Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat
Európa ünnepel - A Római Szerződés 50. évfordulójaA nyelvkiválasztó sáv átugrása (billentyűparancs=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. évforduló > Hírek és a média > Cikk

Megszépül Torino – munkában a graffitiművészek

Megszépül Torino – munkában a graffitiművészek
Munkában a művészek

07/07/06

Az Európai Unió 50. évfordulója alkalmából az utcai művészek uniós értékeket megfogalmazó mondatokkal díszítik Torino sivár városfalait.

Az idei Európa-napi rendezvények közül az egyik legeredetibbnek a SEGNI D'EUROPA (Európai jelek)italiano (it) elnevezésű olasz esemény bizonyult. A rendezvénynek május 7-e és 9-e között Torino városaitaliano (it) adott otthont. A szervezésből kivette a részét az il Cerchio e le Gocce (Kör és cseppek)italiano (it) nevű egyesület is, mely a graffiti és az utcaművészet népszerűsítésére törekszik. A projekt résztvevői – együttműködésben az Opiemme csoport tagjaival – színekbe és az EU alapító atyáitól és más kivételes személyiségektől származó idézetekbe öltöztették Torino három megkopott városfalát.

A Holt költők társasága című film főhősének, John Keating tanárnak híressé vált mondása értelmében: „Ne higgy a kételkedőknek: a szavak és a gondolatok meg tudják változtatni a világot.” Az EU 50. évfordulója alkalmából életre hívott kezdeményezés éppen ennek a mottónak a jegyében jött létre. A rendezvénynek köszönhetően az Európa jövőjéről folytatott vita kikerül az uniós elefántcsonttornyok falai közül, és az utca frontján, a polgárok életterében zajlik majd.

Jean Monnet, Albert Einstein, Szent Ágoston, William Faulkner és mások híressé vált gondolatai közül diákok választották ki azokat az idézeteket, melyek a fiatalok Európával kapcsolatos nézeteit hivatottak kifejezni. Munkájukban egy fiatal költő segítette a tanulókat.

„Az eseményt nehéz volt megszervezni” – mondta az il Cerchio e Le Gocce egyesület tagja, Danzio Bonavia. „A kezdeményezést nagy lelkesedéssel fogadták a városatyák, a járókelők és a helyi üzleti élet szereplői. Reméljük, hogy az elkészült graffitik vonzó turistalátványosságnak bizonyulnak a jövőben.” Torino felismerte az utcaművészetben rejlő értékeket. Ezzel bebizonyította, hogy szerencsére nem mindig állja meg a helyét Einstein híres állítása, miszerint: „Könnyebb kettéhasítani egy atommagot, mint megtörni egy előítéletet.”

Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére