Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
 
	Delen op Twitter
 
	Delen op Google+
 
	Delen op linkedIn

Veelgestelde vragen – Winkelen in het buitenland


De antwoorden op deze vragen zijn opgesteld door een Europese consumentenorganisatie. Heeft u nog andere vragen? Neem contact op met het Europees consumentencentrum in uw land. English

Valuta en btw

 • Kun je in alle Europese landen met de euro betalen?

  NEE   - De EU telt momenteel 28 landen, maar in slechts 18 landen gebruiken ze de euro: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.

  Andere landen zijn de overstap naar de euro wel aan het voorbereiden.

 • Moet ik btw betalen als ik iets in een ander EU-land koop?

  JA - Belastingvrij winkelen, bijvoorbeelden op het vliegveld, is alleen bedoeld voor mensen die niet in de EU wonen en die vertrekken naar een bestemming buiten de EU. Inwoners van de EU moeten btw betalen, ook als ze iets in een ander EU-land kopen.

  In sommige gevallen hoeft u geen btw te betalen als u een auto koopt in een ander EU-land.

Een koop annuleren

 • Ik heb een uitnodiging gekregen van een meubelzaak, ben erheen gegaan en heb een contract getekend. Maar daar heb ik nu spijt van. Kan ik mijn bestelling nog annuleren?

  Alleen als de verkoper daarmee instemt. U kreeg de uitnodiging weliswaar per post, maar u heeft het contract in de winkel getekend en daarom is het bindend. Lees de kleine lettertjes van het contract en kijk of u nog onder het contract uitkunt en zo ja, onder welke voorwaarden.

Reparaties, ruilen, geld terug

 • De verkoper in Spanje wil mijn kapotte camera repareren, maar wie draait er op voor de verzendkosten?

  Volgens de EU-regels moeten kapotte producten binnen de wettelijke garantietermijn van 2 jaar zonder kosten voor de consument worden gerepareerd of vervangen. Dat geldt ook voor de verzendkosten. In principe moet de verkoper dus ook alle verzendkosten voor zijn rekening nemen (voor de kapotte en voor de gerepareerde camera).

  Soms wil de verkoper echter dat u hem de camera stuurt om te onderzoeken of hij bij aankoop defect was. In dat geval moet u de eerste verzendkosten betalen en de verkoper vragen om deze te vergoeden als blijkt dat de camera defect was.

 • Iets meer dan een jaar geleden heb ik een telefoon gekocht en nu is hij kapot. De verkoper wil hem niet gratis repareren. Ik heb volgens de wet toch twee jaar garantie?

  De wettelijke garantietermijn is twee jaar en geldt in de hele EU. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

  De wettelijke garantie dekt alle gebreken die bij de levering al bestonden en binnen twee jaar aan het licht komen. Van cruciaal belang zijn hierbij de eerste zes maanden na de aankoop:

  • van ieder gebrek dat binnen zes maanden wordt ontdekt, mag worden aangenomen dat het bij de aankoop al bestond. In dat geval moet de verkoper uw telefoon gratis repareren of vervangen (of u terugbetalen als reparatie of vervanging niet kan).
  • Na die zes maanden kunt u de verkoper nog wel anderhalf jaar (tot het einde van de wettelijke garantieperiode) aansprakelijk stellen voor defecten. Maar als de verkoper dit betwist, moet u kunnen aantonen dat het defect al bij de levering bestond. Dat is vaak erg moeilijk en u zult waarschijnlijk een technisch expert in de arm moeten nemen.
 • Ik heb een keuken gekocht van iemand die bij mij aan huis is geweest. Nu is de keuken niet volledig geleverd. Wat moet ik doen?

  Er gelden specifieke EU-regels voor goederen die u koopt aan de deur, op uw werk, of tijdens evenementen op plaatsen waar de verkoper gewoonlijk niet werkt.

  Controleer de leveringsvoorwaarden in het contract dat u hebt ondertekend. Als de leveringstermijn is verstreken, moet u een schriftelijke klacht indienen bij de verkoper. Is die verkoper in een ander EU-land gevestigd, neem dan contact op het Europees Consumenten Centrum English bij u in de buurt.

 • Ik heb een kleerkast gekocht maar één van de deuren gaat niet goed dicht. De kast was erg duur en ik wil dat de verkoper hem vervangt. Maar de verkoper weigert dat en wil het defecte scharnier oplappen. Ik mag toch zelf kiezen of ik het laat repareren of vervangen?

  JA   - U mag zelf kiezen of u een defect product laat repareren of vervangen, maar wat u vraagt moet wel mogelijk zijn en mag de verkoper niet op buitensporig hoge kosten jagen. Als het gebrek aan de kleine kant is, zoals in dit geval, dan is een reparatie waarschijnlijk de snelste oplossing.

 • Ik heb iets online besteld maar ik heb het niet (of beschadigd) ontvangen. Wat nu?

  Als u iets online koopt, heeft u dezelfde rechten als in de winkel:          

  • zijn de goederen van onbevredigende kwaliteit, dan heeft u - afhankelijk van de omstandigheden - recht op een reparatie, vervanging, terugbetaling of korting
  • alle informatie over de goederen of diensten moet kloppen en mag niet misleidend zijn. Heeft u onjuiste of misleidende informatie gekregen, dan heeft u recht op een terugbetaling.

  Controleer de algemene voorwaarden en de regels voor het ruilen op de website van de verkoper. Neem contact op met de verkoper, leg het probleem uit en vraag om een oplossing. Krijgt u geen bevredigend antwoord en is de verkoper in de EU gevestigd, dan kunt u contact opnemen met een Europees Consumenten Centrum English in uw land.

 • Ik heb mijn nieuwe leren bank pas een paar maanden, maar hij begint nu al te verkleuren. Volgens de verkoper zweet ik teveel, maar dat lijkt me absurd. Wat nu?

  Volgens de EU-wetgeving hebt u op alle nieuwe goederen die u bij een professionele verkoper in de EU koopt, twee jaar garantie. Twee jaar lang is de verkoper dus verantwoordelijk voor alle gebreken. U moet ook gewoon op de bank kunnen zitten zonder dat de bank gebreken begint te vertonen.

  Nu is leer wel een materiaal dat door zweet of foute reinigingsmiddelen makkelijk kan verkleuren. De verkoper had u daarom bij de aankoop moeten informeren over de manier waarop u het product moest behandelen.

 • Ik woon in Nederland en heb in Spanje een camera gekocht. Nu doet hij het niet meer. Wat moet ik doen?

  Volgens de EU-regels moeten goederen voldoen aan de beschrijving van de verkoper, voor normaal gebruik geschikt en van voldoende kwaliteit zijn en goed functioneren.

  Hopelijk heeft u de papieren nog die u bij aankoop heeft gekregen. Neem eerst contact op met de verkoper om het probleem uit te leggen en vraag hem de camera te repareren of vervangen. Kan hij dat niet, vraag dan om terugbetaling.

  Bent u niet tevreden, dan kunt u contact opnemen met het Europees Consumenten Centrum English in uw land of in het land van de verkoper.

 • Mijn nieuwe telefoon doet het niet. Met wie moet ik contact opnemen, de verkoper of de fabrikant?

  Dat hangt ervan af. U kunt namelijk een beroep doen op twee soorten garantie: de wettelijke garantie of de commerciële.

  De wettelijke garantie is bindend voor de verkoper. Deze geldt twee jaar voor alle producten die in de EU zijn gekocht.

  De verkoper of fabrikant kan u ook een commerciële garantie geven. Wat die inhoudt, staat in uw contract. Soms zijn de voorwaarden van de commerciële garantie gunstiger dan die van de wettelijke. De commerciële garantie kan de wettelijke garantie van twee jaar echter niet vervangen. Geeft de winkel u bij aankoop een garantie van een jaar, dan kunt u het tweede jaar toch nog aanspraak maken op de wettelijke garantie en van de verkoper een reparatie of vergoeding eisen.

 • Mijn televisie doet het niet meer, en ik heb hem pas drie maanden. Ik vertrouw de winkel niet meer waar ik hem heb gekocht. Kan ik niet gewoon mijn geld terugkrijgen?

  NEE, NIET ALTIJD   - Volgens de EU-regels hoeft de verkoper uw televisie alleen maar te repareren of te vervangen. Als dat niet kan (bijvoorbeeld omdat het de verkoper teveel tijd of geld kost), kunt u uw geld terugvragen.

Garantie

 • Mijn computer, die ik iets meer dan een jaar geleden heb gekocht, wil niet meer opstarten. De verkoper geeft toe dat computer kapot is, maar wil hem niet meer gratis repareren omdat de garantie van de fabrikant maar een jaar bedraagt. Wat kan ik doen?

  De garantie waar uw verkoper het over heeft, is de commerciële garantie van de fabrikant. Daarnaast heeft u nog de wettelijke garantie en die is bindend voor de verkoper en twee jaar geldig.

  Als de verkoper toegeeft dat de computer kapot is, dan moet hij hem gratis repareren of vervangen. Hij moet dat daarna zelf regelen met de fabrikant.

 • Wanneer begint de wettelijke garantietermijn van twee jaar?

  De periode van twee jaar gaat in op de dag waarop u het product in uw bezit heeft gekregen. Loopt u een winkel binnen en neemt u een product mee naar huis, dan begint de garantietermijn nog diezelfde dag. Heeft u een product besteld en wordt dat later geleverd, dan begint de garantie op de dag van levering.

  Bewaar daarom altijd uw aankoop- en leveringsbonnen.

Diensten kopen

 • Ik wil een wasmachine kopen op een Duitse website. Ik vind de contactgegevens van de verkoper nergens op de site. Is dat normaal?

  NEE   - Volgens de wet moet iedere verkoper op zijn site voldoende gegevens zetten zodat u bij problemen contact met hem kunt opnemen. Dat zijn minstens de naam van het bedrijf, het registratienummer, het kantooradres (niet zomaar een postbusnummer), het e-mailadres en een telefoonnummer.

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Advies inwinnen over uw EU-rechten

Hulp bij problemen met overheidsinstanties