Navigációs útvonal

Frissítve : 17/03/2015

travel

Barangolási díjak

Amikor Ön mobiltelefonját egy másik EU-tagországban használja - hívást kezdeményez vagy fogad, szöveges üzenetet (SMS-t) küld, vagy internetezik –, a mobilszolgáltató nem számíthat fel Önnek tetszőlegesen magas összeget a kérdéses szolgáltatásért.

A barangolásra vonatkozó ún. eurotarifa English Unió-szerte érvényes díjkorlátozás, amely megakadályozza, hogy a fogyasztóknak túl magas árat kelljen fizetniük a roamingszolgáltatásokért.

A barangolásos mobilhívások, SMS-küldés és internetezés (adatletöltés) után fizetendő maximális tarifák:

 

2012. július 1.

2013. július 1.

2014. július 1.

Kezdeményezett hívások (percdíj)

0,29 EUR

0,24 EUR

0,19 EUR

Fogadott hívások (percdíj)

0,08 EUR

0,07 EUR

0,05 EUR

SMS-küldés (üzenetenként)

0,09 EUR

0,08 EUR

0,06 EUR

Internetezés (adatletöltés, megabyte-onként*)

0,70 EUR

0,45 EUR

0,20 EUR

* A tarifa maximális értéke megabyte-onként (MB) van megadva, de a fogyasztásért fizetendő díjat a szolgáltató a felhasznált kilobyte-onként (kB) számítja fel.
A megadott tarifák áfa nélkül értendők.

A fentiekben ismertetett díjkorlátozások mindenkire vonatkoznak. Kivételt csak azok a mobiltulajdonosok képeznek, akik különleges szolgáltatást vagy csomagot vásárolnak szolgáltatójuktól. Természetesen a szolgáltatók a feltüntetetteknél alacsonyabb tarifákat is kínálhatnak, megéri tehát tájékozódni a legjobb ajánlatokról.

Országspecifikus kérdésekkel kapcsolatban az illetékes nemzeti szabályozó hatóságoktól English lehet részletes tájékoztatást kérni.

Díjtájékoztató

Amikor Ön más uniós országba utazik, szolgáltatójának a határ átlépésekor SMS-ben tájékoztatnia kell Önt a külföldi hívásindítás és -fogadás, SMS-küldés, valamint a mobiltelefonos internetezés (adatletöltés) helyi díjszabásáról.

Védelem a „számlasokk” ellen

Annak érdekében, hogy a mobiltulajdonosoknak ne kelljen csillagászati összegeket kifizetniük az adatátviteli barangolási szolgáltatásokért, a szabályok világszerte korlátozzák a mobiltelefonra letölthető adatok mennyiségét: Ön egyszerre csak 50 euró értékben (vagy - más valutában - ezzel egyenértékű összegben) tölthet le adatokat mobiljára, kivéve ha szolgáltatójával ettől eltérő díjkorlátban állapodott meg. Amikor a megállapodásukban szereplő értékhatár 80%-át eléri, figyelmeztető üzenetet kap mobilszolgáltatójától.

Konkrét eset

Hogy a barangolás ne kerüljön többe, mint az utazás

Anikó magyar állampolgár, aki számos alkalmazást használ okostelefonján: zenét tölt le, közösségi hálózatok tagjaként tart kapcsolatot barátaival, és online térképszolgáltatás segítségével néz utána, melyik boltot vagy éttermet válassza. Amikor szabadságát Görögországban töltötte, elfelejtette kikapcsolni okostelefonján az automatikus frissítési szolgáltatást. Hála a vonatkozó szabályoknak, Anikónak nem kell attól tartania, hogy a figyelmetlenségért borsos árat kell majd fizetnie: hacsak nem állapodott meg másként mobilszolgáltatójával, az adatátviteli barangolást a szolgáltató automatikusan megszakította az 50 eurós (plusz áfa) díjkorlát elérésekor.

Ha probléma adódik

Ha Ön azt gyanítja, hogy szolgáltatója megsértette azokat a jogokat, melyek Önt a fentiek alapján a barangolási szolgáltatások díjszabása és feltételei tekintetében megilletik, a következőket tanácsoljuk:

  • Lépjen kapcsolatba a szolgáltatóval/kereskedővel, hívja fel a figyelmét az Önt megillető jogokra és az általa teljesítendő kötelezettségekre English, és kérje meg, hogy orvosolja a szóban forgó problémát, mielőtt Ön további lépéseket lenne kénytelen tenni az ügyben.
  • Ha nem találja kielégítőnek a szolgáltató/kereskedő válaszát, segítségért fordulhat az illetékes nemzeti szabályozó hatósághoz English. Elképzelhető, hogy a hatóság megoldást tud találni a helyzetre. A nemzeti szabályozó hatóságok számos esetben külön eljárásokat léptettek életbe annak érdekében, hogy a vitás ügyekre méltányos és gyors megoldást találjanak. Ha Önnek panasza van a szerződési feltételek, a szolgáltatás minősége, a hálózatokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés vagy a barangolási szolgáltatások tekintetében, forduljon bátran hazája szabályozó hatóságához.

Konkrét eset

Ne hagyja magát kifosztani

Birgit dán állampolgár. Olaszországi szabadságáról hazaérve borsos számlát kapott azok után a barangolási szolgáltatások után, amelyeket okostelefonjáról vett igénybe, hogy nyaralása alatt kapcsolatot tartson barátaival és ismerőseivel. Birgit nem hagyta annyiban a dolgot: a szolgáltatóhoz fordult, felhívta figyelmét az uniós szabályok által életbe léptetett díjkorlátozásokra, és a számla felülvizsgálatát kérelmezte. A szolgáltató a szabályoknak megfelelően módosította a kiszámlázott tételek díját, és új számlát állított ki Birgit részére.

EU-jogszabályok

  • Barangolási rendelet English
Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

nemzeti szabályozó hatóságáhhoz

Kérdése vagy problémája van az új díjkorlátozásokkal kapcsolatban? Forduljon tanácsért, illetve segítségért a mobilszolgáltató székhelye szerinti EU-tagállam nemzeti szabályozó hatóságáhhoz.