Навигационна пътека

Споделете по 
	Споделете по „Facebook“
  
	Споделете по „Twitter“
  
	Споделете в Google+
  
	Споделете в linkedIn

Пазаруване

Актуализация : 14/03/2014

Връщане на нежелани стоки

На 13 юни 2014 г. влизат в сила нови правила относно правата на потребителите в целия ЕС. Научете повече за вашите нови права English и за други промени.

7 дни за анулиране на покупка за стоки в добро състояние

В ЕС имате право да анулирате вашата онлайн покупка в рамките на седем работни дни.

Този седемдневен „период за размисъл“ започва в деня , в който получите вашия продукт.

Можете да решите да анулирате вашата поръчка поради каквато и да е причина в рамките на този период дори ако просто сте си променили мнението.

Продавачът е длъжен да ви възстанови заплатените суми в рамките на 30 дни. Възстановената сума трябва да включва всички направени от вас разходи за покупката.

Това правило се отнася за случаите, в които купувате стоки извън магазин (например по телефон, факс, по пощата, както и по интернет).

Въпреки че имате право на възстановяване на заплатената сума, вие ще трябва да заплатите разходите за изпращане обратно на продавача на закупените онлайн стоки.

Продукти изключение от правилото

Седемдневният „период за размисъл“ не се отнася до:

  • билети за самолет, влак или концерт или за резервации в хотел;
  • храна и напитки, които сте получили чрез обикновена доставка (например доставки от млекар или супермаркет).

Лична история

Имайте предвид, че не можете да си променяте мнението за някои видове стоки

Джейн купува билет онлайн за концерт на U2 в Ирландия. На следващия ден разбира, че ще отсъства от страната в деня на концерта и опитва да анулира своята покупка. Онлайн продавачът обаче отказва да анулира поръчката и да възстанови заплатената сума.

Съгласно законите на ЕС в рамките на седем дни имате право да анулирате направените от вас онлайн или посредством други методи за „дистанционни продажби“ Deutsch English español français italiano (като например телефон или пощенска заявка) покупки. Въпреки това съществуват изключения.

При резервация на ваканция , пътуване , хотел или дейности за развлечение продавачът не е длъжен да ви възстанови разходите, в случай че анулирате вашата заявка.

Частните продажби също са изключение

Ако купувате стоки от частно лице, а не от предприятия, трансакцията не влиза в обхвата на същото потребителско законодателство. Нямате законно право да промените мнението си в рамките на седем дни след поръчката.

Все още се нуждаете от помощ?

Все още се нуждаете от помощ?

Не можете да намерите информацията, която търсите? Имате проблем?

Footnote

В този случай 27-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.