Navigációs útvonal

Oldal nyomtatása

Gyakran feltett kérdések – Vásárlás


Az alábbi kérdések az európai fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgálatok egyikéhez érkeztek be. A kérdéseket a szolgálat munkatársai válaszolták meg.  Ha Önnek is vannak kérdései, azt tanácsoljuk, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz. English

Pénznem és áfa

 • Kell-e áfát fizetnem azok után a termékek után, amelyeket az EU más tagállamaiban vásárolok?

  IGEN   – Adómentes vásárlásra (például „duty free” vásárlásra a repülőtereken) csak azoknak van lehetőségük, akik nem az Európai Unióban laknak, és nem az uniós tagállamok valamelyikébe utaznak. Az EU lakosainak akkor is kell hozzáadottérték-adót (Magyarországon áfát) fizetniük, ha nem abban az uniós tagállamban vásárolnak termékeket, ahol lakóhelyük van.

  Ha Ön személygépkocsit vesz egy másik EU-országban, egyes esetekben mentesülhet az áfakötelezettség alól.

 • Lehet-e euróval fizetni minden európai országban?

  NEM   – jelenleg 28 ország tagja az Európai Uniónak, de csupán 18 tagállam vezette be nemzeti fizetőeszközeként az eurót: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.

  A tervek szerint a jövőben más országok is csatlakoznak majd az euróövezethez.

Vásárlástól való elállás

 • Nemrég elmentem egy bútorboltba, mivel levélben meghívót kaptam tőlük. Az üzletben vásárlási szerződést írtam alá. Azóta azonban meggondoltam magam. Lemondhatom-e a megrendelést?

  Csak akkor, ha ehhez a kereskedő hozzájárul. Noha eredetileg postai úton vették fel Önnel a kapcsolatot, Ön a szerződést a boltban írta alá, ezért az okirat véglegesnek minősül. Olvassa el tüzetesen a szerződést (az apró betűvel szedett részeket is), hogy megtudja, lemondhatja-e a megrendelést, és ha igen, milyen feltételekkel.

Javítás, csere, vételár visszafizetése

 • A spanyolországi kereskedő kész megjavítani a hibás fényképezőgépemet. Kinek kell fizetnie a szállítási kötségeket?

  Az uniós szabályozás dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska értelmében a kétéves szavatossági idő alatt a fogyasztóknak semmilyen költséget nem kell viselniük a hibás termékek javításával és cseréjével összefüggésben. Ez vonatkozik a szállítási költségre is. Elvben tehát a kereskedőnek kell fizetnie a szállítási költséget teljes egészében (tehát a termékhibás fényképezőgép visszaküldésekor, illetve a megjavított készülék kézbesítésekor felmerülő költséget is).

  Előfordulhat azonban, hogy a kereskedő ellenőrizni akarja, hogy a fényképezőgép valóban hibás volt-e már akkor is, amikor Ön megvásárolta. Ebben az esetben elképzelhető, hogy Önnek kell fizetnie a készülék visszaküldésének költségét, utólag viszont kérheti a szállítási költség visszatérítését, ha a kereskedő egyetért azzal, hogy a fényképezőgép termékhibás volt.

 • A televízióm nem működik, noha csupán három hónapja vettem. Elvesztettem a bizalmam a boltban, ahol vásároltam. Kérhetem-e, hogy térítsék vissza a vételárat?

  NEM, LEGALÁBBIS NEM AZONNAL   – Az uniós jog értelmében a kereskedőnek fel kell ajánlania Önnek a lehetőséget, hogy válasszon a készülék javítása és cseréje között. Ha valami miatt egyik út sem járható (például túl sok időbe telnének, vagy túl nagy költséget jelentenének a kereskedőnek), Ön visszakérheti a vételárat.

 • Alig több mint egy éve vettem a telefonomat, és az máris elromlott. A kereskedő nem akarja ingyen megjavíttatni. Nincs-e a telefonra két évig szavatosság?

  A két évre szóló szavatosság EU-szerte érvényes, de csak bizonyos feltételekkel.

  A szavatosság azokra a hibákra terjed ki, amelyek feltehetően már az áru átadásakor benne rejlenek az eladott termékben, és a vásárlás időpontjától számítva két éven belül jelentkeznek. Fontos különbség van azonban a szavatosság érvényesítése tekintetében a vásárlást követő hat hónapos időszak és a kétéves időszak többi része között.

  • Minden olyan hiba esetében, amely hat hónapon belül jelentkezik, vélelmezni kell, hogy a termék már a vásárláskor hibás volt. A kereskedőnek ingyen meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a telefont (vagy vissza kell térítenie az árát, ha a javítás, illetve a csere nem lehetséges).
  • Az első hat hónap után Önnek továbbra is jogában áll a kereskedőt felelőssé tenni a kétéves szavatossági időszak alatt jelentkező meghibásodásokért. Ha azonban a kereskedő vitatja ezt, Önnek be kell tudnia bizonyítani, hogy a telefon már akkor hibás volt, amikor Ön átvette. Ez gyakran nehéz feladatnak bizonyul, ezért Önnek valószínűleg műszaki szakértő segítségét kell igénybe vennie.
 • Az Egyesült Királyságban élek. Amikor Spanyolországban jártam, ott fényképezőgépet vásároltam, de az nem működik. Mit tegyek?

  Az uniós szabályozás dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska értelmében az áruknak meg kell felelniük a kereskedő által adott leírásnak, továbbá a rendeltetésszerű használatra alkalmasnak, megfelelő minőségűnek és teljesítményűnek kell lenniük.

  Reméljük, Ön megtartotta a számlát. Azon a kereskedő adatait is megtalálja. Először érdemes a kereskedővel felvennie a kapcsolatot. Magyarázza el neki a problémát, és kérje, hogy javíttassa meg vagy cserélje ki a fényképezőgépet. Ha erre nincs lehetőség, Ön jogosult arra, hogy visszakapja a készülék árát.

  Ha a kereskedő válasza nem kielégítő, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz English. A panasszal annak az országnak az Európai Fogyasztói Központját is megkeresheti, ahol a fényképezőgépet vásárolta.

 • Az interneten megrendelt árucikkeket nem kézbesítették/sérült állapotban kézbesítették részemre. Mit tehetek?

  Amikor Ön az interneten vesz meg valamilyen terméket, ugyanolyan jogok illetik meg, mint a bolti vásárláskor:          

  • ha a megvett termék nem megfelelő minőségű, a kereskedőnek – a körülményektől függően – kötelessége megjavítani vagy kicserélni a terméket, illetve a vételárat visszafizetni vagy árengedményt adni;
  • az árut, illetve szolgáltatást ismertető leírásnak pontosnak kell lennie, nem szabad félrevezetnie a fogyasztókat. Ha Önt nem a valóságnak megfelelően tájékoztatták, vagy félrevezették, jogosult lehet arra, hogy visszakapja a vételárat.

  Nézzen utána a kereskedő webhelyén, milyen szabályok és feltételek vonatkoznak az árucikkek visszavételére. Vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel, magyarázza el a problémát, és kérje a helyzet orvoslását. Ha a kereskedő válasza nem kielégítő, és székhelye az EU területén van, Ön segítségért fordulhat a lakóhelye szerinti országban működő Európai Fogyasztói Központhoz English.

 • Csupán néhány hónap telt el a vásárlás óta, és az új bőrpamlagom színe máris kezd fakulni. A kereskedő azt állítja, hogy ezt az emberi izzadság okozza, ami képtelenségnek tűnik. Mit tanácsolnak, mit tegyek?

  Az uniós szabályozás értelmében az EU területén székhellyel rendelkező hivatásos kereskedőknek kétéves szavatossági időt dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska kell biztosítaniuk minden új termék tekintetében. A kétéves időszak alatt a kereskedő felelősséggel tartozik a termék minden hibájáért. A pamlagon nem lenne szabad a rendeltetésszerű használattól hibáknak megjelenniük.

  A bőr azonban kényes anyag, veríték vagy nem megfelelő tisztítószerek hatására könnyen károsodhat. Ilyen esetekben a kereskedőnek már vásárláskor figyelmeztetnie kell a vevőt arra, hogy a termék különleges ápolást igényel.

 • Konyhabútort vásároltam egy kereskedőtől, aki a lakásomban keresett fel. A bútoroknak azonban csak egy része érkezett meg. Mit tehetek?

  Külön uniós szabályozás dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska vonatkozik azokra az árucikkekre, amelyeket a kereskedő a vevő otthonában vagy munkahelyén tett látogatás során, vagy más, a kereskedő telephelyén vagy üzletén kívüli rendezvényen ad el a vevőnek.

  Azt tanácsoljuk, olvassa el figyelmesen az Ön által aláírt szerződésben rögzített szállítási feltételeket. Ha a kézbesítésre meghatározott idő már eltelt, tegyen írásban panaszt a kereskedőnél. Ha a kereskedő székhelye nem az Ön hazájában, hanem az EU egy másik tagállamában van, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz English.

 • Vettem egy ruhásszekrényt. Noha nagyon sokba került, az egyik ajtaja nem csukódik rendesen, ezért ki szeretném cseréltetni. A kereskedő azonban elutasította kérésemet, és azt ajánlotta helyette, hogy megjavíttatja a rossz kivetőpántot. Nincs-e jogom választani a javítás és a csere között?

  DE IGEN   – Önnek jogában áll választani aközött, hogy a hibás terméket megjavíttatni kívánja, vagy újat szeretne helyette kapni, feltéve, hogy a választott megoldás megvalósítható, illetve nem jár aránytalanul nagy költséggel a kereskedő számára. Ha azonban jelentéktelen termékhibáról van szó – ahogy ebben az esetben is – könnyen elképzelhető, hogy a javítás jelenti a leggyorsabb megoldást.

 • Új telefonom nem működik. Kihez fordulhatok, a kereskedőhöz vagy a gyártóhoz?

  Attól függ, hogy Ön melyik termékgaranciára kíván hivatkozni dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska: a szavatosságra vagy a jótállásra.

  A szavatosság kötelező a kereskedőre nézve. Két évre szól, és az EU területén vásárolt termékek mindegyikére vonatkozik.

  A kereskedő vagy a gyártó jótállást is vállalhat. A jótállás feltételeit és az azzal kapcsolatos kikötéseket a szerződés fogalmazza meg. A gyártó által vállalt jótállás előnyösebb lehet az Ön számára, mint a szavatosság. A jótállás nem lép a kétéves szavatosság helyébe. Ha a jótállás egy évig érvényes a vásárlás időpontjától számítva, és a termék az egy év letelte után, de két éven belül hibásodik meg, Ön a kétéves szavatosság alapján jogosult arra, hogy a kereskedőtől jogorvoslatot kérjen.

Garancia

 • A számítógép, melyet nem sokkal több mint egy éve vásároltam, nem indul be. A kereskedő elismeri, hogy a számítógép hibás, de nem hajlandó ingyen megjavíttatni, mivel a gyártói jótállás csak egy évre szól. Mit tehetek?

  Az Ön számítógépe esetében a kereskedő a gyártó által vállalt jótállásra hivatkozik. Ennek semmi köze a szavatossághoz, amely kötelező a kereskedőre nézve, és két évig érvényes.

  Ha a kereskedő elismeri, hogy a számítógép hibás, köteles azt díjmentesen megjavíttatni vagy kicserélni. Az rá tartozik, hogy az ügyet a gyártóval miként rendezi.

 • Mikor kezdődik a kétéves szavatossági időszak?

  A kétéves szavatossági időszak azon a napon kezdődik, amelyen Ön a terméket átveszi. Ha Ön boltban vásárol, és a vásárlás után a termékkel távozik, a szavatossági idő ekkor veszi kezdetét. Ha Ön kifizeti az árut, de a kereskedő a terméket egy későbbi időpontban szállítja ki, a kétéves időszakot a házhoz szállítás napjától kell számítani.

  A számlát és az átvételi elismervényt ezért mindig érdemes megőriznie.

Szolgáltatások vásárlása

 • Mosógépet szeretnék vásárolni egy német webhelyen, azonban sehol nem találom a honlapon a kereskedő elérhetőségeit. Ez természetes-e?

  NEM   – A szabályok szerint a kereskedőnek meg kell adnia magáról bizonyos alapvető adatokat a honlapján, hogy a fogyasztó probléma esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Ezek közé az adatok közé tartozik többek között a cég neve, cégjegyzékszáma, tényleges címe (nem csak egy postafiók), e-mail címe és telefonszáma.

Termék visszavétele, vásárlástól való elállás

 • Rendeltem egy CD-t, ám az nem érkezett meg. Felvettem a kapcsolatot a kereskedővel, ő azonban azt állítja, hogy a posta a felelős, nem ő. Igaza van?

  NINCS  – a kereskedő felel a megvásárolt termékek kézbesítéséért. A kereskedőnek kell felvennie a kapcsolatot a kézbesítő szolgálattal, és bizonyítania, hogy a termék kézbesítése megtörtént. Ha ezt nem tudja bizonyítani, újra meg kell küldenie Önnek a terméket, vagy vissza kell térítenie a vételárat.

 • Öt hete megrendeltem az interneten egy nehezen beszerezhető könyvet. A férjem születésnapjára vettem, ám a születésnap eltelt, én pedig nem kaptam meg a könyvet. Mit tehetek?

  Ha a megrendelt termék nem érkezik meg 30 napon belül, Önnek joga van elállni a vásárlástól. Ha Ön már kifizette a könyv árát, a kereskedőnek 30 napon belül meg kell azt térítenie.

Javítás, csere, vételár visszafizetése

 • A nyomtatóm, melyet négy hete vásároltam az interneten, hirtelen elromlott. Mit tehetek?

  Önt ugyanazok a fogyasztói jogok illetik meg, mintha boltban vásárolta volna a nyomtatót, tehát az új termékekre vonatkozó kétéves szavatosság az Ön nyomtatójára is érvényes.

  Ha a nyomtató a kézbesítéstől számítva hat hónapon belül hibásodik meg, vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel. A kereskedőnek meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a készüléket, vagy ha erre nincs mód, vissza kell térítenie a vételárat. Ha a meghibásodásig több mint hat hónap telik el a kézbesítéstől számítva, Önnek bizonyítania kell, hogy nem Ön okozta a készülék meghibásodását. Ez nem mindig egyszerű feladat.

 • Az interneten megrendelt árucikkeket nem/sérült állapotban kézbesítették részemre. Mit tegyek?

  Amikor Ön az interneten vesz meg valamilyen terméket, ugyanolyan jogok illetik meg, mint a bolti vásárláskor:

  • ha a megvett termék nem megfelelő minőségű, a kereskedőnek – a körülményektől függően – kötelessége megjavítani vagy kicserélni a terméket, illetve a vételárat visszafizetni vagy árengedményt adni;
  • az árut, illetve szolgáltatást ismertető leírásnak pontosnak kell lennie, nem szabad félrevezetnie a fogyasztókat. Ha Önt nem a valóságnak megfelelően tájékoztatták, vagy félrevezették, jogosult lehet arra, hogy visszakapja a vételárat.

  Nézzen utána a kereskedő webhelyén, milyen szabályok és feltételek vonatkoznak az árucikkek visszavételére. Vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel, magyarázza el a problémát, és kérje a helyzet orvoslását. Ha a kereskedő válasza nem kielégítő, és székhelye az EU területén van, Ön segítségért fordulhat a lakóhelye szerinti országban működő Európai Fogyasztói Központhoz English.

 • Gitárt vettem egy online hangszerboltban, de az sérülten érkezett meg. Az eladó nem akar új gitárt küldeni, és a vételárat sem hajlandó visszafizetni, mondván, hogy a kárért nem ő a felelős, hanem a szállítócég. Igaza van-e?

  NINCS   – a kereskedő felel a megvásárolt termékek kézbesítéséért. Az eladónak meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a gitárt, vagy pedig vissza kell térítenie Önnek a vételárat.


  Amikor Ön átveszi a megrendelt terméket, mindig érdemes a kézbesítő jelenlétében ellenőrizni az áru állapotát. Így megelőzheti, hogy később azt állítsák, a kár azután keletkezett, hogy Ön a terméket átvette.

Árverési honlapok

 • Kávéfőzőt vettem egy aukciós portálon, de a készülék nem működik. Mit tehetek?

  Ha Ön magánszemélytől vásárol, a termék kézbesítése után már nem állhat el a vételtől, és azokra a jogi biztosítékokra sem tarthat igényt, melyek megilletik Önt abban az esetben, ha hivatásos kereskedőktől vesz árut.

  Ön tehát csak azokra az információkra támaszkodhat, amelyekkel az áru megvételekor rendelkezett. Ha a megvásárolt termék nem felel meg a hirdetésben foglaltaknak, Ön visszaküldheti az eladónak, és visszakérheti a vételárat.

  Érdemes tehát a magáneladót a megvásárolni kívánt termékről részeletekbe menően kikérdeznie, hogy ne érje Önt kellemetlen meglepetés.

 • Milyen jogok illetnek meg, ha aukciós honlapon vásárolok termékeket?

  Az aukciós honlapok több fontos szempontból is különböznek a webáruházaktól.

  Ha Ön internetes árverésen vásárol valamit, nem feltétlenül élvezi a távértékesítési jogszabály Deutsch English español français italiano védelmét. Az aukciók ugyanis ki vannak zárva az uniós jogszabály hatályából. Egyes országok ennek ellenére kiterjesztették a távértékesítési jogszabály alkalmazási körét az internetes árverésekre is.

  Ha Ön nem cégtől, hanem magánszemélytől vesz meg valamilyen árut – ahogy ez az aukciós portálokon gyakran történik –, az adásvételre nem vonatkoznak a fogyasztóvédelmi szabályok dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska. A fogyasztói ügylet során a magánszemély olyan eladótól vásárol árut vagy szolgáltatást, aki vállalkozói, kereskedelmi vagy szakmai tevékenysége keretében értékesíti az adott árut, illetve szolgáltatást. Fogyasztói ügylet tehát két magánszemély között nem jöhet létre.

  A megbízható aukciós portálok azonban bizonyos mértékű védelmet nyújtanak a vásárlóknak, és sok hasznos tanácccsal is ellátják őket azzal kapcsolatosan, hogyan lehet biztonságosan vásárolni oldalaikon.

Biztonság

 • Az egyik webáruház sok személyes adatot kér tőlem. Megadhatom-e nyugodtan a kért adatokat?

  Ha Ön az interneten szeretne termékeket vásárolni, meg kell adnia bizonyos személyes adatokat (általában a nevét, lakcímét és bankszámlaszámát) a kereskedőnek. A honlapnak azonban nyilatkozatot kell tartalmaznia arról, hogy személyes adatai milyen védelemben részesülnek.

  A webhelynek fel kell ajánlania Önnek azt a lehetőséget, hogy megtagadja a hozzájárulást az adatgyűjtéshez, valamint hogy jelezhesse, ha nem akarja, hogy elérhetőségi adatait a szóban forgó ügyleten kívül más célokra is felhasználják. Általában a megrendelő űrlapon egy jelölőnégyzet kipipálásával lehet erről nyilatkozni.

 • Mosógépet szeretnék vásárolni egy német webhelyen, azonban sehol nem találom a honlapon a kereskedő elérhetőségeit. Ez természetes-e?

  NEM   – A szabályok szerint a kereskedőnek meg kell adnia magáról bizonyos alapvető adatokat a honlapján, hogy a fogyasztó probléma esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Ezek közé az adatok közé tartozik többek között a cég neve, cégjegyzékszáma, tényleges címe (nem csak egy postafiók), e-mail címe és telefonszáma.

Bankszámlanyitás

 • Böngészés közben az interneten egy franciaországi bank folyószámlákra vonatkozó ajánlatára akadtam, amely felkeltette érdeklődésemet. Milyen előnyöm származhat abból, illetve milyen kockázatokkal jár, ha folyószámlát nyitok külföldön, egy másik EU-tagországban?

  Az EU lakosaként Ön bárhol vásárolhat termékeket és szolgáltatásokat az EU területén. A bankok azonban szabadon dönthetnek arról, engedélyezik-e Önnek, hogy bankszámlát nyisson náluk.

  Érdemes alaposan átgondolnia, mit jelent a gyakorlatban az, ha Önnek külföldön bankszámlája van. Egyes munkaadók például ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkavállaló a munkahely szerinti országban rendelkezzen bankszámlával, ahova átutalhatják a fizetését. Az is előfordulhat, hogy a szóban forgó francia bank feltételül szabja azt, hogy Önnek lakóhelye legyen Franciaországban.

  A bankszámlanyitáshoz valószínűleg személyesen meg kell jelennie a bankban, hogy személyazonosságát igazolja. Előfordulhat, hogy az általános banki műveletek is hosszabb ideig tartanak, ha a folyószámla külföldön van, és a panasztétel is nehezebbnek bizonyulhat.

Napi bankügyletek

 • A cégem magánnyugdíjrendszerét olyan nyugdíjalap működteti, melynek székhelye egy másik uniós országban van. Biztonságban van-e a nyugdíjam?

  IGEN   – A cégek kamatoztathatják az EU egységes piacának előnyeit, és nyugdíjalapokat hozhatnak létre más uniós országokban. Ez a cégeknek megtakarítást, Önnek pedig magasabb nyugellátást jelenthet.

  A nyugdíjalapoknak, akár az Ön hazájában, akár más uniós tagállamban van a székhelyük, szigorú prudenciális szabályoknak kell eleget tenniük, hogy magas szintű védelmet biztosítsanak. Az uniós befektetési szabályok például arra kötelezik a nyugdíjalapokat, hogy ügyfeleik érdekeit a lehető legjobban szolgálják, amikor pénzüket befektetik.

 • Bankjegykiadó automatából 100 fontot vettem fel az Egyesült Királyságban, ahol szabadságomat töltöttem. A bankom által legutóbb küldött bankszámlakivonat azt mutatja, hogy díjat számoltak fel a pénzfelvételért. Jogszerűen jártak-e el?

  IGEN   – Ha Ön nem eurót , hanem más valutát vesz ki az automatából, a tranzakciót lebonyolító bankok díjat számíthatnak fel Önnek a műveletért.

  Ha Ön eurót vesz ki külföldön egy bankautomatából az EU területén, a bank nem számíthat fel többet a műveletért, mint amennyit akkor számítana fel, ha Ön a hazájában venné fel pénzt.

 • Belgiumban élek, és mosógépet szeretnék vásárolni egy német kereskedőtől. Kell-e bankköltségekre számítanom, ha átutalással fizetek?

  Az 50 000 eurónál kisebb összegű átutalások esetében az euróban történő nemzetközi átutalások az Európai Unión belül nem kerülnek többe, mint a belföldi bankközi átutalások.

  A német kereskedő javára történő átutalásért tehát Önnek nem kell többet fizetnie, mint amennyit akkor fizet, ha belga bankszámlára utal át pénzt. Fontos, hogy Ön a kereskedő bankszámlájához tartozó nemzetközi (IBAN) bankszámlaszámot és a bankazonosító (BIC) kódot is megadja a bankjának, különben előfordulhat, hogy pluszköltségeket kell fizetnie.

 • Mennyit kell fizetnem azért, ha külföldön bankjegy-automatából pénzt veszek fel?

  Ha Önnek eurószámlája van, és euróban vesz fel készpénzt a bankjegy-automatából egy másik uniós országban, a műveletért nem kell többet fizetnie, mint amennyit hazájában fizetne.

  Ha nem eurót, hanem más valutát (dán koronát, font sterlinget stb.) vesz ki az automatából, Önnek pluszköltségekre kell számítania.

 • Mennyit számít fel a bank azért, ha pénzt utalok át a számlámról egy másik uniós országbeli számlára?

  Ha Ön uniós országban él, és pénzt utal át egy másik uniós országba, a bank nem számíthat fel a belföldi átutalások díjánál nagyobb összeget a műveletért.

  Fontos tudni azonban, hogy a különböző pénzintézetek díjszabása különbözik egymástól. Az egyetlen jogi követelmény ebből a szempontból az, hogy egy adott bank nem számíthat fel magasabb díjat a más uniós országokba irányuló átutalásokért, mint amennyibe az ugyanolyan típusú belföldi átutalás kerül (feltéve, hogy az átutalt összeg kevesebb, mint 50 000 euró).

Hitelek, kölcsönök és jelzáloghitelek

 • Házat szeretnénk venni Belgiumban, ahol a feleségem munkahelye van. A feleségem bankja azonban a hiteligénylésünk elbírálása során nem akarja figyelembe venni az én fizetésemet (én ugyanis Franciaországban dolgozom). Nem minősül-e ez jogellenes diszkriminációnak?

  Az Európai Unióban működő bankok gazdasági alapon, a kérdéses hitel kockázati profilja alapján döntenek arról, hogy elfogadják-e az Ön hitelkérelmét vagy sem.

  A bankok egyetlen uniós polgárral szemben sem alkalmazhatnak hátrányos megkülönböztetést az illető állampolgársága alapján.  Ennek ellenére a jelzáloghitel megszerzését gyakran megnehezíti, ha a lakóhely, a munkahely és a megvenni kívánt ingatlan nem ugyanabban az országban található.

Biztosítás

 • Házat vásároltam külföldön, és jogcímbiztosítást kötöttem rá. Abban az országban, ahol élek, a tulajdonjog elismerésével kapcsolatos problémák esetén a jogcímbiztosítás a jogi költségeket is fedezi. Az új házamra kötött biztosítási szerződés azonban nem tartalmaz semmilyen rendelkezést a jogi költségek tekintetében. Vajon biztosításom kiterjed-e ezekre a költségekre?

  NEM FELTÉTLENÜL   – Sok uniós országban a jogcímbiztosítás és a jogvédelmi biztosítás két külön biztosítási fajtának minősül. Előfordulhat, hogy Önnek külön biztosítást kell kötnie az esetleges jogi költségek fedezésére.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása