Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Pogosta vprašanja – Nakupovanje v tujini


Vprašanja smo poslali evropski mreži centrov za varstvo potrošnikov, ki je nanje tudi odgovorila. Imate še kakšno vprašanje? Obrnite se na evropski potrošniški center v vaši državi. English

Valuta in DDV

 • Ali je pri nakupu v drugi državi EU obvezno plačilo DDV?

  DA   – Brezcarinsko nakupovanje, denimo na letališčih, je samo za rezidente držav zunaj EU, ki potujejo na destinacije zunaj EU. Rezidenti držav EU morajo plačati DDV, tudi če nakupujejo v drugi državi EU.

  Včasih ste za nakup vozila v drugi državi EU lahko oproščeni plačila DDV.

 • Ali lahko v vseh evropskih državah plačujem z evri?

  NE   – V Evropski uniji je trenutno 28 držav, vendar jih samo 18 uporablja evro. Te države so: Avstrija, Belgija, Ciper, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Španija.

  Druge se bodo evrskemu območju še pridružile.

Preklic nakupa

 • Prejel sem pisno ponudbo iz prodajalne pohištva. Pogodbo o nakupu sem podpisal v prodajalni, zdaj pa sem se premislil. Ali lahko odpovem naročilo?

  Potrebujete soglasje prodajalca. Čeprav so vam najprej poslali pisno ponudbo, ste v trgovini podpisali pogodbo in ta je veljavna. Natančno preberite pogoje pogodbe in preverite, ali je možno naročilo odpovedati.

Popravila, zamenjave, vračilo denarja

 • Barva sedežne garniture je nekaj mesecev po nakupu začela bledeti. V prodajalni pravijo, da je to zaradi potenja, kar se mi zdi nesprejemljivo. Kaj naj naredim?

  Po zakonodaji EU ima vsak izdelek, ki ste ga kupili v prodajalni v EU dveletno garancijsko dobo dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska. V tem obdobju je za kakršno koli napako izdelka odgovoren prodajalec. Sedežno garnituro lahko torej uporabljate normalno, ne da bi se pojavile napake.

  Vendar je usnje občutljiv material, ki ga zlahka poškoduje znoj ali uporaba napačnih čistil. V takem primeru vas mora prodajalec že pri nakupu opozoriti, da izdelek potrebuje posebno nego.

 • Izdelke, ki sem jih kupil v spletni trgovini, nisem prejel ali pa so prispeli poškodovani. Kaj naj naredim?

  Pri spletnem nakupu imate enake pravice kot pri nakupu v trgovini:          

  • če ste kupili blago nezadovoljive kakovosti, ste upravičeni do popravila ali nadomestila blaga oziroma povračila ali znižanja cene – odvisno od okoliščin.
  • vse informacije o izdelkih ali storitvah morajo biti točne in nezavajajoče. Če ste dobili lažne ali zavajajoče informacije, ste upravičeni do povračila.

  Preverite pogoje in politiko vračanja izdelkov na spletni strani prodajalca. Od prodajalca zahtevajte rešitev težave. Če z odgovorom niste zadovoljni in ima prodajalec sedež v EU, lahko poiščete pomoč pri evropskem potrošniškem centru English v vaši državi.

 • Moj novi telefonski aparat ne dela. Na koga naj se obrnem: na prodajalca ali proizvajalca?

  To je odvisno od tega, katero od dveh vrst garancij dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska želite uporabiti: pravno garancijo ali tržno garancijo.

  Pravna garancija zavezuje prodajalca, veljavna je dve leti in velja za izdelke, kupljene v EU.

  Prodajalec oziroma proizvajalec vam lahko zagotovi tudi tržno garancijo, katere pogoji so navedeni v pogodbi. Pogoji tržne garancije lahko ponujajo več prednosti kot pogoji pravne garancije, vendar tržna garancija ne nadomesti dveletne pravne garancije. Če ste pri nakupu izdelka dobili enoletno tržno garancijo, lahko še vedno uporabite dveletno pravno garancijo, če želite izdelek reklamirati po več kot enem letu in manj kot dveh letih od nakupa.

 • Moj televizijski sprejemnik se ne prižge, čeprav sem ga kupil šele pred tremi meseci. Trgovini, kjer sem ga kupil, ne zaupam več – ali lahko zahtevam povračilo denarja?

  NE, NE TAKOJ  – Po predpisih EU vam mora prodajalec ponuditi popravilo ali nadomestilo pokvarjenega televizorja. Če je oboje nemogoče (ker bi bilo za prodajalca predolgotrajno ali predrago), lahko zahtevate povračilo.

 • Od potujočega trgovca sem kupil kuhinjo, vendar nisem prejel vseh sestavnih delov.  Kaj naj naredim?

  EU s posebnimi predpisi dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska ureja nakup izdelkov pri trgovcih, ki vas obiščejo na domu ali delovnem mestu ali svoje izdelke predstavijo na nekem drugem kraju zunaj svojega poslovnega sedeža.

  Preberite pogoje v pogodbi, ki določajo dostavo izdelka. Če je potekel rok za dostavo, naveden v pogodbi, se morate pisno pritožiti pri trgovcu. Če ima trgovec sedež v drugi državi EU, se obrnite na evropski potrošniški center English v vaši državi.

 • Pred dobrim letom sem kupil telefonski aparat, ki se je pokvaril in ga prodajalec noče brezplačno popraviti. Ali za aparat velja dveletna pravna garancija?

  Pravna garancija velja dve leti po vsej EU, vendar pod določenimi pogoji.

  Zajema vse napake, ki so že bile navzoče pri dostavi izdelka in ki se pojavijo v obdobju dveh let. Najpomembnejše je obdobje prvih šest mesecev po nakupu:

  • Vse napake, ki se pojavijo v tem obdobju, se bodo štele, kot da so bile navzoče že pri dostavi. Prodajalec mora nato brezplačno popraviti ali nadomestiti telefonski aparat (ali vrniti kupnino, če  popravilo ali nadomestilo ni mogoče).
  • Po šestih mesecih je prodajalec še vedno lahko odgovoren za napake, ki se pojavijo v dveletnem garancijskem obdobju. Če prodajalec temu ugovarja, morate dokazati, da je napaka obstajala že pri dostavi izdelka. To je pogosto težko dokazljivo in verjetno mora pri tem sodelovati tudi tehnični strokovnjak.
 • Prodajalec v Španiji je pripravljen popraviti moj fotografski aparat. Kdo bo plačal stroške poštnine?

  Po predpisih EU dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska za stroške popravila ali nadomestila izdelka z napako v zakonitem dveletnem garancijskem roku ni odgovoren kupec. V stroških so vključeni tudi stroški pošiljanja. Načeloma mora torej prodajalec kriti vse stroške pošiljanja (ko vi pošljete aparat prodajalcu in vam prodajalec vrne aparat).

  Vendar pa lahko prodajalec želi preveriti, ali je imel fotografski aparat napako že pri nakupu. V tem primeru boste mogoče sami krili stroške pošiljanja, ki pa vam jih bo prodajalec povrnil, če bo ugotovil, da ste dejansko kupili aparat z napako.

 • Vrata omare, ki sem jo kupil, se ne zapirajo pravilno. Omara je bila zelo draga, zato sem zahteval nadomestno omaro, vendar prodajalec želi samo popraviti tečaj. Ali lahko sam izbiram med popravilom ali nadomestnim izdelkom?

  DA   – Sami lahko zahtevate popravilo ali nadomestilo okvarjenega izdelka, razen če to ni mogoče ali je izjemno drago za prodajalca. Če gre za manjšo napako, kot v vašem primeru, bi bilo popravilo hitrejše.

 • Živim v Združenem kraljestvu in sem v Španiji kupil fotografski aparat, ki ne dela. Kaj naj naredim?

  Po predpisih EU dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska  mora kupljeno blago ustrezati opisu in namenu ter biti ustrezne kakovosti.

  Če imate dokazilo o plačilu s prodajalčevimi podatki, ga najprej pokličite in mu razložite težavo. Zahtevajte popravilo fotografskega aparata ali nadomestni aparat. Če to ni mogoče, zahtevajte vračilo denarja.

  Če z odgovorom prodajalca niste zadovoljni, se lahko obrnete na vaš evropski potrošniški center English ali na potrošniški center v državi, v kateri ste aparat kupili.

Garancija

 • Kdaj se začne dveletno garancijsko obdobje?

  Dveletno garancijsko obdobje se začne na dan, ko ste postali lastnik proizvoda, torej ko ste v trgovini kupili izdelek. Če ste izdelek plačali, vendar ste ga prejeli pozneje, se dveletno garancijsko obdobje začne na dan dostave.

  Zato shranite dokazila o plačilu in dostavi blaga.

 • Pred dobrim letom sem kupil računalnik, ki se je pokvaril. Prodajalec se strinja, da gre za napako, vendar ga noče brezplačno popraviti, ker je proizvajalčeva garancija veljavna samo eno leto. Kaj naj naredim?

  Vaš prodajalec omenja tržno garancijo, ki je drugačna od pravne garancije. Slednja prodajalca zavezuje dve leti.

  Če se prodajalec strinja, da ima računalnik napako, ga mora brezplačno popraviti ali nadomestiti ter zadevo urediti s proizvajalcem.

Nakup storitev

 • Na nemškem spletišču želim kupiti pralni stroj, nikjer pa ne najdem prodajalčevih kontaktnih podatkov. Ali je to normalno?

  NE   – Po zakonu mora prodajalec svoje kontaktne podatke objaviti na svojem spletišču: ime podjetja, registrsko številko, fizično lokacijo (ne samo svoj poštni predal), e-naslov in telefonsko številko.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave