Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
 
	Lähetä Twitteriin
 
	Jaa Google+:ssa
 
	Jaa LinkedInissa

Usein kysyttyä – Ostosten teko ulkomailla


Euroopan kuluttajakeskuksen neuvontapalvelu on vastannut näihin sille lähetettyihin kysymyksiin. Haluaisitko sinäkin kysyä jotain? Ota yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen. English

Valuutta ja arvonlisävero

 • Hyväksytäänkö euro maksuvälineenä kaikissa EU-maissa?

  EI – EU-maita on nyt 28, mutta euro on käytössä vain 18 maassa. Euromaita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Viro.

  Euron käyttöönotto muissa EU-maissa

 • Joudunko maksamaan arvonlisäveroa toisesta EU-maasta ostamistani tuotteista?

  KYLLÄ – Verottomien ostosten teko esimerkiksi lentokentällä on tarkoitettu vain EU:n ulkopuolella asuville, jotka ovat matkalla EU:n ulkopuolella sijaitseviin kohteisiin. EU:ssa asuvien on maksettava arvonlisävero myös silloin, kun he tekevät ostoksia toisessa EU-maassa.

  Joissakin tapauksissa voit saada vapautuksen arvonlisäverosta, kun ostat auton toisesta EU-maasta.

Kaupan purkaminen

 • Huonekaluliike lähetti minulle kutsun tulla tutustumaan heidän tuotevalikoimaansa. Menin liikkeeseen, tilasin erään huonekalun ja allekirjoitin siitä kauppakirjan. Nyt olen muuttanut mieleni. Voinko peruuttaa tilauksen?

  Vain siinä tapauksessa, että myyjä hyväksyy peruutuksen. Vaikka liike lähestyi sinua ensin postitse, allekirjoitit sopimuksen kuitenkin paikan päällä liikkeessä, minkä vuoksi sopimus on sitova. Tutustu sopimusehtoihin, joissa kerrotaan, millä ehdoilla tilauksen voi peruuttaa, jos se on ylipäätään mahdollista.

Korjaukset, vaihdot, hyvitykset

 • Asun Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja minulla on Espanjasta ostettu kamera. Kamerassa on vikaa. Miten toimin?

  EU-säädösten mukaan tuotteiden on oltava myyjän kuvauksen mukaisia, sovelluttava tarkoituksiin, joihin vastaavanlaisia tavaroita yleensä käytetään, ja oltava laadultaan ja ominaisuuksiltaan tyydyttäviä.

  Toivottavasti olet säilyttänyt kuitin, josta käyvät ilmi myyjän tiedot. Sinun olisi ensin otettava yhteyttä myyjään ja kerrottava ongelmastasi sekä pyydettävä, että kamera korjataan tai vaihdetaan uuteen. Ellei tämä käy, sinun olisi pyydettävä, että tuotteen hinta palautetaan sinulle.

  Ellet saa myyjältä tyydyttävää vastausta, voit ottaa yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen English omassa maassasi tai siinä maassa, josta olet ostanut tuotteen.

 • Espanjassa sijaitseva myyjä suostui korjaamaan viallisen kamerani, mutta kuka maksaa lähetyskulut Espanjaan ja takaisin?

  EU:n lainsäädännön mukaan lain takaaman kahden vuoden takuuajan aikana vialliset tuotteet on korjattava tai vaihdettava uusiin ilman, että kuluttajalle koituu tästä kustannuksia. Tämä koskee myös lähetyskuluja. Periaatteessa myyjän on siis vastattava kaikista lähetyskuluista (sekä niistä, joita syntyy, kun lähetät viallisen kameran myyjälle, että niistä, joita syntyy, kun myyjä palauttaa korjatun kameran sinulle).

  Myyjä saattaa kuitenkin haluta tutkia kameran ja tarkistaa, oliko se viallinen jo ostettaessa. Tällaisessa tapauksessa voit joutua maksamaan kameran palautuksen itse. Jos myyjä toteaa kameran olleen viallinen, voit pyytää, että lähetyskulut korvataan sinulle.

 • Ostin kotonani käyneeltä myyjältä keittiökalusteet. Kalusteista on toimitettu vain osa. Miten toimin?

  Erityiset EU-säädökset koskevat tuotteita, jotka on ostettu kotiin tai työpaikalle tulleelta myyjältä tai myyjän tavanomaisten toimitilojen ulkopuolella järjestetyssä tapahtumassa.

  Tarkista toimitusehdot allekirjoittamastasi sopimuksesta. Jos sopimuksessa mainittu toimitusaika on jo kulunut, sinun täytyy tehdä myyjälle kirjallinen valitus. Jos myyjä sijaitsee toisessa EU-maassa, ota yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen English.

 • Ostin reilu vuosi sitten puhelimen, joka on nyt lakannut toimimasta. Myyjä kieltäytyy korjaamasta puhelinta veloituksetta. Eikö kahden vuoden laillinen takuu pädekään?

  Laillinen takuu on voimassa kaikkialla EU:n alueella kahden vuoden ajan. Laillista takuuta koskevat kuitenkin tietyt ehdot.

  Laillinen takuu kattaa kaikki viat, joiden voidaan olettaa olleen tuotteessa jo toimitushetkellä ja jotka havaitaan kahden vuoden kuluessa. Ratkaisevin on kuitenkin kauppaa seuraava kuuden kuukauden jakso:

  • Kuuden kuukauden kuluessa havaittujen vikojen oletetaan olleen tuotteessa jo sen toimitushetkellä. Myyjän on tällöin korjattava puhelimesi tai vaihdettava se uuteen veloituksetta (tai korvattava puhelimen hinta, jos korjaaminen tai uuteen vaihtaminen on mahdotonta).
  • Kun kuusi kuukautta on kulunut, voit edelleen vedota myyjän vastuuseen vioista, kunnes kahden vuoden takuuaika on kulunut umpeen. Jos myyjä kuitenkin kiistää vastuunsa, on sinun kyettävä todistamaan, että vika oli tuotteessa jo toimitushetkellä. Tämä on usein vaikeaa, eikä luultavasti onnistu ilman teknisen asiantuntijan apua.
 • Ostin vaatekaapin, jonka ovi ei mene kunnolla kiinni. Kaappi oli erittäin kallis, ja haluaisin, että myyjä vaihtaa sen uuteen. Myyjä kieltäytyy vaihtamasta kaappia, mutta tarjoutuu sitä vastoin korjaamaan viallisen saranan. Eikö minun pitäisi saada valita, korjataanko tuote vai vaihdetaanko se uuteen?

  KYLLÄ – Sinun on saatava valita, korjataanko viallinen tuote vai vaihdetaanko se uuteen, paitsi jos valintasi on myyjän kannalta mahdoton tai tulee suhteettoman kalliiksi. Jos tuotteessa on kuitenkin vain pieni vika, kuten tässä tapauksessa, korjaaminen saattaa hyvinkin olla nopein ratkaisu.

 • Televisio ei enää mene päälle, vaikka ostin sen vain kolme kuukautta sitten. En enää luota television myyneeseen liikkeeseen. Voinko pyytää tuotteen hinnan palauttamista?

  ET SUORALTA KÄDELTÄ – EU:n lainsäädännön mukaan myyjän on annettava sinun valita, korjataanko viallinen televisio vai vaihdetaanko se uuteen. Jos kumpikin vaihtoehto osoittautuu mahdottomaksi (esimerkiksi siksi, että korjaamiseen tai vaihtamiseen kuluisi suhteettoman kauan aikaa tai se kävisi liian kalliiksi myyjälle), voit pyytää tuotteen hinnan palauttamista.

 • Uuden nahkasohvani väri on alkanut haalistua, vaikka se on ostettu vasta muutama kuukausi sitten. Myyjä väittää, että syynä on oma hikoilemiseni, mikä ei vaikuta uskottavalta. Onko mitään tehtävissä?

  EU:n lainsäädännön mukaan kahden vuoden takuu koskee kaikkia EU:n alueella toimivilta ammattikauppiailta ostettuja uusia tuotteita. Kaksi vuotta kestävänä takuuaikana myyjä vastaa kaikista tuotteessa ilmenevistä vioista. Sohvaa on siis voitava käyttää normaalisti ilman, että siihen tulee vikoja.

  Nahka on kuitenkin herkkä materiaali, jota hiki tai väärien puhdistusaineiden käyttö vahingoittaa helposti. Tällaisissa tapauksissa myyjän on ostohetkellä kerrottava sinulle, vaatiiko tuote tietynlaista hoitoa.

 • Uusi puhelimeni ei toimi. Kumpaan otan yhteyttä, myyjään vai valmistajaan?

  Vastaus riippuu siitä, kumpaan kahdesta käytössä olevasta tuotetakuusta haluat vedota: lailliseen takuuseen vai kaupalliseen takuuseen.

  Laillinen takuu sitoo myyjää. Se on voimassa kahden vuoden ajan, ja koskee EU:n alueella ostettuja tuotteita.

  Myyjä tai valmistaja voi tarjota myös kaupallista takuuta, jonka ehdot on selitetty kauppakirjassa. Valmistajan kaupallisen takuun ehdot saattavat olla sinun kannaltasi laillista takuuta edullisemmat. Kaupallinen takuu ei korvaa kaksivuotista laillista takuuta. Siinä tapauksessa, että ostamallesi tuotteelle annetaan yhden vuoden kaupallinen takuu, voit myyjältä hyvitystä vaatiessasi vedota kaksi vuotta kestävään lailliseen takuuseen, jos kaupasta on kulunut vähintään vuosi, mutta enintään kaksi vuotta.

 • Verkosta ostamani tuotteet jäivät tulematta/toimitettiin vahingoittuneina. Onko mitään tehtävissä?

  Verkko-ostoksilla sinulla on samat oikeudet kuin kaupassa asioidessasi:          

  • Jos ostamiesi tuotteiden laatu ei ole tyydyttävä, sinulla voi olla oikeus saada tuotteet korjattua tai vaihdettua uusiin tai niiden hinta hyvitettyä osittain tai kokonaan tilanteesta riippuen.
  • Tuotteista tai palveluista annettavan tiedon olisi oltava paikkansapitävää, eikä se saisi olla harhaanjohtavaa. Jos sinulle on annettu väärää tai harhaanjohtavaa tietoa, sinulla voi olla oikeus saada hyvitystä tuotteiden hinnasta.

  Tarkista kauppoja ja palautuksia koskevat ehdot myyjän verkkosivuilta. Ota yhteyttä myyjään, kerro, millainen ongelma sinulla on, ja pyydä myyjältä ratkaisuehdotusta. Jos et saa tyydyttävää vastausta, ja myyjä sijaitsee EU:n alueella, voit ottaa yhteyttä omassa maassasi toimivaan Euroopan kuluttajakeskukseen English.

Takuu

 • Milloin kaksi vuotta kestävä laillinen takuuaika alkaa?

  Kahden vuoden takuuaika alkaa siitä päivästä, jolloin sait tuotteen haltuusi. Jos menit kauppaan ja sait tuotteen heti mukaasi, takuuaika alkaa samana päivänä. Jos maksoit tuotteen, mutta se toimitettiin myöhemmin, kahden vuoden takuuaika alkaa toimituspäivästä.

  Tämän vuoksi ostokuitit ja toimitusta koskevat asiakirjat täytyisi aina säilyttää.

 • Vähän reilu vuosi sitten ostettu tietokoneeni ei enää käynnisty. Myyjänkin mielestä laite on viallinen, mutta hän ei suostu korjaamaan sitä maksutta, sillä valmistajan takuu on voimassa vain vuoden. Onko mitään tehtävissä?

  Takuu, jota myyjä tarkoittaa, on valmistajan tietokoneellesi antama kaupallinen takuu. Tällä ei ole mitään tekemistä myyjän kannalta velvoittavan, kaksi vuotta kestävän laillisen takuun kanssa.

  Jos myyjänkin mielestä tietokoneesi on viallinen, hänen on korjattava se tai vaihdettava se uuteen veloituksetta. Myyjän tehtävänä on selvittää asia valmistajan kanssa.

Palvelujen ostaminen

 • Aion ostaa pesukoneen saksalaiselta verkkosivustolta. Myyjän yhteystietoja ei löydy sivuilta ollenkaan. Onko tämä normaalia?

  EI – Lain mukaan myyjän on ilmoitettava verkkosivuillaan perustiedot, jotta voit ottaa häneen yhteyttä ongelmatapauksissa. Perustietoja ovat muun muassa yrityksen nimi, rekisterinumero, sijaintipaikka (pelkkä postilokero-osoite ei riitä), sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua?

Neuvontapalvelu kertoo oikeuksistasi EU:ssa

Apua julkisten elinten kanssa ilmenneiden ongelmien ratkaisuun