Navigációs útvonal

Megosztás! 
	Megosztás Facebookon!
  
	Megosztás Twitteren!
  
	Megosztás Google-n!
  
	Megosztás LinkedIn-en!

Vásárlás

Frissítve : 14/03/2014

A vásárlástól való elállás joga

2014. június 13-tól EU-szerte új szabályok lépnek életbe a fogyasztói jogok terén. Tájékozódjon Ön is a fogyasztókat megillető új jogokról English és a többi változásról.

Hibátlan az áru, de Ön meggondolta magát? 7 napig elállhat a vásárlástól.

Az Európai Unióban a vásárlókat megilleti a jog, hogy az interneten megrendelt termékek megvételétől hét munkanapon belül elálljanak.

Ez a hétnapos gondolkodási idő a megvásárolt termék átvételének napján veszi kezdetét.

Önnek ezen az időszakon belül minden további nélkül joga van ahhoz, hogy bármilyen okból meggondolja magát a vásárlást illetően.

Ebben az esetben a kereskedőnek 30 napon belül vissza kell fizetnie Önnek a vételárat. Ha Ön szállítási költséget is fizetett, a kereskedőnek a vételáron felül azt is meg kell térítenie az Ön részére.

A fentiek azokra a termékekre vonatkoznak, melyeket Ön nem üzletben, hanem például telefonon, faxon, az interneten vagy csomagküldő szolgálattól rendelt meg.

Noha Önnek jogában áll a vételárat visszakapnia, ha  visszaküldi az interneten vásárolt árut a kereskedőnek, a felmerülő postaköltséget Önnek kell viselnie.

Néhány termék kivételt képez

A hétnapos gondolkodási idő nem vonatkozik a következő árucikkekre:

  • repülő-, vonat- és koncertjegyek, valamint szállodafoglalás,
  • rendszeresen házhoz szállított élelmiszerek és italok (például a tejesember által hozott tej vagy az élelmiszerbolt által házhoz szállított áru).

Konkrét eset

Érdemes tudni, hogy a vásárlástól nem minden esetben lehet elállni

Jane Írországban él. Egy alkalommal az interneten jegyet vett a U2 együttes helyi koncertjére. Másnap értesült arról, hogy a koncert idején külföldre kell utaznia, ezért megpróbálta lemondani a jegyrendelést. Az internetes jegyeladást végző cég azonban nem volt hajlandó a megrendelést törölni és a jegy árát visszatéríteni.

Az uniós jogszabályok értelmében a vevőknek hét napig joguk van arra, hogy a távértékesítés Deutsch English español français italiano révén – az interneten, telefonon vagy csomagküldő szolgálattól – megvásárolt termékek megvételétől elálljanak. Ez alól azonban vannak kivételek.

A nyaralással, utazással, szállással és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos foglalások lemondása esetén a terméket értékesítő kereskedőnek nem kell visszatérítenie Önnek a befizetett árat.

A magáneladótól vett termékek nem tartoznak a szabályozás hatálya alá

Ha Ön nem cégtől, hanem magánszemélytől vesz meg valamilyen árut, az adásvételre nem vonatkoznak a fent ismertetett fogyasztóvédelmi szabályok. Önnek a magánszemélytől vásárolt termékek esetében nincs joga arra, hogy hét napon belül meggondolja magát a vétellel kapcsolatban.

További segítségre van szüksége?

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a keresett információt? Megoldandó problémája adódott?

Footnote

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Retour au texte en cours.