Navigacijski put

Ažurirano : 07/05/2015

travel

Cijene mobilnog roaminga

Kada u drugoj državi članici telefonirate, šaljete tekstne (SMS) poruke ili se priključujete na internet mobilnim telefonom, vašem su mobilnom operateru određene gornje granice cijena u naplaćivanju usluga.

U cijelom EU-u postoji „eurotarifa” za roaming English, što znači da su određene gornje granice cijena tih usluga kako bi se zaustavilo zaračunavanje prekomjerno visokih cijena.

Najviše tarife za pozive, tekstne poruke i priključivanje na internet (preuzimanje podataka) iznose:

 

1. srpnja 2012.

1. srpnja 2013.

1. srpnja 2014.

Odlazni pozivi (po minuti)

€0.29

€0.24

€0.19

Dolazni pozivi (po minuti)

€0.08

€0.07

€0.05

Odlazne tekstne poruke (po SMS-u)

€0.09

€0.08

€0.06

Preuzimanje podataka s interneta (po megabajtu*)

€0.70

€0.45

€0.20

* Navedena cijena vrijedi za megabajt, ali će vam se računati potrošeni kilobajti.
Cijene su bez PDV-a.

Gornje granice cijena vrijede za sve osim ako su se odlučili za posebnu uslugu ili paket. Vaš mobilni operater može vam, naravno, ponuditi i niže tarife, stoga valja usporediti ponude.

Za detaljnije informacije o pojedinoj zemlji obratite se nadležnom nacionalnom regulatornom tijelu English.

Obavijest o cijenama

Po prelasku unutarnje granice EU-a mobilni vas operater mora tekstnom porukom obavijestiti o cijenema odlaznih i dolaznih poziva, tekstnih poruka i korištenja internetom (preuzimanje podataka) u državi članici u koju ste upravo ušli.

Bez neugodnih iznenađenja zbog prevelikog računa

Da biste bili zaštićeni od prevelikih računa za prijenos podataka u roamingu, količina podataka preuzetih putem mobilnog uređaja u cijelom je svijetu ograničena na 50 EUR (ili u protuvrijednosti u drugoj valuti), osim ako s mobilnim operaterom dogovorite drugo ograničenje. Kada dosegnete 80 % tog ograničenja, dobit ćete upozorenje.

Primjer

Više nećete nenamjerno imati goleme troškove zbog roaminga

Aniko iz Mađarske na svojem pametnom telefonu koristi brojne aplikacije, primjerice servise za prijenos glazbe strujanjem, društvene mreže putem kojih je u kontaktu s prijateljima i internetske zemljovide za pronalaženje restorana. Tijekom ljetovanja u Grčkoj zaboravila je na mobilnom telefonu isključiti automatsko ažuriranje podataka. No više se ne mora bojati da će nenamjerno nakupiti goleme troškove na računu jer, ako s operaterom ne dogovori drugačije, trošak prijenosa podataka u roamingu automatski joj je ograničen na 50 EUR (bez PDV-a).

Što činiti u slučaju poteškoća

Ako vjerujete da mobilni operater krši vaša prava povezana s cijenom i uvjetima usluge roaminga:

  • obratite se operateru ili prodavatelju ukazujući na svoja prava i njihove obveze English te ih zatražite da riješe problem prije nego što budete prisiljeni poduzeti daljnje korake
  • ako odgovor operatera nije zadovoljavajući, obratite se relevantnim nacionalnim regulatornim tijelima English; oni bi mogli imati nadležnost za rješavanje spora; u mnogim slučajevima već imaju razrađene postupke i probleme rješavaju brzo i pravedno; njima možete predati pritužbe na uvjete i kvalitetu usluga, pristup mrežama i uslugama te na usluge roaminga.

Primjer

Vaš vam operater ne smije slati prevelike račune

Nakon povratka s odmora u Italiji, Dankinja Birgit dobila je velik račun za korištenje interneta preko pametnog telefona tijekom boravka u Italiji. Obratila se svojem operateru i upozorila ga na najviše tarife uređene propisima EU-a te zatražila da još jednom pregleda naplaćene troškove. Nakon toga je dobila nov račun s ispravljenim cijenama.

Zakonodavstvo EU

Pomoć i savjeti

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

nacionalnom regulatoru

U slučaju problema ili pitanja povezanih s novim ograničenjima obratite se nacionalnom regulatoru u državi članici u kojoj je sjedište vašeg mobilnog operatera.