Navigációs útvonal

Frissítve 22/01/2018

Éves beszámoló

A vállalkozásoknak jogszabályban előírt kötelességük, hogy éves beszámolót készítsenek. Az éves beszámoló elkészítése azonban előnyökkel is jár, hiszen lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy nyomon kövessék a bevételeket és a költségeket, s így képet kapjanak cégük pénzügyi helyzetéről. Azoknak a korlátolt felelősségű társaságoknak, amelyek üzleti tevékenységet folytatnak az EU-ban, méretüktől függetlenül pénzügyi kimutatást kell készíteniük, és azt be kell nyújtaniuk az illetékes nemzeti hatóságoknak.

Ha Ön önfoglalkoztató (egyéni vállalkozó), illetve ha olyan cége van, melynek tagjai magánvagyonukkal is felelnek a társaság tartozásaiért, vállalkozására nem vonatkoznak az uniós pénzügyi beszámolási szabályok. Ebben az esetben a cég székhelye szerinti tagállam rendelkezései irányadók.

Egyszerű szabályok a kkv-k számára

Ha Önnek kisvállalkozása van (vagyis cége legfeljebb 50 alkalmazottat foglalkoztat), a pénzügyi beszámolónak mindössze mérlegkimutatást, eredménykimutatást és néhány kiegészítő magyarázatot kell tartalmaznia. A tagállamok azonban előírhatják a kimutatások ellenőrzését és gazdálkodási jelentés készítését.

Még egyszerűbb szabályok a mikrovállalkozások számára

Mikrovállalkozásnak minősül egy cég, ha:

  • legfeljebb 10 alkalmazottja van,
  • mérlegfőösszege 350 ezer euró alatt van,
  • nettó árbevétele nem éri el a 700 ezer eurót.

A tagállamok meghatározhatnak ennél alacsonyabb összeget: kérjük, nézzen utána az Ön országában érvényes szabályoknak.  Ha egy vállalkozás a fenti három kritérium közül kettőt nem teljesít két egymást követő évben, a kisvállalkozásokra vonatkozó előírások érvényesek rá!

A cég székhelye szerinti tagállamtól függően a mikrovállalkozásokra vonatkozó, számottevően egyszerűsített szabályok a következőket tartalmazhatják:

  • kevesebb információ megadása is elegendő a beszámolóhoz fűzött kiegészítő mellékletben – így például a mérleg alján kifejtett tételekről az éves beszámolóban nem kell magyarázattal szolgálni;
  • az éves beszámolót egyszerűbben közzé lehet tenni – egyetlen illetékes nemzeti hatósághoz, például az adóhatósághoz lehet elküldeni, amely közzéteszi azt az Ön nevében;
  • lehetőség van egyszerűsített mérleg, illetve eredménykimutatás benyújtására;
  • nem kötelező az év végi elhatárolások és előtörlesztések kiszámítása, kivéve az anyagköltségeket, a személyi jellegű ráfordításokat, az értékmódosításokat és az adókat.

Bár az uniós jog lehetővé teszi ezeknek az egyszerűsített szabályoknak az alkalmazását, nem minden tagállam él ezzel a lehetőséggel.

Az alábbiakban alaposabban utánanézhet a kérdésnek, országonkénti bontásban:

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Nemzetközi számviteli standardok

Az uniós szabályozás minden, tőzsdén jegyzett európai uniós vállalat számára előírja, hogy összevont éves beszámolóit a „nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok" (International Financial Reporting Standards, IFRS) néven ismert egységes globális szabványrendszerrel összhangban készítse el. A tagállamok többsége a tőzsdén nem jegyzett társaságok összevont pénzügyi beszámolójának elkészítéséhez is engedélyezi a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok használatát. Ezen túlmenően néhány tagállam úgy döntött, hogy engedélyezi, sőt előírja a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok alkalmazásátEnglish bizonyos cégek különálló pénzügyi kimutatásainak elkészítéséhez.

Ezeket az Európai Unió által alkalmazott szabványokat („standardokat") független számviteli szerv, a Nemzetközi Számviteli Standard TestületEnglish dolgozza ki.

A nem uniós vállalkozásokra vonatkozó szabályok

Az EU – annak érdekében, hogy megkönnyítse a kereskedelmet, és csökkentse annak költségeit minden érdekelt fél részére – azon munkálkodik, hogy a pénzügyi beszámolási szabályok világszerte közelítsenek egymáshoz. Ebből a megfontolásból arra ösztönzi az EU-beli vállalatokkal kereskedő nem uniós cégeket, hogy pénzügyi beszámolóikat a fent említett nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok vagy azokkal egyenértékű nemzeti számviteli standardok szerint készítsék el.

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek. Kérjük, hogy a lehető legtöbb információt adja meg, hogy az Enterprise Europe Network helyi tanácsadója rövid időn belül megfelelő választ tudjon Önnek adni.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

IgenNem

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.