Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти
Европа празнува! - 50-годишнина на Договора от РимSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-годишнина > Новини и медия > Статия

Торино отбелязва 50 години Европа изписан с графити от художници

Торино отбелязва 50 години Европа изписан с графити от художници
Работещи художници

06/07/07

Улични художници празнуват 50-та годишнина на ЕС, като украсяват олющените градски стени с изречения, вдъхновени от ценностите на Съюза.

Сред многото прояви по случай Деня на Европа през тази година Символи на Европаitaliano (it) със сигурност бе една от най-оригиналните. Проявата, организирана от 7 до 9 май от град Ториноitaliano (it)  и il Cerchio e le Gocceitaliano (it) — асоциация, насърчаваща рисуването на графити и уличното изкуство, в сътрудничество с поети от Opiemme, вдъхна нов живот на три порутени стени в италианския град, които бяха покрити с цветове и вдъхващи почит цитати от основателите на ЕС и други мъже и жени мечтатели.

Както гласят известните думи на професор Кийтинг във филма „Общество на мъртвите поети“ „Няма значение какво казват хората, думите и идеите могат да променят света“, така и графитите за 50-тата годишнина на ЕС имаха за цел да направят точно това. Тази проява изважда дебатите за Европа от „кулите от слонова кост“ на ЕС направо на улицата.

Цитатите бяха избрани от работна група, състояща се от ученици и един млад поет, като включваха думи на Жан Моне, Алберт Айнщайн, Свети Августин, Уилям Фокнър, както и на много други личности, подбрани така, че да изразяват мислите на младите хора за Европа.

„Трудно беше да се организира тази проява“, заяви Данцио Бонавиа от il Cerchio e le Gocceitaliano (it).  „ Ръководителите на града, минувачите и местният бизнес проявиха ентусиазъм. Сега се надяваме графитите да се превърнат в туристическа атракция за града“. Като призна уличното изкуство за стойностно, град Торино доказа, че прочутата мисъл на Айнщайн „По-трудно е да разбиеш предразсъдък, отколкото атом “ не винаги е вярна.

Правна информация | За EUROPA | Търсене | За контакти | Начало на страницата