Kruimelpad

Veelgestelde vragen – Online winkelen


De antwoorden op deze vragen zijn opgesteld door een Europese consumentenorganisatie. Heeft u nog andere vragen? Neem contact op met het Europees consumentencentrum in uw land. English

Teruggave en annulering

 • Ik heb een cd besteld maar nooit ontvangen. De verkoper zegt dat de post verantwoordelijk is, niet hij. Klopt dat?

  NEE  - De verkoper is verantwoordelijk voor de levering van uw aankoop. Het is dus ook aan de verkoper om contact op te nemen met de transporteur en te bewijzen dat het product is geleverd. Als de verkoper dat niet kan bewijzen, moet hij u het product opnieuw toesturen of terugbetalen.

 • Vijf weken geleden heb ik online een boek besteld dat niet meer wordt gedrukt. Ik kocht het voor de verjaardag van mijn man, maar die verjaardag is ondertussen voorbij en ik heb het boek nog niet ontvangen. Wat kan ik doen?

  Als uw besteling niet binnen 30 dagen is geleverd, kunt u de bestelling annuleren. Heeft u al betaald, dan moet de verkoper u binnen 30 dagen terugbetalen.

Reparaties, ruilen, geld terug

 • De printer die ik vier weken geleden via een website heb gekocht, is kapot gegaan. Wat kan ik doen?

  U heeft dezelfde rechten als wanneer u die printer in een winkel had gekocht, namelijk een garantie van twee jaar op alle nieuwe goederen.

  Is uw printer in de eerste zes maanden stukgegaan, neem dan contact op met de verkoper. Hij moet uw printer repareren of vervangen, en is dat onmogelijk, dan moet hij u het aankoopbedrag terugbetalen. Na zes maanden moet u eerst bewijzen dat de beschadiging niet uw schuld is, en dat kan lastig zijn.

 • Ik heb iets online besteld maar ik heb het niet (of beschadigd) ontvangen. Wat kan ik doen?

  Als u iets online koopt, heeft u dezelfde rechten als in de winkel:

  • zijn de goederen van onbevredigende kwaliteit, dan heeft u - afhankelijk van de omstandigheden - recht op reparatie, vervanging, terugbetaling of korting
  • alle informatie over de goederen of diensten moet kloppen en mag niet misleidend zijn. Heeft u onjuiste of misleidende informatie gekregen, dan heeft u recht op een terugbetaling.

  Controleer de algemene voorwaarden en de regels voor het ruilen op de website van de verkoper. Neem contact op met de verkoper, leg het probleem uit en vraag om een oplossing. Krijgt u geen bevredigend antwoord en is de verkoper in de EU gevestigd, dan kunt u contact opnemen met een Europees Consumenten Centrum English in uw land.

 • In een onlinewinkel heb ik een gitaar gekocht, maar toen ik hem kreeg, was hij stuk. De verkoper wil me geen nieuwe gitaar sturen en ook niet terugbetalen, omdat de schade niet door hem maar door de vervoerder is veroorzaakt. Klopt dat?

  NEE   - De verkoper is verantwoordelijk voor de verzending van uw aankoop. De verkoper moet uw gitaar repareren of vervangen, of u het aankoopbedrag terugbetalen.


  Altijd als er iets wordt geleverd, is het verstandig om de goederen nog in het bijzijn van de bezorger te controleren. Zo kan niemand achteraf beweren dat u de eventuele schade pas later heeft veroorzaakt.

Online veilingen

 • Ik heb bij een online veiling een koffiezetapparaat gekocht, maar het werkt niet. Wat kan ik doen?

  Als u iets koopt van een particulier, kunt u uw aankoop na levering niet ongedaan maken en hebt u niet de wettelijke garanties die gelden bij een professionele verkoper.

  In dit geval kunt u alleen afgaan op de informatie die op de veilingsite stond toen u het toestel kocht. Is het toestel niet hetzelfde als in de advertentie, stuur het dan terug en vraag uw geld terug.

  Aarzel ook niet om particuliere verkopers gedetailleerde vragen te stellen. Zo voorkomt u onaangename verrassingen!

 • Wat zijn mijn rechten als ik iets koop op een veilingsite?

  Veilingsites zijn in verschillende opzichten anders dan webwinkels:

  Als u iets koopt bij een online veiling, dan hebt u niet automatisch alle garanties van de wetgeving over verkoop op afstand Deutsch English español français italiano. Veilingen vallen namelijk uitdrukkelijk niet onder de EU-wetgeving, al hebben sommige landen hun eigen wetgeving wel uitgebreid tot veilingen.

  Koopt u bovendien iets van een particulier en niet van een bedrijf, zoals vaak gebeurt bij een online veiling, dan valt de transactie ook niet onder de consumentenwetgeving. Een "consumententransactie" houdt in dat een particulier goederen of diensten koopt van iemand die dat beroepshalve doet, en dus niet van een andere particulier.

  Toch bieden alle grote veilingsites de kopers enige mate van bescherming, en staat er allerlei advies over veilig kopen op hun site.

Veiligheid

 • Een online verkoper vraagt me erg veel persoonlijke gegevens. Moet ik me zorgen maken?

  Om iets online te kopen, moet u de verkoper bepaalde persoonlijke gegevens verstrekken (meestal uw naam, adres en bankgegevens). Op de website moet wel te lezen zijn of en in hoeverre uw persoonlijke gegevens worden beschermd.

  U moet ook kunnen weigeren dat de gegevens worden opgeslagen of worden gebruikt voor andere doeleinden dan de betrokken transactie. In de praktijk moet u daarvoor een vakje aanvinken op het bestelformulier.

 • Ik wil een wasmachine kopen op een Duitse website. Ik vind de contactgegevens van de verkoper nergens op de site. Is dat normaal?

  NEE   - Volgens de wet moet iedere verkoper op zijn site voldoende gegevens zetten zodat u bij problemen contact met hem kunt opnemen. Dat zijn minstens de naam van het bedrijf, het registratienummer, het kantooradres (niet zomaar een postbusnummer), het e-mailadres en een telefoonnummer.

Hulp en advies