Cale de navigare

Actualizare : 07/05/2015

travel

Costurile de roaming

Când utilizaţi telefonul mobil în alte ţări din UE (pentru a efectua apeluri, trimite mesaje sau naviga pe internet), tariful aplicat de operator nu poate depăşi un anumit prag.

Peste tot în UE, „eurotariful” pentru roaming English permite stabilirea unui plafon pentru aceste servicii, astfel încât consumatorii să nu fie nevoiţi să plătească preţuri excesive.

Tarifele maxime pentru apeluri, mesaje, internet (descărcare de date) sunt următoarele:

 

1 iulie 2012

1 iulie 2013

1 iulie 2014

Apeluri efectuate (pe minut)

0.29 euro

0.24 euro

0.19 euro

Incoming voice calls (per minute)

0.08 euro

0.07 euro

0.05 euro

SMS-uri trimise (pe SMS)

0.09 euro

0.08 euro

0.06 euro

Internet (descărcare de date, pe MB*)

0.70 euro

0.45 euro

0.20 euro

* Plafonul este stabilit pe MB, dar veţi fi facturat pentru fiecare kilobit utilizat.
Preţurile nu includ TVA.

Aceste plafoane tarifare li se aplică tuturor consumatorilor, cu excepţia cazului în care aceştia au optat pentru un serviciu sau un pachet diferit. Desigur, furnizorul are libertatea de a oferi tarife mai avantajoase, aşa încât nu ezitaţi să comparaţi ofertele.

Pentru detalii privind situația din fiecare țară, puteți contacta autoritatea națională de reglementare English.

Informaţii despre tarife

Când treceţi frontiera unui stat membru al UE, operatorul de telefonie mobilă trebuie să vă trimită un mesaj prin care să vă informeze care sunt preţurile pe care urmează să le plătiţi când efectuaţi apeluri telefonice, când trimiteţi SMS-uri sau când vă conectaţi la internet (pentru a descărca date), în ţara respectivă.

Protecţie împotriva facturilor exorbitante

Pentru a vă proteja împotriva facturilor exagerat de mari, s-a stabilit o limită pentru volumul de date descărcate pe mobil în regim de roaming. Dacă nu contactaţi operatorul pentru a stabili o altă limită, aceasta corespunde valorii de 50 de euro. Veţi primi un mesaj de avertizare în momentul în care atingeţi 80% din limita convenită.

Caz real

Stop facturilor exorbitante

Aniko, din Ungaria, utilizează intens aplicaţiile disponibile pe smartphone: ascultă muzică pe internet, se conectează la reţele de socializare şi caută restaurante şi magazine cu ajutorul hărţilor on-line. Când a plecat în vacanţă în Grecia, a uitat să dezactiveze actualizările efectuate automat pe smartphone. Chiar dacă aceasta presupune anumite costuri, Aniko nu riscă să primească o factură uriaşă. Dacă nu solicită un plafon superior, transferul de date în regim de roaming va fi blocat automat când factura atinge valoarea de 50 de euro (plus TVA).

Ce puteţi face dacă aveţi probleme

Dacă aveţi motive să credeţi că furnizorul nu v-a respectat drepturile în în momentul în care a stabilit preţurile şi condiţiile pentru serviciile în regim de roaming:

  • contactaţi furnizorul/vânzătorul pentru a-i reaminti care sunt drepturile dumneavoastră şi obligaţiile English sale şi pentru a-i cere să soluţioneze problema, înainte să fiţi nevoit să recurgeţi la alte măsuri
  • dacă nu sunteţi mulţumit de răspunsul oferit de furnizorul de servicii, puteţi contacta autorităţile naţionale de reglementare English. Acestea vor fi în măsură să soluţioneze disputa, deoarece dispun, de cele mai multe ori, de proceduri speciale şi pot acţiona rapid şi echitabil. Le puteţi trimite reclamaţii privind termenii şi condiţiile, calitatea serviciilor, accesul la servicii şi reţele, serviciile în regim de roaming.

Caz real

Nu îi permiteţi furnizorului de servicii să vă suprataxeze

Birgit din Danemarca a fost în vacanţă în Italia şi şi-a folosit smartphone-ul pentru a ţine legătura cu prietenii. La sfârşitul sejurului, a primit o factură uriaşă. A contactat furnizorul şi i-a amintit de plafoanele şi preţurile maxime prevăzute de normele UE şi a cerut o recalculare a facturii. Birgit a primit o nouă factură revizuită în consecinţă.

Ajutor

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

autoritatea naţională de reglementare

Contactaţi autoritatea naţională de reglementare din ţara în care îşi are sediul operatorul dumneavoastră de telefonie mobilă, dacă aveţi probleme sau întrebări legate de noile limite.