Sökväg

Vanliga frågor – Bank och försäkring


De här frågorna har skickats in till och besvarats av en europeisk konsumentrådgivning. Har du andra frågor? Kontakta ditt lokala europeiska konsumentcentrum English

Öppna bankkonto

 • När jag surfade på nätet såg jag ett erbjudande om bankkonton i Frankrike. Vad kan det finnas för fördelar och risker med att öppna ett bankkonto i ett annat EU-land?

  Som EU-invånare kan du köpa produkter och tjänster från hela EU. Men bankerna har däremot rätt att bestämma om de vill öppna ett bankkonto åt dig eller inte.

  Tänk noga efter vad det skulle innebära för dig i praktiken att ha ett konto utomlands. Vissa arbetsgivare kan kräva att du har ett lokalt bankkonto som de kan sätta in din lön på. Eller så kan den franska banken som du är intresserad av kräva att du har en adress i landet.

  Du kanske måste besöka banken personligen så att du kan bevisa din identitet. Vissa vanliga bankärenden kan ta längre tid om du har ett utlandskonto, och det kan vara svårare att överklaga beslut.

Vanliga bankärenden

 • Hur mycket kostar det att överföra pengar till ett konto i ett annat EU-land?

  Det ska inte kosta mer att överföra pengar till ett annat EU-land än vad en överföring mellan två konton i ditt eget land kostar.

  Avgifterna för olika betalningar kan variera från bank till bank. Men enligt EU:s regler får avgiften för att överföra pengar till ett annat EU-land aldrig vara högre än avgiften för samma typ av överföring inom landet (för belopp under 50 000 euro).

 • Jag bor i Finland och vill köpa en tvättmaskin från en tysk säljare. Kostar det något att betala genom en banköverföring?

  För belopp upp till 50 000 euro kostar en internationell banköverföring inom EU inte mer än en överföring mellan två konton i samma land.

  Din överföring till den tyska säljarens konto kostar därför lika mycket som om du hade satt in pengarna på ett finskt konto. Se till att din bank får Ibannumret och BIC-koden för säljarens bankkonto. Annars kan du behöva betala en extra avgift.

 • Jag tog ut 100 pund från en uttagsautomat i Storbritannien när jag var där på semester. Enligt mitt senaste kontoutdrag fick jag betala en uttagsavgift.  Är det lagligt?

  JA – Om du tog ut en annan valuta än euro har banken rätt att ta ut en avgift.

  Men när du tar ut euro i ett annat EU-land kan banken inte ta ut högre uttagsavgifter än den gör i ditt eget land.

 • Mitt företags privata pensionssystem sköts av en pensionsfond i ett annat EU-land. Är min pension säker?

  JA – Företagen kan utnyttja fördelarna med EU:s inre marknad och inrätta pensionsfonder i ett annat EU-land. Ditt företag kan på så vis spara pengar och i slutändan kan du få högre pension.

  Pensionsfonder måste alltid följa strikta försiktighetsregler för att garantera en hög säkerhet, oavsett i vilket EU-land de är baserade. Enligt EU:s investeringsregler måste till exempel pensionsfonderna investera dina pengar i ditt intresse.

 • Vad kostar det att ta ut pengar från en uttagsautomat utomlands?

  Om du tar ut euro från en automat i ett annat EU-land betalar du inte mer än vad du skulle ha gjort hemma.

  Om du tar ut andra valutor (t.ex. svenska eller danska kronor eller brittiska pund) får du betala en extra uttagsavgift.

Krediter och lån

 • Min fru och jag vill köpa ett hus i Belgien där hon jobbar. Men banken tar inte hänsyn till min inkomst i sin bedömning av vår bolåneansökan (jag jobbar i Frankrike). Är inte det olaglig diskriminering?

  Bankerna i EU beslutar om de ska godkänna din bolåneansökan eller inte beroende på lånets riskprofil. Det är ett rent affärsbeslut.

  Bankerna får inte diskriminera EU-medborgare på grund av deras nationalitet.  Men om du bor eller jobbar i ett annat land än det där fastigheten som du ska belåna ligger, kan det vara svårt att få lån.

Försäkring

 • Jag tecknade en äganderättsförsäkring när jag köpte hus utomlands. I mitt hemland täcker en sådan försäkring rättegångskostnaderna vid tvister om äganderätten. I försäkringsavtalet för mitt nya hus finns det inga särskilda villkor för rättegångskostnader – täcks de av försäkringen?

  INTE NÖDVÄNDIGTVIS – I många EU-länder skiljer man på äganderättsförsäkring och rättsskyddsförsäkring. Du kan behöva teckna en separat försäkring som täcker eventuella rättegångskostnader.

Hjälp och råd

Hjälp och råd

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Få råd om dina rättigheter i EU / Få hjälp att lösa problem med en myndighet