Navigointipolku

Päivitetty : 07/05/2015

travel

Verkkovierailumaksut

Kun käytät matkapuhelintasi toisessa EU-maassa, puhelinoperaattorit eivät voi laskuttaa siitä kohtuuttomia hintoja.

Verkkovierailujen hintakattoasetus EU:n alueella tarkoittaa, että puheluille, tekstiviesteille ja mobiilidatapalveluille on asetettu eurotariffi English eli enimmäishinta.

Puhelujen, tekstiviestien ja datasiirron enimmäishinnat

 

1.7.2012

1.7.2013

1.7.2014

Ulkomailla soitetut puhelut (minuutilta)

0,29 €

0,24 €

0,19 €

Ulkomailla vastaanotetut puhelut (minuutilta)

0,08 €

0,07 €

0,05 €

Ulkomailla lähetetyt tekstiviestit (kpl)

0,09 €

0,08 €

0,06 €

Datasiirto (Mt)

0,70 €

0,45 €

0,20 €

* Enimmäishinta on megatavulta, mutta maksu peritään siirrettyjen kilotavujen mukaan.
Hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa.

Enimmäishinnat ovat voimassa kaikille asiakkaille, elleivät he ole valinneet eri verkkovierailupakettia. Operaattorit saavat vapaasti tarjota myös halvempia hintoja, joten hintojen vertailu kannattaa.

Tarkempaa maakohtaista tietoa saat kansalliselta sääntelyviranomaiselta English.

Hintojen ilmoittaminen

Toiseen EU-maahan siirryttäessä matkapuhelinoperaattorin täytyy ilmoittaa tekstiviestillä soitettujen ja vastaanotettujen puhelujen, tekstiviestien ja datasiirron hinnoista kyseisessä EU-maassa.

Hintakatto suojaa jättilaskuilta

Jotta välttyisit ikäviltä yllätyksiltä datasiirtojen verkkovierailujen laskutuksessa, datasiirrot matkapuhelimiin keskeytyvät, kun niiden arvo ylittää 50 euroa. Rajoitus on maailmanlaajuinen ja se on automaattinen, ellet ole sopinut operaattorisi kanssa toisin. Operaattori varoittaa, kun 80 prosenttia sovitusta datamäärästä on tullut täyteen.

Esimerkkitapaus

Ei enää valtavia yllätyslaskuja

Unkarilainen Aniko käyttää useita älypuhelimensa sovelluksia: musiikin suoratoistopalveluja, yhteisöpalveluja yhteydenpitoon ja karttoja kauppojen ja ravintoloiden löytämiseen. Lomallaan Kreikassa hän unohtaa kytkeä pois päältä älypuhelimensa automaattiset päivitykset. Mutta jättilasku ei pääse yllättämään: mikäli hän ei ole toisin sopinut operaattorinsa kanssa, hänen verkkovierailudatasiirtojensa automaattinen laskutuskatto on 50 euroa (plus arvonlisävero).

Mitä voi tehdä, kun jokin menee pieleen

Toimi näin, jos epäilet operaattorisi loukanneen oikeuksiasi verkkovierailuhintoihin ja ehtoihin liittyen:

  • Ota yhteyttä palveluntarjoajaan tai myyjään ja muistuta heitä oikeuksistasi ja heidän velvoitteistaan English ja kehota heitä ratkaisemaan asia ennen kuin sinun on pakko viedä se eteenpäin.
  • Ellei palveluntarjoaja toimi velvoitteidensa mukaisesti, ota yhteyttä kansallisiin sääntelyviranomaisiin English. Sääntelyviranomaiset saattavat pystyä ratkaisemaan kiistan. Viranomaisilla on usein kyseisen alan palveluntarjoajia varten erityismenettelyjä, ja ne pystyvät ratkaisemaan kiistoja nopeasti ja oikeudenmukaisesti. Voit tehdä niille valituksia, jotka koskevat sopimusehtoja, palvelujen laatua, verkon ja palvelujen saatavuutta jne.

Esimerkkitapaus

Älä anna palveluntarjoajasi laskuttaa sinua liikaa

Tanskalainen Birgit oli Italian-lomansa aikana yhteydessä ystäviinsä älypuhelimellaan. Loman jälkeen hän sai valtavan puhelinlaskun. Hän huomautti palveluntarjoajalleen EU:n verkkovierailusääntöjen määrittämistä hintakatoista ja pyysi, että hänen laskunsa tarkistettaisiin. Tämän jälkeen hän sai uuden laskun, jonka summa oli muutettu hintakaton mukaiseksi.

EU-lainsäädäntö

Apua ja neuvoja

Apua ja neuvoja

Pyydä asiantuntija-apua

sääntelyviranomaiseen

Jos sinulla ilmenee ongelmia tai kysyttävää liittyen verkkovierailujen enimmäishintoihin, ota yhteyttä sääntelyviranomaiseen siinä EU-maassa, jossa matkapuhelinoperaattorisi sijaitsee.