse matkustaa.

 • Mistä asioista on otettava selvää, kun aikoo ostaa auton ulkomailta?

  Säännöt ja takuuajat riippuvat seuraavista asioista:

  • haluatko ostaa uuden vai käytetyn auton
  • onko myyjäyksityishenkilö vai elinkeinonharjoittaja
  • onko myyjän kotipaikka EU:n alueella.

  Paras oikeusturva sinulla on silloin, kun ostat uuden auton EU:n alueella toimivalta elinkeinonharjoittajalta.

 • Miten saan selville, mistä haluamani auton saa halvimmalla?

  Jos suunnittelet uuden auton ostamista, hintavertailussa apunasi on Euroopan komission vuosittain julkaisema raportti autojen hinnoista eri puolilla Eurooppaa English.

  Ota kuitenkin huomioon myös arvonlisäveron osuus:

  • Kun ostat uuden auton, maksettavaksesi tuleva lopullinen hinta muodostuu ostomaan verottomasta hinnasta sekä oman maasi arvonlisäverosta.
  • Kun ostat käytetyn auton, arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, jos myyjänä on yksityishenkilö. Jos myyjä taas on elinkeinonharjoittaja, maksat ostomaan paikallisen arvonlisäveron.
 • Miten saan väliaikaisen rekisterikilven, jotta voin ajaa kotiin ulkomailta ostamani auton?

  Kun autossasi on väliaikainen rekisterikilpi, voit siirtää toisesta maasta hiljattain ostamasi auton ajamalla siihen maahan, jossa aiot rekisteröidä sen. Saat kilven siitä EU-maasta, josta ostit auton.

  Saat pysyvän rekisterikilven siitä maasta, jossa rekisteröit auton.

  Tarvitset myös vakuutuksen, joka on voimassa kaikissa niissä maissa, joiden kautta ajat.

 • Miten vien kotiin ulkomailta ostetun uuden auton?

  Sinulla on seuraavat vaihtoehdot:

  • hinaat auton itse
  • ostat kuljetuspalvelun sellaiseen erikoistuneelta kuljetusyritykseltä
  • siirrät auton itse ajamalla. Tarvitset kuitenkin vakuutuksen, joka on voimassa kaikissa maissa, joiden läpi ajat, sekä väliaikaisen rekisterikilven. Nämä voit hankkia maasta, josta ostat auton. Myyjän pitäisi osata auttaa asiassa.
 • Mitä muodollisuuksia tarvitaan, jotta voin tuoda ulkomailta ostetun uuden autoni asuinmaahani?

  Sinun on käännyttävä oman maasi tulliviranomaisten puoleen ja tehtävä arvonlisäveroilmoitus sekä maksettava uuden autosi arvonlisävero.

  Lisäksi tarvitset autollesi vakuutuksen. Jos auto on käytetty, se on katsastettava. Auto on myös rekisteröitävä ja siitä on maksettava kaikki muut omassa maassasi vaadittavat verot, kuten käyttömaksu.

 • Mitä oikeuksia minulla on, jos ostan käytetyn auton henkilöltä, joka ei ole autokauppias, ja autossa on vikaa?

  Tässä tapauksessa oikeutesi ovat erittäin rajalliset. Kuluttajia koskeva lainsäädäntö ei koske yksityisiä kauppoja, vaan sitä sovelletaan vain silloin, kun myyjänä on liikeyritys ja ostajana kuluttaja. Yksityishenkilöiden kanssa kauppaa tehdessäsi sinun olisi siis oltava erittäin varovainen.

  Jos asiassa ei päästä sovintoon, voit harkita vahingonkorvauskanteen nostamista myyjää vastaan, mutta se saattaa osoittautua kalliiksi ja vaikeaksi.

 • Mitä oikeuksia minulla on, jos ostan käytetyn auton toisessa EU-maassa sijaitsevalta autokauppiaalta, ja autossa on vikaa?

  Vastaus riippuu siitä, mitä tietoja kauppias antoi autosta ostohetkellä ja millaisesta viasta on kyse.

  EU:n lainsäädännön mukaan tavaroiden täytyy olla laadultaan ja ominaisuuksiltaan tyydyttäviä. Se, mikä on tyydyttävää, riippuu tuotteiden ominaisuuksista ja siitä, mitä niiden myyjä tai tuottaja tai heidän edustajansa on tuotteesta kertonut.

  Jos autossa on huomattava vika, josta et tiennyt ostohetkellä, sinulla voi olla oikeus saada hyvitystä. Jos olet oikeutettu hyvitykseen, ota ensin yhteyttä myyjään ja tarkista, sopiiko hänelle, että viet auton korjattavaksi paikalliselle huoltamolle. Tämä sujuu yleensä ongelmitta, kun kyseessä on uusi auto, mutta voi olla vaikeampaa käytettyjen autojen tapauksessa.

Ostetun auton verotus

 • Asun Belgiassa ja olen aikeissa ostaa uuden auton Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Tiedän, että joudun asioimaan Belgian tullissa ja maksamaan Belgian arvonlisäveron. Hinta on merkitty ostokuittiin puntina. Kuinka arvonlisävero lasketaan, kun maksan sen maahan, jossa käytetään euroa?

  Tulli muuntaa puntina maksetun hinnan euroiksi. Maksat arvonlisäveroa 21 % ostohinnasta eli Belgiassa sovellettavan arvonlisäveroprosentin mukaan.

  Tulli laskee punnan arvon euroina ostokuittiin merkityn päivän kurssia käyttäen. Ostokuitin puuttuessa käytetään ostotilaukseen merkittyä päivää.

 • Mitä tapahtuu arvonlisäverolle, kun ostan auton toisesta EU-maasta?

  Jos ostat uuden auton toisesta EU-maasta, et maksa tuon toisen maan arvonlisäveroa. Maksat paikallisen arvonlisäveron, kun viet auton maahan, jossa aiot rekisteröidä sen.

  Jos myyjänä on yksityishenkilö eikä autoja myyvä elinkeinonharjoittaja, hän voi anoa takaisin arvonlisäveroa, jonka hän maksoi ostaessaan auton uutena. Näin arvonlisäveroa ei makseta kahdesti samasta ajoneuvosta.

  Jos ostat käytetyn autonelinkeinonharjoittajalta, maksat siitä arvonlisäveron myyjän sijaintimaassa sovellettavan prosentin mukaan. Jos ostat käytetyn auton yksityishenkilöltä, arvonlisäveroa ei peritä.

 • Olen aikeissa ostaa auton, joka on kolme kuukautta vanha ja jolla on matkamittarin mukaan ajettu jo 3 500 km. Autoa myydään minulle uutena. Onko tämä laillista?

  KYLLÄ – EU:ssa myytävä auto katsotaan uudeksi, jos

  • saat sen haltuusi alle kuusi kuukautta sen jälkeen, kun sillä on ajettu ensimmäisen kerran

  tai

  • sillä on ajettu alle 6 000 km.


  Auto katsotaan käytetyksi, jos

  • saat sen haltuusi yli kuusi kuukautta sen jälkeen, kun sillä on ajettu ensimmäisen kerran

  ja

  • sillä on ajettu yli 6 000 km.

Auton vuokraaminen ulkomailla

 • Mistä asioista on otettava selvää, kun aikoo vuokrata auton ulkomailla?

  Huolehdi seuraavista asioista:

  • tiedät korvausvastuusi määrän, jos joudut onnettomuuteen
  • tutkit auton huolellisesti (autovuokraamon edustajan läsnäollessa), kun otat auton vastaan ja kun palautat sen
  • pyydät ennen lähtöäsi kirjallisen lausunnon siitä, että auto palautettiin hyvässä kunnossa.
Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua?

Neuvontapalvelu kertoo oikeuksistasi EU:ssa

Apua julkisten elinten kanssa ilmenneiden ongelmien ratkaisuun